Доц. д-р Татяна Буруджиева, политолог: Революцията иска едно, резолюцията тласка към друго

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9098447 www.24chasa.bg

Еропейският парламент прие критична резолюция за върховенството на закона в България.

Документът не е правно обвързващ, но се очаква заедно с първия по рода си доклад на Европейската комисия по темата, да се вземат предвид в рамките на общия механизъм на ЕС за спазването на принципите на правовата държава. Чуват се и гласове в Брюксел да се предвиди спиране на европейското финансиране, ако се докаже, че в някоя от сраните членки има нарушение на тези принципи. Резолюцията бе приета с 358 гласа “за” от 691 евродепутати, участвали в гласуването. Против текста гласуваха 277, а 56-има се въздържаха.

Поканихме за коментари какво иска да ни каже Европа с тази резолюция политолога доц. Татяна Буруджиева, депутата от БСП Крум Зарков и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Ето коментара на доц. Татяна Буруджиева:

Върховенството на закона стана фон на нови разделителни линии.

Още по време на преговорите в ЕК за финансовата рамка за следващите 7 години, се постави въпросът отпускането и изразходването на парите да бъде обвързано с върховенството на закона и спазването на демократичните ценности.

Тогава това условие отпадна, но стана ясно, че под върховенство на закона се разбира спазване на права, като визираните в

Истанбулската

конвенция и

прочие други

ангажименти

И сега точно тези парламентарни групи в Европарламента, които подкрепиха резолюцията за нашата страна, на практика връщат това условие за България.

Какво обаче се получава на вътрешния, на българския терен?

Тази резолюция трябваше и беше декларирана като легитимация на битката срещу корупцията в България чрез подкрепата, която се търсеше в Европа.

Сега обаче, със свързването на демокрацията с изискванията, които се поставят за спазване на човешките права, права на малцинства и прочие, според мен на практика се губи центърът на протестите у нас. От подкрепа на Европа за битка срещу корупцията и върховенството на закона, дебатът в България ще се фокусира върху Истанбулската конвенция и признаването на македонско малцинство.

Смисълът на търсенето на подкрепа от Европа за битката с корупцията в България се превърна в нещо съвсем различно за общество ни - даде се възможност

да се премести

фокусът на

резолюцията,

а това не е добре, защото както всички ние, така и в доклада на Европа за правителството се казва, че там има много неща, които трябва да се направят. Там има много силни текстове за върховенството на закона, за съдебната система - цитирани са и дела срещу България за неща, които не е направила и т.н. Всичко това обаче се превръща във фон на съвсем вторични и различни теми, което не е хубаво.

За България беше важно да получи друг тласък, сила и ангажимент против корупцията, за реформата в съдебната система, в обществото ни да има обединение около върховенството на закона, което е един от най-важните стълбове на демокрацията. На практика обаче

затъва в съвсем други

измерения и теми,

скандали,

разправии и нови разделителни линии. Даже се връщаме към стари.

Резултатът от гласуването измерва съотношенията в Европарламента. Но в България дебатът ще се върти около Истанбулската конвенция, при това не цялата, за възможността гей двойки да възпитават деца и за признаването на македонско малцинство. Ето това ще остане от цялата битка за върховенството на закона.

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания