Радослав Златков: С пускането на 5G “Виваком” стана част от новата революция на човечествотo

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9102205 www.24chasa.bg

Технологията ще даде нов импулс на бизнеса, образованието и медицинатa, казва главният технически директор на компанията

- “Виваком” пусна 5G мрежа в 27-те областни града. Могат ли хората да ползват там технологията, г-н Златков?

- Да, хората могат да ползват технологията в централните градски части на тези населени места. Ние предлагаме търговска услуга и всеки клиент, който има 5G телефон, съвместим с мрежата на “Виваком”, може да се възползва от нея. Всеки месец до края на годината

предоставяме на

съществуващи и

нови клиенти на

мобилни услуги с

5G устройство по

30  000 МВ

месечно интернет

трафик на максимална скорост в допълнение към настоящия им тарифен план, за да могат потребителите сами да тестват и да се уверят в предимствата на новата мрежа.

- Как стана възможно пускането на новата мрежа?

- Както при всяка нова технологична услуга, свързана с мрежата, се започва с покритието. Използвахме съществуващите честоти, които имаме и ги съчетахме с най-модерната съществуваща в момента технология за динамично споделяне на спектъра. Така стана възможно ползването на едни и същи честоти на 4G и 5G. Искам да добавя, че нашето 5G покритие обхваща също и магистрала “Тракия” в участъка от София до Пловдив.

- Има ли достатъчно модели телефони, които да поддържат 5G, така че хората да ползват масово услугата ви?

- Едно от основните изисквания на доставчиците на телефони е първо да има търговска мрежа от пето поколение. Така те могат да тестват и сертифицират устройствата, преди да бъдат предложени на клиентите. Това важи за всички водещи компании.

Ние правим поетапно тези тестове от няколко месеца. Но за да се стигне до сертифициране на телефоните, е нужно търговско предлагане на 5G, което ние направихме. Очакваме

минимум 3

бранда да бъдат

сертифицирани, а

те ще предложат

по няколко

модела

телефони

Това ще ни даде възможност освен самата услуга да предлагаме и пакети с включени в тях мобилни устройства.

- Щом като сте успели да пуснете 5G на сегашните честоти, трябва ли да има допълнителни, за да се развие масово технологията?

- Чрез технологията за динамично споделяне на честотите успяхме да предоставим 5G, без да се нарушава качеството на 4G мрежата. Двата типа мрежи ще съществуват съвместно поне още няколко години.

Може да

имаме напълно

самостоятелна

5G мрежа, когато

бъдат

освободени

допълнителни

честоти

Те са в диапазона 700 мегахерца и 3,6 гигахерца. В момента и двата обхвата не са изцяло свободни, съществени части от тях са блокирани за нуждите на армията и въздушната навигация.

Ако няма допълнителни честоти, ще дойде момент, в който 4G ще влоши качеството си, хората все по-трудно ще могат да ползват достатъчно бърз интернет и да водят разговори. Това ще си проличи най-много в големите градове и в курортите, където има струпване на повече потребители. 5G технологията решава този проблем заради в пъти по-големия си капацитет. Убеден съм, че бързо ще бъде възприета от потребителите, когато видят колко много ползи имат от нея. Прехвърлянето на основния процент от трафика от 3G на 4G стана в рамките на година. А проучванията сочат, че 5G технологията ще бъде възприета още по-бързо от потребителите.

- Къде 5G може да има най-добро приложение?

- Може да разделим използването на 5G условно на две. Едното приложение е чисто потребителско - хората ще получат възможността да гледат съдържание с високо качество на картината в реално време, без накъсване и забавяне.

На места, където има струпване на много хора, вече няма да има проблем с интернета и връзката да прекъсва. За геймърите ще има игри с добавена реалност и от мобилно устройство. А използването на VR очила ще накара зрителят да има усещане, че не е вкъщи, а присъства пряко на събитието.

Чрез 5G ще стане възможно масовото навлизане на автономните автомобили.

Извън чисто потребителските ползи 5G ще даде нов импулс на бизнеса, образованието, медицината. Ще са възможни операции, медицински интервенции и прегледи от всяка точка на света. Същото се отнася и за образование от разстояние. Индустрията ще стане в пъти по-ефективна чрез използването на роботи.

Ще има

възможност за

умни домове

- уреди да се свържат към мобилно устройство и да се управляват чрез него. Ще се появяват и т.нар. умни градове с интелигентни системи за управление на трафика, паркирането, извозването на отпадъците, управление на ВиК инфраструктурата и още много други улеснения.

5G ще ускори значително цифровизацията на индустрията, което води до по-добра конкурентоспособност. Неслучайно САЩ активно работят по масовото въвеждане на 5G, защото залагат на това, че технологията ще е новият двигател на икономически растеж, с който да се преодолее кризата от пандемията с COVID-19. Подобна политика се наблюдава и в Европа и неслучайно са предвидени редица стимули за ускоряване на цифровизацията.

- Тоест няма да остане сфера от живота, която да не е повлияна от 5G. Може ли да се каже, че това е нова революция за човечеството, а “Виваком” вечее част от нея?

- Със сигурност може да се каже, че

5G е следваща

революция за

човечеството

А “Виваком” като водещ телеком винаги се стреми да въвежда най-новите технологии и да ги предлага на потребителите, така че е част от този процес. Вътре в компанията цифровизацията е на изключително високо ниво, за да може след това да предложим най-добрите услуги на нашите клиенти.

- Има обаче притеснения за безопасността на 5G. Доколко те са основателни?

- Всяка нова технология използва по-ефективно честотния спектър, а мощността на излъчване е оптимизирана максимално. Ето ги и фактите, за да не се борави с конспиративните теории.

Както вече споменах, 5G ще се развива върху две основни честотни ленти - 700 MHz и 3,6 GHz. В 700 MHz вече 50 години работят телевизионните предаватели, така че влиянието на електромагнитни полета в този обхват върху човешкото здраве е изследвано в достатъчно дълъг период.

Резултатите са ясни -

не са установени

вредни влияния

при спазване на

нормите за

електромагнитни

излъчвания

В 3,6 GHz от 15 години работи Wi-Max технологията. И отново без установени вредни влияния върху човешкото здраве. Припомням, че България е една от страните с най-строгите изисквания за електромагнитните излъчвания в ЕС.

Изследванията на английския регулаторен орган OFCOM показват, че излъчванията на 5G базовите станции са под 0.039% от общите измерени. Това е поредното доказателство за подобряването на технологиите от поколение в поколение. Моят съвет към хората е следният - съвременните технологии дават възможност да проверяват всяка информация, използвайки достоверни източници. Доверявайте се на специализираните институции и на утвърдените медии, защото зад тях стои многогодишният опит и обединените усилия на множество професионалисти.

- Мобилната мрежа на “Виваком” получи признание за най-бързата в Европа. Как е измерена тази бързина?

- Мрежата ни е получавала много награди за качество и бързина. Признанието за най-бърза мобилна мрежа в Европа дойде от една от водещите агенции в света Ookla, която е специализирана в тестове на мрежите. Резултатите са от първата половина на 2020 година. Направени са над 127 000 теста от 44 000 уникални потребителя в България. И на база на резултатите е направена класация, в която “Виваком” е на първо място в Европа. Тези тестове не са инициирани от нас, правят ги самите клиенти на мобилни услуги.

За нас това е

гордост, защото

може да се

сравни с това

български

футболен отбор

да спечели

Шампионската

лига например

А тази гордост е и за България, защото и останалите оператори у нас разполагат с висококачествени мрежи.

- Промените в качеството на мрежата усещат ли се от потребителите, или остават незабелязани?

- Ако подобренията се усещат осезаемо от клиентите, означава, че преди това сме влошили качеството. А такова нещо не се е случвало. Мога да дам пример - видеосъдържанието е най-често използваната услуга.

Убеден съм, че нашите клиенти не са усетили влошаване на качеството на картината или на бързината.

Българският

потребител е

свикнал на

високо качество

и ако то се влоши, веднага ще последва отрицателна реакция, а такава няма.

- Направихте промени в интерактивната си телевизия. Какво е новото при нея?

- Направихме редица подобрения. Увеличихме броя на каналите, които се излъчват с HD качество, направена бе промяна и в тяхната подредба. Интерактивната ни телевизия вече се предлага с много по-модерен интерфейс, който улеснява ползването. При излъчването на спортни събития добавихме предоставянето на допълнителна информация за тях.

Една от най-големите промени бе, че дадохме възможност хората да гледат интерактивна телевизия от “Виваком” без да са длъжни ние да им доставяме интернета. Тоест,

всеки наш клиент

може да вземе

приемника си и

да гледа

телевизия и в

други мрежи

“Юнайтед груп”, които наскоро придобиха “Виваком”, са лидер в предлагането на съдържание на пазарите, на които оперират. И мога да прогнозирам, че ще има още подобрения в нашата тв услуга.

- Цените на услугите и пакетите, предлагани от операторите, вече са доста сходни. Означава ли това, че за задържането на клиенти и за привличането на нови решаващо става качеството на мрежата?

- Да, качеството на мрежата става едно от основните условия, които поставят потребителите. Мисля, че хората оцениха по време на извънредното положение колко е важно да имаш качествена услуга, без тя да прекъсва. Ние бяхме изправени пред сериозно предизвикателство и смея да твърдя, че се справихме много добре.

В редица западноевропейски страни например се наложи оператори да намаляват качеството на видеосъдържанието, за да гарантират, че ще има интернет.

Докато в България това не се случи, въпреки че огромна част от трафика се пренасочи към домовете на хората.

Аз съм горд с

представянето

на мрежата

на “Виваком”

И не само че не сме предлагали услуги с по-ниско качество, а по време на извънредното положение вдигнахме скоростта до максимално възможната за всички абонати на оптичен интернет и отворихме всички канали от телевизията ни за свободно гледане.

- Промениха ли се навиците на потребителите?

- Със сигурност има промяна и тя бе силно повлияна от наложените ограничителни мерки през пролетта. Рязко се увеличиха видеоразговорите, защото това се превърна в начин за общуване с близки и по работа заради намалелите физически срещи между хората. Увеличи се и потреблението на данни заради търсенето на повече информация в различни сфери. Този тласък за

цифровизацията

ще направи

по-устойчиви

онези бизнеси,

които най-бързо

успеят да се

възползват

 

- Вие готови ли сте да отговорите адекватно на тази ускорена цифровизация?

- Ние сме готови. Имаме редица инициативи с корпоративните ни клиенти, чрез които ги стимулираме и подпомагаме по-бързо да се цифровизират. И това не само чрез телеком услуги, а с предлагането на цялостни решения за даден бизнес.

Радослав Златков е тлавен технически директор на “Виваком” от ноември 2015 г. Той има повече от 20 години опит в сферата на телекомуникациите. Към компанията се присъединява през 2006 г. като проектен мениджър“ В периода септември 2011 - октомври 2013 Златков ръководи оперативната дейност в “Алкател Лусент България” в рамките на договора за предоставяне на услуги между “Виваком” и “Алкател”. Завършил е Техническия университет в София, специалност “Телекомуникации”. Има и магистърска степен по управление от Американския университет в Благоевград.

  • Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Една приятна изненада - пандемията от коронавируса нареди българите на 45-о място по щедрост от 114 изследвани страни в света. За първи път България е сред водещите в международната класация, а само допреди 2-3 години е била на 126-о - 127-о място. В която - пак изненадващо, изпадат от челото страни като САЩ, Канада и Великобритания
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление