Без интерес към нас досега, юристка от Малта иска 36 редакции за страната ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9094298 www.24chasa.bg
РОБЕРТА МЕЦОЛА СНИМКА: Европейски парламент

Роберта Мецола е майка на 4 деца, с мъжа си заедно се борят на европейските избори през 2004 г.

Малтийска юристка, многодетна майка и активна евродепутатка шашна европейската бюрокрация, внасяйки 36 поправки на обикновена, необвързваща резолюция. У нас говорим за това само защото резолюцията е именно за върховенството на закона в България. Повече от ден социалните мрежи гъмжаха с коментари по повод на Роберта Мецола.

Как се стигна дотук?

От понеделник върховенството на закона и протестите в България са във фокуса на вниманието на Брюксел. Всичко започна още в края на лятото с няколко дебата в Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и ще приключи с резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък. Основният текст на резолюцията бе изготвен от шефа на LIBE, а евродепутатите можеше да внесят своите предложения за изменения. Обикновено те имат по една, две или най-много три поправки.

Активността на една почти

напълно неизвестна в България

малтийска евродепутатка

предизвика всеобща изненада

Още по време на дебата в понеделник Мецола изрази мнение, че резолюцията трябва “да бъде преосмислена и пренаписана”, но никой не очакваше тя, от името на ЕНП, да предложи цели 36 поправки, повечето от които целят крайно много да смекчат тона на критичната за България резолюция.

Коя е Роберта Мецола и защо изведнъж се загрижи за ситуацията у нас?

41-годишната Роберта Мецола бе избрана за първи път за евродепутат през 2013 г., ставайки една от първите жени от Малта, които са членове на Европейския парламент. Юрист по образование, тя специализирала в европейското право и политика.

Работила е в Постоянното представителство на Малта в ЕС от 2004 до 2012 г. като аташе за правно и съдебно сътрудничество и като ръководител на отдела за правосъдие и вътрешни работи. След това се присъединява към екипа на върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън. Мецола напуска поста, за да заеме овакантеното място в ЕП на настоящия лидер на опозицията в Малта Саймън Бусутил и става евродепутат от групата на ЕНП.

Роберта е координатор на групата на ЕНП в LIBE. По време на дебатите за България в комисията тя не се включи с изказване, не участва и във вота по проекторезолюцията за България. Мецола е член и на комисията по тероризма и делегацията на ЕП за връзки със САЩ. Тя е и заместник-член в Комитета по вътрешния пазар и защита на потребителите и заместник-председател на комисията по петиции. Тя също бе член на Специалната комисия за разследване на панамските документи, преди мандатът ѝ да приключи.

В студентските си години Роберта Мецола е била много активна в различни организации, като е действала като генерален секретар на Европейската демократична студентска организация между 2002-2003 г.

Родената през 1979 г. малтийка е майка на четири момчета.

Омъжва се за съпруга си Уко,

също политик, но от Финландия,

през 2005 г. Местят се в Брюксел, за да водят кампания за изборите за Европейски парламент. Това е първият път в историята, когато и двамата членове на младо семейство са кандидати за вота. По това време Роберта Мецола вече е майка на две от момчетата си - почти 2-годишния Лука и 7-месечния Алекс. В родината си Мецола членува в десноцентристката Националистическа партия.

През август т.г. Мецола бе посочена от платформата VoteWatch за втория политически и социално

най-влиятелен евродепутат по

въпросите на демокрацията

и вътрешните работи

Активно тя се отнесе и към темата за върховенството на закона в България със своите 36 поправки. След критика на една от промените Мецола моментално я оттегли, което даде хляб за спекулации, че не тя е автор на внесените текстове. От началото на настоящия си мандат (2019 г.) Мецола най-често е гласувала в ЕП в унисон с позицията на ЕНП. Неведнъж обаче тя не се е съобразявала и е давала гласа си различно въпреки насоките на политическата група. От друга страна, за цялата си парламентарна активност, публикувана на сайта на ЕП, Мецола нито веднъж не се е занимавала с темата за България, въпреки че е членка на комисията LIBE.

  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината