“Чудовищна клевета” за България се гласува в комисия на Европарламента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9074503 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ

Приета е резолюция с 25 критики към страната. Отврат, сторена от Йончева и Кънев, обяви евродепутатът Ал. Йорданов

“Прочетох чудовищно клеветническия пасквил - проект “Кънев - Йончева”, за резолюция на Европарламента срещу България. Отврат! За първи път се сблъсквам с такава антибългарска словесна диария. Никой така не е клеветил страната ни.” Така остро коментира във фейсбук евродепутатът Александър Йорданов черновата на резолюция, която предстои да бъде гласувана в ЕП.

Скандалът се вихри, защото ЕС планира по-строги правила при отпускането на европари и те да зависят от върховенството на закона.

Миналия месец при изслушване на зам.-шефката на ЕК Вера Йоурова в комисията на Европарламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) евродепутатката от БСП Елена Йончева направи крайно остро изказване, а лайтмотивът му бе подхванат и усилен от някои леви евродепутати. Ирландската социалистка Клеър Дали дори

поиска да се

спрат европарите

за България

Срещу евродепутата Радан Кънев пък не спират да валят критики за внасяне на петиции срещу България в Брюксел.

Тази вечер комисията LIBE прие проекта на резолюция за България. Гласуването ѝ в пленарна зала е на 8 октомври.

Текстът е изготвен от самия председател на комисията Хуан Агилар (“Социалисти и демократи”, Испания). На 5 октомври в пленарната зала в Брюксел предстои дебат за България. Към предложения текст може да бъдат внасяни допълнения и изменения до гласуването.

Черновата на резолюцията съдържа 25 абзаца с критики към страната ни по въпроса с върховенството на закона и основните човешки права.

В проекта се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за общността. Наблюдавали се изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване с имунитет. Отправя се призив за задълбочено разследване на твърдения, свързани със съмнения за корупция, посочват се и примери.

Цитират се оценки на международни организации, според които състоянието на медиите у нас се влошавало и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се

ЕП да изрази

съпричастност

с протестите

за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

Отбелязва се със загриженост, че българският парламент е в процес на приемане на нов избирателен закон 7 месеца преди датата на редовните избори. Изразено е съжаление за последните ограничения за журналистите в сградата на НС.

Ден по-рано ЕК представи първите си годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всяка една от членкитете. За България се посочва, че цялостната съдебна реформа трябва да продължи, защото част от проблемите остават. Протестите, избухнали през лятото, обаче показват недоволство на обществото от липсата на напредък в борбата срещу корупцията, пише ЕК.

Отзвук от доклада за България има и в европейската преса. Брюкселското издание “Политико” подчертава, че има огромни различия между страните членки по въпросите за върховенството на закона, но нарежда нашата страна 3-а по проблеми - веднага след Унгария и Полша. “Политико” дели членките на ЕС на 5 “племена”, които в различна степен спазват върховенството на правото според докладите на комисията на Урсула фон дер Лайен - авторитарите: Унгария и Полша; най-лошото от останалите: България; борба нагоре: Хърватия, Малта, Румъния и Словакия; южни предизвикателства: Испания, Италия, Гърция и най-доброто от останалото. Унгарската правосъдна министърка Юдит Варга определи доклада за страната си като “абсурден и фалшив”, като “концепцията и методологията са несъвършени, източниците му са небалансирани, а съдържанието е неоснователно”.

Румънското правителство пък обеща да отмени непопулярни правосъдни реформи, въведени от предходния кабинет.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо