Опасните селфита - кой трябва да ги спре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9042858 www.24chasa.bg

Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче, което загина от волтова дъга в София, да се качи на стар жп мост за селфи. 

Но когато всичко завършва по нелеп и трагичен начин със загубата на човешки живот, идват трудните въпроси. Защо например в училище правенето на селфи и на екстремни снимки не се превърне във важна тема за дискусии. Както и за знания - например къде свършва разумният риск и откъде започва безразсъдното поведение, как да се направи ясна преценка за опасностите. Младите хора трябва да знаят отговора на въпроса: кое е по-важно - селфито с много харесвания в мрежата или здравето и животът.

Ясно е, че дори трагичните инциденти не спират желанието на тийнейджърите да привличат вниманието на околните с прекомерен риск. Затова и училището може да им помогне - като ги предупреди и подготви за подобни ситуации.

Материала по темата четете тук.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди