Защо руснаците са толкова издръжливи на новичок

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9036720 www.24chasa.bg

За Скрипал, Навални и Едуард Сноудън

Четири случая на отравяне, в които НАТО, Европа и ООН грубо, вулгарно демонстрираха двойни стандарти, политически обвинения без реално разследване, неспособност да аргументират тези и готовност от страна на Европа да загърби истината, ценностната си система и собствените си интереси, обслужвайки чужди. Да разделим случаите по страни на произход на жертвите.

I.Жертви от неруски произход:

1.Случаят в България с българските граждани Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, производствения директор на завода “ЕМКО". Обвинения, че опитът за убийство е руска поръчка, шум в Европа за малко и след това тишина. Всички опити на Гебрев да ангажира в разследването европейски и други институции останаха безуспешни. Нещо повече, той лично поръча експертизата във финландска лаборатория и сега даже не е ясно дали материалите са в наличност. Без съмнение целта на действията срещу самия Гебрев е летален изход.

2.Случаят във Великобритания с британски граждани: Чарли Роули и Доун Стърджис. Лабораторията за наука и технологии в отбраната в Портър Даун потвърждава “Новичок”. По-късно медиите на Острова обявиха, че Стърджис е починала, и дотук. Никакви разследвания, никакви обвинения.

II.Жертви от руски произход:

1.Сергей и Юлия Скрипал. Сергей - руски военен разузнавач, продал се на британците, опитал да се продаде и другаде, но арестът му през 2004 година му попречил. От 2010 г. Скрипал живее в град Солсбъри, Великобритания (близо до Портър Даун, където е лабораторията за наука и технологии в отбраната). На 4 март 2018 г. Сергей и Юлия Скрипал, потвърдено от лабораторията за наука и технологии в отбраната в Портър Даун, са отровени от “нервен агент” А-234 от клас “Новичок”. Без всякакво разследване е обвинена Русия и нейното държавно ръководство, и то буквално на другия ден. Отказано е предоставяне на информация и каквото и да е съвместно разследване с Руската федерация. Обвиненията са “окончателни и още преди първа инстанция не подлежат на обжалване”.

С риск да прозвучи нетактично, и двамата са отровени така, че да оцелеят. Нещо повече, да не пострадат. Великобритания, НАТО, САЩ, страни от ЕС предприеха крайни дипломатически мерки спрямо Русия, без каквито и да е доказателства. Къде отиде ценностната ни система? Великобритания продължава да бяга от въпроса, дори лабораторията в Портър Даун някога е разработвала “нервни агенти” от клас “Новичок”. Запознати твърдят, че е. С което се бяга от въпроса защо са отровени Стърджис и Роули, както и за Сергей и Юлия Скрипал. Дали са отровени поради некадърност да се съхраняват бойни отровни вещества в лабораторията в Портър Даун, или в случая със Сергей и Юлия Скрипал - за да се предизвика скандал, префокусиращ общественото внимание от скандалите, свързани с напускането на ЕС, вътрешните битки и т.н., и да се разгърне поредната грозна антируска кампания. А защо ѝ е на Русия да трови предател, живеещ във Великобритания от осем години, при положение, че вече е казал всичко, което знае или са искали от него да излъже по адрес на Русия, за да живее добре.

2.Критикът на Кремъл Навални, отровен в сибирския град Омск. Тези дни Германия обяви веществото, с което е отровен - от групата “Новичок”, установено в болница в Берлин в отсъствието отново на руски лекари и специалисти. И отново обвинения, без доказателства, недопускане на руската страна до лабораторните анализи и каквото и да е разследване…

В Берлин… защо не в Израел, “по общо признание - най-добрите”, или в Швейцария - “много добри”? Очевидно, за да се агресира “Северен поток 2”. И отново, колкото и да е неприлично, отровен така, че да оцелее… на всяка цена.

Изводи:

1.Руската държава е заинтересована повече от всички тези и такъв тип граждани да са живи и здрави точно защото знаят какви грозни (не пиша “тъпи” от уважение към читателите, аудиторията и себе си) обвинения ще последват.

2.Гражданите от руски произход са така натровени, че да оцелеят и да бъдат развявани като антируски байраци.

3.Европа трябва да спре със слугинажа и да защити собствения си интерес.

Или ефектът от руските килъри е близък или по-слаб от предписанието (по рецепта на Д. Тръмп) да се пият дезинфектанти. Но тук е въпрос на интелект или липса на такъв.

Убеден съм, безгрижни граждани няма да намерят на пейка в Нижни Новгород Едуард Сноудън в безпомощно състояние, натровен с дезинфектант. И никой няма да обвини президента на САЩ за такова деяние. Не, няма да се стигне до там. Все пак, в Русия няма такива нагли тъпанари. Не само заради православието. Онази война много им взе, но и на много неща ги научи.

Да се замислим защо филмът за Сноудън така пестеливо мина из Европа. Или пък не. Просто “демокрацията” така го изискваше?

За САЩ и дума да не става.

Да гледаме “Любезните пичове”, все е нещо.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди