Парламентарните мравки тръгват от начина, по който избираме депутати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9066439 www.24chasa.bg

БСП изгуби 10% от депутатската си маса - от 80 народни представители в началото на този парламент вече са 72-ма, след като 6-има напускат червената група.

И в този парламент доста депутати се разроиха вън от групите си, но това се случва във всяко Народно събрание след 1990 г. Или партийното ръководство изключва “предатели”, или те сами се отцепват с обяснения, че се чувстват като дисиденти, или че са нарочени за “враг с партиен билет”. Емблематични станаха “сините мравки” през 1991 г. - депутати, които напуснаха групата на СДС.

Но всичко това нямаше да е такава драма, ако изборите бяха мажоритарни, а не по пропорционалната система. По много проста причина - мажоритарният депутат има силна зависимост от избирателя, пропорционалният - от ръководството, което пише листите.

Затова, когато той усети, че изпада в немилост и ръководството ще го “уволни” от следващите листи, напуска с гръм и трясък.

Мажоритарният вот обръща пирамидата: депутатите се съобразяват с избирателите, а партийното ръководство, от своя страна, е принудено да се съобразява с това.

С други думи, при пропорционалната система депутатите с различно мнение са мравки, а при мажоритарната - глас, който партията трябва да чуе.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди