Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9050662 www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева на форума в Давос СНИМКИ: РОЙТЕРС

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик

Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ.

Българката е избрана сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2020 година и се нарежда в класацията до Доналд Тръмп, Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен.

Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд е включена в категорията “Титани”, в която е и шефът на “Гугъл” Сундар Пичай. В списъка на най-влиятелните личности за трета поредна година не фигурира Владимир Путин.

В авторитетната класация са имунологът д-р Антъни Фаучи и съоснователите на движението Black Lives Matter (“Животът на чернокожите има значение”). Номинираните са разделени в категории - “Титани”, “Новатори”, “Хора на изкуството”, “Лидери” и “Идоли”.

Сред лидерите са Доналд Тръмп, индийският премиер Нарендра Моди, бразилският президент Жаир Болсонаро и германската канцлерка Ангела Меркел. Категорията “Титани”, в която е Георгиева, включва още най-богатата жена в света Маккензи Скот, екссъпруга на основателя на “Амазон” Джеф Безос, и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. 

Ето какво е написал Робърт Зелик за българката в “Тайм”:

“Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от страна с новоразвиващ се пазар - тя е видяла от първа ръка възможностите и опасностите от икономическите реформи. Преди десетилетие Георгиева изненада познавачите в Брюксел, които не бяха очаквали българин да стане звезда в Европейската комисия. Годините ѝ в Световната банка ѝ дадоха глобална перспектива и ѝ спечелиха приятели във Вашингтон и опит като директор, работещ с Русия.

Георгиева работеше като икономист по околната среда, когато се срещнахме за първи път в Световната банка през 2007 г. Тя имаше превъзходни умения за решаване на проблеми, работа с хора и комбиниране на оценки за голямата картина с конкретни действия за постигане на резултати. Докато разширявахме нейната роля, външни лица признаха лидерството ѝ.

Сега МВФ прекрачва разлома между многостранното финансиране и едностранната изолираност. Светът се бори с COVID-19 и с икономически срив във времена на големи дългове, извънредни монетарни политики, скъпи търговски битки и разклатена вяра в международното сътрудничество. Подобни резки промени определиха репутацията на бивши лидери на МВФ, предизвикани да сменят приоритетите на персонала и да убеждават правителствата по време на кризи.

Георгиева представи планове за насърчаване на приобщаващо икономическо възстановяване, като поставя приоритет на здравните разходи, финансовите стимули и преструктурирането на дълга за най-бедните икономики. Това вероятно ще бъдат преломни години за МВФ и световната икономика. Георгиева може да посочи пътя, но има нужда от помощ.”

Престижната награда не е първата за амбициозната българка. На 30 ноември 2010 г. тя бе избрана за “Комисар на годината” и за “Европеец на годината” в годишните награди на електронното издание “Юръпиън войс”. Отличието е за приноса на Георгиева при управлението на хуманитарните кризи в Хаити и Пакистан.

  • Отличниците на България

    Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят (Видео)

    Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди