“Дадох всичко от себе си”, написа д-р Чолаков - един достоен български лекар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9102080 www.24chasa.bg

Статистиката е точна наука, но е лишена от емоции. Тя ни съобщава проценти и бройки на заразени с опасната коронавирусна инфекция, следим поредните рекорди по брой на болни, но сякаш всичко се случва встрани, далече от нас.

Но когато чуеш историята на конкретен човек, когато разбереш за страданията и страховете му, докато се бори със заразата, тогава идва времето за емоции.

Такива, каквито ги описа за всички българи шуменският лекар д-р Милен Чолаков. “Дадох всичко от себе си на болния човек, на Шумен, на България и българския народ”, написа той от болницата, където се лекува от COVID-19.

Д-р Чолаков не е само част от статистиката за растящия брой заразени медици. Той е работил на първа линия и е видял с очите си колко е страшен вирусът и какви рискове носи за болните. И точно затова от болничната стая не е тръгнал да разбива теориите, че става дума за един нищо и никакъв безобиден грип, а е написал онова, което диктува сърцето му. “Ако стане така, да ме няма, помнете ме с добро и пазете България!”

Думи на дълбоко прозрение, за които не всеки съвременник може да намери сили. Думи, с които често мнозина днес се разминават в реалността, защото задължават. Да запомним последното - да пазим България. И да стискаме палци на д-р Милен Чолаков да се справи с предизвикателството и да излезе скоро от болницата жив и здрав!

Както и да не забравяме какво направиха в последните месеци българските лекари, медицински сестри, фелдшери. Точно те се изправиха пред абсолютно непознатата опасност от заразата с новия коронавирус, точно те поеха риска - за своя живот, за живота на най-близките си хора. Става дума за лекарите от първа линия, но също и за всички медици, защото рискът е тук и никой от тях не е застрахован.

Точно заради делата им в битката с коронавируса “24 часа” обяви за достойни българи на годината медици. И д-р Милен Чолаков е част от тях, показа го с работата си и с посланието си.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо