Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9040401 www.24chasa.bg

Мажоритарният вот има огромна подкрепа от избирателите, но партиите се правят на ни лук яли, ни лук мирисали

Защо партиите не искат мажоритарни избори - този въпрос най-често изниква след възгласите за рестарт на държавата, за смяна на елита, за смяна на системата.

От промените в Изборния кодекс отпадна предложението 200 депутати за ВНС да се избират мажоритарно.

Като начало да кажа - битката за демокрация всъщност е битка за това кой да контролира властта. И докато в България

избирателите

нямат контрол

върху народните

представители, няма и не може да има демокрация. Затова не е случайно, че се говори за фасадна демокрация, за имитация на демокрация, за един параван, зад който на практика се скриват нечисти клиентелистки и всякакви интереси.

Борбата срещу корупцията, която в момента се заявява като знаме на протеста, всъщност минава през това кой контролира властта. Признавам, че щях да бъда в първите редици на протестите, ако те ясно заявяваха, че поставят цел, която ще промени системата. За съжаление обаче, те не го правят. Говорят с общи приказки срещу корупцията, но всъщност избирателната и политическата система, дали с предсрочни, дали без предсрочни избори, ще възпроизведе същия тип политически отношения.

От друга страна, в България извращенията върху тялото на демокрацията и върху представата за нея бяха най-категорични в момента на референдума. Знаем, че тогава за подкрепа на мажоритарните избори гласуваха над 2 милиона избиратели - повече, отколкото за която и да било партия. И всичките тези, които и в момента критикуват Бойко Борисов - Корнелия Нинова, Мая Манолова (която, в интерес на истината, тогава подкрепи идеята за мажоритарен вот), Слави Трифонов (чиято бе идеята за този референдум) и всички останали в парламента се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

А когато

не се слуша

народът, няма

демокрация

В този ред на мисли какъв е смисълът да се въведе мажоритарна система? Смисълът е самият народен избраник да зависи не от шефа на партията, не от това дали слушка партийното ръководство, а от избирателя, който го е поставил в парламента.

Партиите затова гласуват против мажоритарни избори, защото се страхуват от независими депутати, страхуват се народът да не вземе властта.

Слушам напоследък как недозрели политолози обясняват от телевизионни студиа, че мажоритарната система нарушавала представителността. Искам обаче да ги контрирам - ние

в момента

имаме нулева

представителност, защото на практика контролът върху народните избраници се владее от партийния лидер и от партийното ръководство. Колко пъти видяхме през последните години парламентарна група да гласува против лидера си? Николко! Колко пъти това се случва в държавите с развита демокрация Англия, Франция, САЩ? Много пъти! Това е доказателство кой държи контрола върху властта - партийните ръководства, партийните лидери, а не избирателите.

Затова пропорционалната система при нас дава представителност единствено на корумпираните политически елити. Това е и причината хората обикновено да казват “ония там горе и ние тук - долу” - не се чувстват представени в парламента.

А пропорционалната система доведе нашата демокрация до пълен абсурд и до тази политическа корупция, за която непрекъснато говорим. Никой да не ми твърди, че корупцията ще бъде преборена с други средства.

  • Отличниците на България

    Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят (Видео)

    Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди