Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9040259 www.24chasa.bg

Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди.

От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване, да пътуват по хубави пътища, да се радват на опазена природа, да няма корупция по високите етажи на властта.

От друга, важно е да се гледат фактите, преди да се правят натрапчиви обобщения или да се избират мрачни етикети за действителността. Една авторитетна класация определя качеството на живот в България на 43-о място от 163 страни в света.

Излиза, че живеем не толкова зле. Може, разбира се, да бъде и много по-добре. Но все пак - Унгария например е само на три места преди България. А колкото до това кога ще ги стигнем американците, както пееше Тодор Колев, по-добре ще е да гоним стандарта на Норвегия, Дания и Финландия. Защото американците са на 28-о място, тоест на по-малко от две обиколки преди нас.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди