Единственият ключ към мира е самоопределението на палестинците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9045422 www.24chasa.bg
Д-р Ахмед ал Мадбух е извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в София и доайен на чуждестранния дипломатически корпус в България.

Всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, ще е хвърляне на прах в очите

В своето ежедневие ние, палестинският народ, сме подложени на историческа неправда и се сблъскваме с грубо погазване на нашите права и достойнство в собственото ни отечество – това е резултатът и отражението на 72-годишния расистки колониален проект. Това ни напомня за народите, които някога съкрушиха всички форми на нацизма и колониализма и постигнаха целите си за национално освобождение и независимост, а сега са солидарни с Палестина и с арабските народи, които продължават да смятат палестинския проблем за своя първостепенна кауза и подкрепят правото на палестинците да използват всички законни форми и методи на съпротива срещу окупацията, гоненията, расовата дискриминация и да се противопоставят на продължаващата израелска колониална кампания, която цели да заграби нашата земя и да ни попречи да упражним своите национални и граждански права.

Процесът на лишаване на палестинския народ от неговите права достигна повратна точка, когато неотдавна Израел пусна в ход плана си да анексира още палестински територии, въз основа на

плана “Тръмп - Нетаняху”,

известен като “Сделката на века”. Характеристиките на този план отразяват вдъхновената от Теодор Херцел ционистка визия, която си поставя за цел да наложи контрол върху цялата територия на Палестина. Това е американско-израелски расистки план, който противоречи на принципите на самоопределението, основаващо се на справедливост. Той също така отразява пълната американска пристрастност в подкрепа на израелските расистки експанзионистични цели в открито нарушение на международното право, хуманитарните ценности, договорите и резолюциите на ООН.
Опасността на този план е очевидна в светлината на Основния закон “Израел – национална държава на еврейския народ”, който гласи, че “Правото да упражнява национално самоопределение в Държавата Израел принадлежи единствено на еврейския народ”.
Тъй като Израел разпростира властта си върху цялата територия на Палестина, той отрича неотменимите права на палестинския народ да пребивава и да упражнява суверенитет върху своята земя на теория и на практика. Той също така подкопава международната законност и утвърждава правна система, основана на

институционализирана
     дискриминация,
     апартейд и неравенство

върху цялата територия на историческа Палестина - включително приемайки множество закони за отделни етнически групи, което възстановява някогашната система на апартейд в Южна Африка. Палестинците във всички части на своето съществуване - в своето отечество и в диаспората, са обединени днес под ръководството на своя единствен и законен представител - Организацията за освобождение на Палестина, пред лицето на този план и плановете на израелската окупация, която продължава да накърнява правата на палестинския народ. Арабските народи също продължават да подкрепят палестинския народ и неговата кауза и да се противопоставят на израелските практики в Палестина и на окупираните сирийски Голански възвишения въпреки неохотата и колебанията на някои от техните правителства.

Ние вярваме, че народите и защитниците на демокрацията, справедливостта и правата на човека по света и особено в Европа ще продължат и днес да се солидаризират с Палестина в подкрепа на правото на палестинците да използват всички законни форми и методи за съпротива срещу преследването и расовата дискриминация.

Наше право е да
     се борим за бойкот,

оттегляне на инвестициите и налагане на санкции срещу Израел като колониална окупационна сила. Такива методи са инструментите за мирна борба, които бяха използвани успешно от ирландците, индийците и народа в Южна Африка в справедливата им борба срещу колониализма и тиранията. Днес тези невоенни методи се използват от чернокожите американци, които призовават за бойкот на институции, участващи в тяхното преследване и потискане.
Всички политики, прилагани от правителството на Нетаняху и администрацията на Тръмп, бяха осъдени от повечето страни-членки на ООН, и остават да се смятат за незаконни. Свеждането на реакциите до печални дипломатически изявления и формално дипломатично осъждане няма да възпре Израел от преследване на палестинския народ и конфискуване на земите му. Всякакви сериозни стъпки в това отношение трябва да включват международна политическа, правна и морална подкрепа за палестинския народ в борбата му за свобода и суверенитет върху земята му - такъв, какъвто следва да бъде. Те трябва да включват поредица от стъпки за бойкот и налагане на санкции и наказателни мерки срещу Израел от международната общност, включително Европейския съюз, както и признаване на Държавата Палестина.

Само такъв тип мерки ще успеят да причинят значителни загуби на практиките на окупационната власт и да направят продължаването на окупацията непосилно политически, икономически и морално, и може би ще успеят да се справят със заплахата за международния мир и сигурност, произтичаща от плана “Тръмп-Нетаняху”.
Време е международната общност да се ангажира стабилно и практически да си сътрудничи, за да допринесе за подсилване на необходимите стъпки за осигуряване на справедливо решение на този конфликт, което да доведе до признаване на националните колективни и индивидуални права на палестинския народ,

най-важно от които е правото на
     самоопределение,

включително решаването на въпроса за бежанците съгласно Резолюция 194 на ООН и създаване на Държавата Палестина със столица Източен Йерусалим в границите от 4 юни 1967 г. съгласно принципа за уреждане чрез две държави, което е единственият ключ към мира и стабилността в региона и предпоставка за всякакво нормализиране на отношенията с Израел.
В противен случай всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, като т.нар. Авраамова сделка (ОАЕ-Израел-САЩ) или споразумението между Израел и Бахрейн, което беше подписано в Белия дом, ще бъде награда за Израел за това, че не е декларирал открито какво прави с Палестина незаконно и упорито от началото на окупацията. Всяко такова споразумение е нищожно и не предлага нищо друго освен маневра за изкуствено раздуване на външнополитическите постижения на администрацията на Тръмп в светлината на предстоящите през ноември избори. Реално погледнато, това няма да е нищо друго освен спекулативна търговия на лидерите с употребявани стари стоки и хвърляне на прах в очите, което няма да възпре бруталността на окупацията.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди