В Европарламента най-сетне решиха, че не могат повече да си затварят очите за корупцията в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9098444 www.24chasa.bg
Зам.-шефът на парламентарната група на БСП Крум Зарков

Тази резолюция означава, че в Европейския парламент най-сетне решиха, че не могат повече да си затварят очите пред ширещата се корупция и съпътстващата я злоупотреба с еврофондове в България.

Свърши ерата “Юнкер”, където потупваха по рамото и обещаваха механизмът да отпадне, въпреки че проблемите очевидно остават. Сега в прав текст е казано, че механизмът остава.

Тази резолюция показва, че към това правителство доверието е изчерпано. Оттук-нататък всяко следващо българско правителство, в какъвто и състав да е то, ще бъде принудено -

ако иска да

получи доверие

и признание в

Европа,

да се ангажира с истински реформи в сферата на правосъдието. И това е добре, защото страната ни има нужда от промяна, а в битката си срещу статуквото гражданите имат нужда от Европа.

Страшно показателно е, и съм сигурен, че и в ЕНП ще направят анализ на това, как реагира голяма част от българското общество на тяхната необяснима и сляпа защита за правителството - остро и с абсолютно неразбиране как ЕНП отказва да констатира очевидното и да застане на страната на гражданите, които се борят срещу корупцията.

Всички въпроси извън този за върховенството на закона, които се появяват в текста, не бива да изместват фокуса на резолюцията, а именно - корупцията в управлението на България.

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания