Частен интерес ли накара Клеър Дейли да вкара Поморие в резолюцията на Европарламента?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9111025 www.24chasa.bg

В петък в Поморие идва най-големият критик на страната ни - ирландската евродепутатка Клеър Дейли. Ще задам въпроса има ли тя, или нейни близки апартамент в комплекс “Сънсет ризорт”. И има ли частен интерес, превръщайки частен спор в част от скандалната резолюция на Европарламента, казва кметът на морската община Иван Алексиев

Българите, рекламата, пътищата, безплатните паркинги,  добрите хотели и храна напълниха Поморие, казва още той

- Г-н Алексиев, неочаквано Поморие е тема и в обсъжданата резолюция за България, гласувана от евродепутатите на 8 октомври. Градът бе посочен като негативен пример за “недостатъци на върховенството на закона в България”. Ирландската лява депутатка Клеър Дейли* дава за пример проблеми на собственици на апартаменти в “Сънсет ризорт” в Поморие?

- Недопустимо е да се използва такъв висок пост за решаване на лични проблеми - това е изключителен конфликт на интереси! На 16 октомври тази евродепутатка ще е в Поморие и аз ще задам много въпроси.

- Защо Клеър Дейли ще идва в Поморие?

- За среща с представители на “Сънсет ризорт”. Аз като кмет не съм поканен, ще отида, за да попитам чии интереси защитава - лични или на сънародниците си?

Защо намесва България в скандал от частен характер и защо като политическа фигура в Ирландия не е защитавала интересите на сънародниците си?

- Какъв е проблемът с този хотелски комплекс, по-известен като Холандското селище, и вярно ли е, че самата Дейли притежава апартамент в него?

- Чакаме отговори от нея, като дойде в Поморие. Преди време мислех, че тя защитава правата на ирландски граждани, но се оказа друго.

Нека г-жа Клеър Дейли публично да отговори притежава ли тя, или нейни близки имот в “Сънсет ризорт”.

Всичко останало е клевета срещу България и срещу община Поморие.

Проблемът, доколкото ми е известно, e, че някои собственици отказват да плащат такса за поддръжка на общите части и охрана в комплекса.

- Г-н Алексиев, въпреки кризата в туризма Поморие беше пълно с летовници. Какво показват цифрите?

- Сезонът започна трудно, с много въпросителни покрай пандемията и с опасения за възможен провал заради затворените граници в началото на лятото. За щастие, това не се случи. Сезонът беше изключително силен и успешен за всички.

Всички големи хотели отвориха. Някои бързо адаптираха офертите си към българските туристи, други заложиха на дългогодишни клиенти и партньори.

Хотелите и ресторантите бяха пълни, а плажовете - препълнени с български туристи.

И тактиката на правителството в тази посока беше много правилна, защото лятото свърши, а зимните курорти отново ще разчитат най-вече на българите.

- Как общината помогна на туристическия бранш да привлече повече туристи?

- Като община освободихме всички паркинги в Поморие да бъдат безплатни за нашите туристи. Съвместно с бизнеса заложихме на широка рекламна кампания и през целия сезон бяхме в непрекъсната комуникация, за да може своевременно да реагираме на всеки възникнал проблем.

За радост проблеми нямаше. Смятам, че в основата на успешната формула е отношението към туриста, съответно клиента, толерантността и чувството за съпричастност и грижа към другия.

Не мога да не отбележа, че след като бяха завършени обходите на Поморие и на Ахелой, нямаше никакви тапи и задръствания.
Заслугата за това е изцяло на правителството и благодаря на премиера Борисов, че държавата помогна на Поморие да реши проблема с нарастващия трафик. Повярвайте, това даде нов тласък за развитие на общината и региона.

- Поморие е известно с руските туристи, които притежават и морски имоти. Има ли голям отлив на руснаци след коронакризата и рестрикциите?

- Липсата на рускоговорещи в Поморие беше осезаема. Много от собствениците на апартаменти не дойдаха заради наложените рестрикции, но това беше очаквано.

Това лято беше много показателно за българския туризъм. Туристическият бранш имаше възможността да покаже най-доброто - и в качеството на обслужване, и в предлагането на услуги. Важно е туристите, които преоткриха родното Черноморие, да са останали доволни, за да се върнат догодина пак.

90% от туристите в Поморие бяха българи и останаха доволни и очаровани от града ни, защото никъде другаде няма такова уникално съчетание на античност, романтика и духовност. Неслучайно девизът на Поморие е “Античен, романтичен, вечен”.

- Кои са предимствата на Поморие пред останалите курорти по Южното Черноморие?

- Най-вече спокойствието и сигурността. Поморие е тих град, с най-дългата и широка плажна ивица, с достатъчно места за разходка и отмора. Това е градът с най-невероятните морски гледки заради разположението на полуостров. И не на последно място заради гостоприемството на поморийци.

Единствено в Поморие може да се видят от едно и също място и изгревът, и залезът на слънцето. Това място е на брега на Поморийското езеро. Уникално е!

Заради коронавируса отменихме много събития от културния календар и срещнахме разбирането на туристите, но Поморие има изключително богати експозиции в историческия музей, музея на солта, Античната куполна гробница, Градската художествена галерия. Въпреки липсата на летни културни събития Поморие е сред курортите, които могат да задоволят и интереса на ценителите на културния туризъм във всеки един сезон.

- От доста време се говори за морските ни курорти като желани туристически дестинации не само през лятото, а през четирите сезона. Какви са възможностите на Поморие за алтернативен балнеолечебен туризъм?

- Поморие има потенциала да бъде целогодишна туристическа дестинация най-вече заради балнеологията и балнеологичните центрове тук. Известни са лечебните свойства на поморийската лиманна кал, на лугата, но бих допълнил, че и въздухът в Поморие е лечебен благодарение на йодните пари в ранните часове на деня.
Ние развиваме религиозен и конгресен туризъм.

Алтернатива е и виненият туризъм, тъй като в общината има доста винарни, които произвеждат различни уникални за района вина и алкохолни напитки от собствени лозя.

- Казват, че лугата и калта в Поморийското езеро лекуват близо 100 болежки. Какви са плановете за този ценен природен ресурс?

- Община Поморие спечели проект за финансиране на консервационни и инвестиционни дейности за опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растителни и животински видове в него.

Проектът предвижда почистване на отводнителните канали и възстановяване на системата за извеждане на сладки води, вливащи се в лагуната, които водят до намаляване на солеността му. Това са проблеми, нерешени през годините, които застрашават лагуната. А тя е защитена зона от мрежата “Натура 2000”. Система за видеонаблюдение ще подпомага контрола над езерото.

- В Поморие е единственият в Източна Европа музей на солта. Какво има там?

- Това е специализиран музей на открито - посетителите могат да разгледат както музейната сграда, така и прилежащите към музея 20 декара солници, в които се добива сол и днес чрез слънчево изпарение на морска вода. Този метод е известен като древна анхиалска технология.

Каня всички желаещи да научат нещо повече за бялото злато на Поморие да посетят музея. Интересът към него е изключително голям.

- Имахте планове да изградите екологичен къмпинг на метри от езерото, близо до плаж Пясъчна коса.

- Тази идея е все още жива, но не е осъществена заради факта, че в терена по специализираните карти има пясъчни дюни. Трябва да изработим нов подробен устройствен план, изключвайки дюните, но процедурата е тежка и бавна, тъй като зоната е изключително чувствителна от екологична гледна точка. Но продължаваме да работим върху тази идея.

- Кои са по-важните инфраструктурни проекти, по които работите в настоящия си мандат като кмет на общината?

- В момента правим подмяна на водопроводите в селата Бата и Страцин. Завършва реконструкцията на общинския път, свързващ населените места с общинския център - отсечката Поморие - Каменар.

Предстои реализирането на втория етап от изграждането на Рибарско пристанище Поморие. По проект за трансгранично сътрудничество реновираме сграда в центъра на Поморие, която е паметник на културата.

По Програмите за развитие на селските райони и за морско дело и рибарство, чрез Местна инициативна група и Местна инициативна рибарска група реализираме множество малки проекти, насочени към развитието на предприемачеството, социалните дейности и инфраструктурата.

Изготвяме Общ устройствен план (ОУП) на община Поморие - стратегическият документ, който стартира в края на 2019 г. вече е готов и се представя на всички заинтересовани страни. Предстоят и обществени обсъждания по населени места и се надявам до няколко месеца община Поморие да има приет и влязъл в сила ОУП.

За нас като общинско ръководство това е изключително важно, защото очертаваме пътя и перспективите през следващите 20 години.

* Ирландската евродепутатка от радикалната левица в последния месец взема остро критично отношение по теми, свързани с България. Тя казва, че не знае много за България, но се запознала със случая на група ирландци, които купили преди повече от 10 години имоти в Поморие и водят съдебни битки.

Визитка

Иван Алексиев е роден на 27.7.1965 г.

Завършва висшето си образование във ВИХВП в Пловдив, инженер-технолог, специалност “Технология на микробиологичните и ферментационни продукти”

От януари 2008 г. до юли 2009 г. е зам.-кмет с ресор туризъм в община Поморие

От 27 юли 2009 г. до ноември 2011 г. е депутат в 41-ото НС и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда и води

Кмет трети мандат, нееднократен носител на наградите “Кмет на годината” в различни категории

Женен, с три деца

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания