“Дадох всичко от себе си”, написа д-р Чолаков - един достоен български лекар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9102080 www.24chasa.bg

Статистиката е точна наука, но е лишена от емоции. Тя ни съобщава проценти и бройки на заразени с опасната коронавирусна инфекция, следим поредните рекорди по брой на болни, но сякаш всичко се случва встрани, далече от нас.

Но когато чуеш историята на конкретен човек, когато разбереш за страданията и страховете му, докато се бори със заразата, тогава идва времето за емоции.

Такива, каквито ги описа за всички българи шуменският лекар д-р Милен Чолаков. “Дадох всичко от себе си на болния човек, на Шумен, на България и българския народ”, написа той от болницата, където се лекува от COVID-19.

Д-р Чолаков не е само част от статистиката за растящия брой заразени медици. Той е работил на първа линия и е видял с очите си колко е страшен вирусът и какви рискове носи за болните. И точно затова от болничната стая не е тръгнал да разбива теориите, че става дума за един нищо и никакъв безобиден грип, а е написал онова, което диктува сърцето му. “Ако стане така, да ме няма, помнете ме с добро и пазете България!”

Думи на дълбоко прозрение, за които не всеки съвременник може да намери сили. Думи, с които често мнозина днес се разминават в реалността, защото задължават. Да запомним последното - да пазим България. И да стискаме палци на д-р Милен Чолаков да се справи с предизвикателството и да излезе скоро от болницата жив и здрав!

Както и да не забравяме какво направиха в последните месеци българските лекари, медицински сестри, фелдшери. Точно те се изправиха пред абсолютно непознатата опасност от заразата с новия коронавирус, точно те поеха риска - за своя живот, за живота на най-близките си хора. Става дума за лекарите от първа линия, но също и за всички медици, защото рискът е тук и никой от тях не е застрахован.

Точно заради делата им в битката с коронавируса “24 часа” обяви за достойни българи на годината медици. И д-р Милен Чолаков е част от тях, показа го с работата си и с посланието си.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди