Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9046640 www.24chasa.bg

Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”.

Такава агитация би била глупава и късогледа.

Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите, а тяхната цел е да се повиши качеството на знанията и уменията на студентите.

Вторият важен момент е, че без добре образовани млади специалисти, особено в най-търсените специалности като медици, инженери, програмисти, няма как България да се нареди до стандарта на по-първите страни в Европа.

И разбира се, когато се вдигат заплатите на учителите, трябва да се увеличават и парите за преподавателите, както изтъква ректорът на Софийския университет проф. Герджиков.

Няма успешна нация в развития свят, която да не отделя голям бюджет за тези, които дават знанията в училищата и университетите.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди