Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9042995 www.24chasa.bg
Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина

Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов.

Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни. Рекордните нива на смъртност са били 66 души за седмица в периода 29 август-5 септември.

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

В броя на заразените почти няма промяна на седмична база. Ръстът за последната седмица, която е първата учебна, е съвсем малък - 928 положителни случая спрямо 841 за предните 7 дни, обясни още Безлов.

“ Очакването ми обаче е, че през следващата седмица ще се усети тестването на учениците”, написа експертът. Той публикува и графика на заразените по възраст и седмици. Червените числа показват два различни периода. Първият е свързан с абитуриентските балове, а вторият - заразените в старческите домове във Варна и Русе, обясни Безлов.

Анализ на новите случаи по области пък показва, че в България няма регион, който може да бъде обявен за проблемен. Според института “Роберт Кох” за такива се смятат областите, където новите диагностицирани надхвърлят 50 на 100 хил. население. В България най-зле по този показател е Сливен с 12,4 нови болни на 100 хил. (Виж графиката вдясно.)

За последното денонощие вчера бяха регистрирани 151 нови случая при направени 2988 PCR теста. Общият брой вече е 19 014. Най-много са новите случаи в столицата - 30.

От 6 август обаче не е отчитан толкова висок дял на положителните тестове спрямо направените - 5,05%

Намалява броят на пациентите в болница - 714 души, от които 33 са в интензивни отделения. Бяха обявени 4 нови починали и 147 излекувани.

Тестовете в столичното 107-о училище са показали, че няма огнище и часовете ще се възобновят присъствено. Двама ученици от езикова гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора обаче са заразени с COVID-19 и два класа бяха поставени под карантина.

Първокурсничка в Медицинския колеж на Тракийския университет е заразена с COVID-19 и групата, в която учи, също се поставя под карантина. (24часа)

  • Отличниците на България

    Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят (Видео)

    Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди