Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9036718 www.24chasa.bg

Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка.

Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти, като тази дейност стане силно неизгодна. Може например да се въведе висок акциз върху трансглутаминазата, палмовото масло и суроватъчния протеин. Той да се събира при вноса и така използването на тези отрови да стане неизгодно за самите производители.

Защото тогава истинското традиционно сирене ще стане по-евтино от това да се подправя. Това трябва да се обсъди на ниво ЕС, защото в много държави има подобни настроения и това е чисто пазарна мярка в контекста на свободната търговия и Общата селскостопанска политика. И нейната цел е опазването на здравето на населението, което се уврежда от нелоялни търговски практики. Какъв е смисълът европейските данъкоплатци да подпомагат своите селскостопански производители, след като продуктите на химическата индустрия от Китай и Индонезия ги убиват съвсем лесно.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди