Пламен Христов, депутат от "Воля": Лекарствата за децата и пенсионерите трябва да са безплатни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9077823 www.24chasa.bg

"Воля" е партия, чиято основна мисия е да помага на българите да живеят по-добре

Здравето на подрастващите е наш приоритет - предвиждаме да се забранят употребата и продажбата на нетютюневи изделия за пушене на лица под 18 г. независимо от устройството и технологията на извличане на дима

- Господин Христов, последната инициатива на “Воля”, за която получихте широка обществена подкрепа, е против продажбата на енергийни напитки и електронни цигари на деца. Разкажете повече.

- Ние - от "Воля", сме единствените в това Народно събрание, които последователно изпълняваме обещанията си към хората. Още с влизането в политиката обявихме, че здравето на българските деца е наш приоритет. Затова и работим много по тази тема.

Благодарение на силните ни аргументи Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта прие на първо четене две наши предложения. Първото е

да се забрани

продажбата,

закупуването и

предоставянето

по какъвто и

да е начин на

енергийни

напитки на лица

под 18 години

Българските и световните експерти са категорични колко вредни са за децата, като започнем със затлъстяването, минем през проблеми с черния дроб и сърцето и стигнем до високи нива на агресия. Забранява се и продажбата им в училищата и на 50 метра от тях.

Другото ни предложение засяга електронните цигари. Колкото и невероятно да звучи, но законодателството позволява определени изделия за пушене да се продават и на деца, дори в първи клас! Аз самият бях шокиран от този факт. Чрез промяна в Закона за закрила на детето предвиждаме да се забранят употребата, продажбата, както и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст независимо от устройството и технологията на извличане на дима. Това се прави за първи път! Мисля, че няма родител, който да не одобри тези мерки.

- От БСП обаче не ви подкрепиха. Приемате ли го като критика към законопроeктите?

- Всъщност те изобщо не гласуваха, без каквито и да било аргументи. Най-вероятно защото идеите са на “Воля” - независимо че тези мерки дори са животоспасяващи за децата.

БСП не изневери на политическата си ограниченост. Подобно тесногръдо поведение показва, че

социалистите

не може да са

алтернатива на

управлението!

Защото разделят, не умеят да обединяват. Вторачени са единствено в партийните си интереси. Последните раздори при тях го доказват – шестима депутати се отцепиха от парламентарната им група. Това не се е случвало в последните три десетилетия и пак говори за политическата амортизация и нестабилност в тази партия.

Ние, от “Воля”, сме различни – не гледаме от коя група идват дадени предложения. Ако те са добри за народа, ги подкрепяме. Но очакваме същото и за нашите идеи.

- Наскоро “Воля” обяви кампания за безплатни лекарства. Докъде стигна тя?

- Над 160 000 българи вече подкрепиха новата кауза на “Воля” – безплатни лекарства за пенсионерите над 65-годишна възраст и за децата до 4-и клас.

За учениците

между 5-и и

8-и клас пък

предвиждаме

лекарствата

да са с 50%

по-ниски цени

Тази подкрепа, това своеобразно измерване на обществените нагласи към "Воля" няма да го видите в социологическите проучвания. Но е факт. Постигнахме резултата само два месеца след старта на кампанията. И поддръжниците се увеличават.Това означава, че докато другите партии се раздират от вътрешни скандали, разцепват се, боричкат се за постове, само “Воля” остава стабилна и работи в унисон с реалните проблеми на хората. В момента сме най-малката група в 44-ото НС, но ако имаме повече депутати в следващия парламент или сме в управлението, няма да има пречки да приложим тези мерки на практика. Защото българите ги очакват.

- А как ще осигурите финансирането?

- Пари в държавата има, но трябва да се управляват разумно и с правилно подредени приоритети. Знаете ли какъв ресурс ще се освободи само ако се запушат пробойните в здравеопазването?! А в останалите сектори?! А ако успеем да сведем и корупцията до минимум?! Това са все политики, които искат бързи и адекватни решения, каквито могат да предложат хора като нас.

Идваме от

бизнеса – там

няма как да

чакаш с месеци,

да правиш

временни

комисии,

да отлагаш, да действаш само когато са включени телевизионните камери. В бизнеса никога не се работи с темповете на тромавата държавна администрация.

Откакто съм в парламента, още не мога да свикна с това, все едно някой ми е дръпнал ръчната спирачка. До днес не мога да се примиря с такова бавно темпо!

- Правителството възприе идеята на Веселин Марешки за държавна верига бензиностанции. Какво става с този проект?

- “Воля” е партия, чиято основна мисия е да помага на българите да живеят по-добре. Това правим, и то не само преди избори. Нашият лидер поведе пръв битката с картела в горивата. Показа, че всеки гражданин у нас може да зарежда гориво на справедливи цени. Обвиняваха го, че това е предизборен трик. Но три години и половина по-късно цените на горивата в тези обекти продължават да са сред най-ниските в страната.

Всяко

домакинство

спестява

годишно поне

2-3 хиляди лева

само от горива

благодарение

на Марешки

Той пръв заговори и за държавна верига от бензиностанции, която да поддържа ниски цени. Това е пътят за премахване на картела, за драстично поевтиняване на горивата, а оттам и на всички стоки и услуги в страната. Към момента не знам да има някакво развитие по този проект. Парламентът направи нужните промени в закона, ред е на министерството на икономиката да действа. Ние вече заявихме готовност да помагаме с експертиза. Държим идеята да се осъществи, затова следим внимателно темата и се надяваме да не се провали или опорочи.

- Отразяват ли ви се по някакъв начин атаките срещу “Воля” и лидера ви?

- Живеем в интересни времена, а това не се случва на всички. Както казва Махатма Ганди: “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.” Този своеобразен принцип като че ли съпътства Веселин Марешки през целия му път към успеха. И в политиката ще извървим всеки етап. Явно вече е настъпило времето за: “…после се борят срещу теб...”. Много често изпреварващите идеи, действията и начинът на мислене на Веселин Марешки не са понятни за някои хора.

Като добър

бизнесмен той

върви няколко

крачки напред

Впоследствие обаче винаги се оказва, че позицията му е била изключително далновидна. Десетки пъти през годините съм го виждал. Това е истинският лидер - да има визия, да гледа по-напред от останалите, да дава нестандартни решения и да мотивира хората.

Ние приемаме философски опитите на анонимните страхливци да ни очернят, защото делата ни ги опровергават. Това, което вече сме показали, че можем и сме дали на хората с труда си, никой не може да го изцапа.

- Вярно ли е, че преди години Веселин Марешки ви е спрял да емигрирате?

- Да, така е. Познавам го от дете. Това е човекът, на когото дължа много и знам, че винаги мога да разчитам на него. Със съпругата ми тъкмо бяхме завършили висшето си образование и се чудехме как да подхванем живота си като “зрели хора” – да се реализираме в България или да пробваме късмета си на Запад.

Годините бяха такива, че лесно избрахме второто. Бяхме си купили билети за Лондон, багажът ни беше готов, имахме потвърдена работа. Един разговор с Веселин

Марешки

буквално ни

свали от

самолета

Той ни убеди, че трябва да останем, че има смисъл да работим тук. Предложи ми да се включа в екипа, който събираше. Тогава бизнесът му още не беше толкова мащабен, но той пак кипеше от идеи и беше абсолютно убеден в успеха. Повярвахме му, че можем да се развиваме в родината си. И не съжаляваме! Така че моите лични мотиви, а и на всички съмишленици от “Воля”, са много силни и не са от вчера – знаем, че можем да променим системата, и искаме да покажем на хората, че и тук е постижим по-богат и щастлив живот за всички българи и че децата ни имат бъдеще в България!

Инж. Пламен Христов е депутат в парламентарната група на “Воля - българските родолюбци” от 24-и избирателен район в София. Заместник-председател е на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, член на Комисията по енергетика. Преди да влезе в политиката, е заемал висш мениджърски пост във фармацевтичния бранш.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо