Споразумението “Авраам”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9036724 www.24chasa.bg

Мирът между Израел, ОАЕ и Бахрейн е епохална визия за просперитет

Установяването на пълни дипломатически отношения между Израел, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн е повратен момент за Близкия изток. На фона на представите за този регион от света като за дисфункционално семейство споразумението “Авраам” (кръстено на името на легендарния родоначалник на трите религии – бел. ред.) е израз на съзнателно решение за превръщането му във функционално семейство. Това е историческо събитие, което бележи ново начало за региона и освен мир ще осигури просперитет, който ще бъде усетен незабавно.

Споразумението представлява алтернативна и променяща парадигмата крачка напред за региона. То е предпоставка за революционната възможност и други арабски държави да установят официални отношения с Държавата Израел – концепция, която в миналото изглеждаше пресилена и невъзможна. То се явява категорична алтернатива на онези радикални сили, които се противопоставят на мира и предпочитат да продължават конфликта до постигането на победа за сметка на разрешаването му по мирен начин и извличането на ползите от сътрудничество. Освен това споразумението ефективно укрепва умерените сили срещу екстремизма, който Иран и неговите агенти сеят в целия регион.

Споразумението е важен етап за приключването на конфликта в Близкия изток и смятаме, че този вид споразумение ефективно ще служи за имунизиране на страните срещу бедствията, които възникват с екстремизма, срещу които мирът е единственият лек.

Настоящото епохално споразумение най-вече не идва за сметка на палестинците, а в действителност им предоставя уникалната възможност да се върнат към преки преговори с Израел. От своя страна Израел е готов да го направи и ще дойде на масата за преговори с принципите на “Мирната инициатива” на американската администрация. Сделката за мир осигурява практическа и реалистична основа, на базата на която двете страни могат да започнат преговори, и с оглед на споразумението “Авраам” постигането на трайно решение между Израел и палестинците вече изглежда много по-реалистично.

В крайна сметка споразумението “Авраам” представлява съгласуване на ценностите. Израел, ОАЕ и Бахрейн са изправени пред общите предизвикателства на изменението на климата, намаляването на ресурсите и най-важното - болестите. От съществено значение е да се съсредоточим върху съгласието вместо върху несъгласието и да обединим способностите си в името на благосъстоянието на нашите граждани. Точно това се постига с този договор. Споразумението “Авраам” трябва да бъде пътеводната светлина за всички други нации в региона с ползите, които може да произтекат от сключването на мир с Израел.

Призоваваме всички, които са свидетели на постигането на това историческо споразумение, да осъзнаят значението на този момент, да изразят публично подкрепата си и да насърчат другите да ги последват.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди