Пенсиите с “втори таван”, за да не могат ниските да минат по-високите (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9118820 www.24chasa.bg
Деветимата социални министри бяха първите участници в “Клуб “24 часа” Визионери”. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ СНИМКА: Румяна Тонева

9 социални министри дебатират в “Клуб “24 часа” Визионери”

Такава под 369 лв. сега не може да надхвърли 388,50 лв. догодина

Таванът става 1440 лв. - това е реалната сметка, ако плащаш осигуровки на 3000 лв.

По-добре с тези 1,8 млрд. лв. преизчислете всички пенсии, препоръчаха другите министри

Своеобразен “втори таван” на пенсиите ще бъде въведен през следващата година. Той обаче ще ограничава не максималния им размер, а допустимото нарастване на ниските пенсии.

Новината обяви социалната министърка Деница Сачева пред 8 бивши министри на труда и социалната политика. Това стана на първия дебат от “Клуб “24 часа” Визионери”, който събра на една маса девет министри от 1990 г. до момента. Темата на разговора бе защо в момента пенсиите не са в достоен размер и има ли начин това да се промени. Включиха се Емилия Масларова, Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Бисер Петков, Зорница Русинова и настоящата Деница Сачева.

От началото на 2021 г.

минималната

пенсия да стане

300 лв., а

максималната

да е 1440 лв.,

предлага правителството, обясни пред колегите си Деница Сачева. Максималният осигурителен доход, от който досега се определяше таванът, обаче няма да се вдига. Ако изчисляваме пенсия при осигуряване на максималния доход, се получава 1440 лв., заради това и е определена тази граница, мотивира се Сачева.

Увеличението на минималната пенсия на 300 лв. ще засегне 1,012 млн. пенсионери, вдигането на тавана от 1200 на 1440 лв. пък ще направи пенсиите в реален размер на 25 500 от ограничените в момента над 45 000 пенсионери.

При по-висок таван парите на възрастните, които сега са 1200 лв., ще се увеличат средно с 10,5-11%, но има такива, които ще нараснат и с 20 на сто, обясни Сачева.

От 1 юли пък ще има увеличение на останалите пенсии по швейцарското правило.

10% ще е

увеличението

при тези между

300 и 369 лв.,

колкото е определената от правителството за догодина линия на бедност, или удвоено швейцарско правило, обясни още Сачева. За останалите с размер между 369 и 1200 лв. вдигането ще е с 5% от 1 юли.

Именно тук се въвежда своеобразният “втори таван”, който трябва да ограничи нарастването на част от пенсиите, които са под 369 лв., но близко до границата. Пенсиите, които се вдигат с 10%, не може да станат по-големи от 388,50 лв., добави Сачева.

Така ще се гарантира, че пенсии, увеличени с 10 на сто, няма да могат да минат такива, на които се полага само 5% увеличение, и няма да се размести досегашната пирамида на пенсиите, разясни министърката. До този момент, без да има този “втори таван”, пенсия от 368 лв. щеше да стане над 404 лв., докато такава от 370 лв., щеше да се увеличи до 388 лв.

Този модел на увеличение на пенсиите обаче не се хареса на останалите бивши социални министри. Доста по-справедливо и ефективно според тях би било да се направи преизчисление на всички пенсии, като отново то се определи на сумата от 1,8 млрд. лв. - толкова предвижда да даде правителството за ръста на доходите на възрастните през 2021 г.

“Притеснително е това, което предлагате - пенсиите да се увеличат с различен процент, таванът да се вдигне, но да не е обвързан с максималния осигурителен доход. Всичко това е в посока да

ликвидира

логиката на

пенсионната

система

Разбирам, че има кризисна ситуация, но не е нормално с дългосрочна система да се компенсира временна кризисна ситуация - затова има социално подпомагане”, каза Ивайло Калфин, който оглавяваше социалното министерство във втория мандат на Бойко Борисов.

Трябва да се върнем към увеличение на пенсиите през вдигане на тежестта на година стаж във формулата, докато стигне 1,5. Така ще гарантираме, че пенсията ще замества 60% от дохода от последна заплата, препоръча още Калфин.

Целта на правителството със сложната схема коя пенсия с колко да се вдигне е да обхване възможно най-много хора. В момента ще е трудно да се помогне за хората с ниски пенсии през системата на социални помощи, защото процесът е труден за администриране.

Може да се определи граница от правителството колко то би желало най-малко да получават като пари възрастните хора. И недостигащите им през пенсията да се додават от социални помощи, това не е трудно и е по-справедливо, заяви обаче Лидия Шулева, социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Тя също се обяви против предлаганата от кабинета схема. И даде за пример, че през 2010 г. минималната работна заплата е била 240 лв., а минималната пенсия -136 лв., като разликата е била 56%. Средната заплата тогава в страната е била 540 лв., а средната пенсия 263 лв., или съотношението е било 46%. През 2020 г. минималната заплата вече е 610 лв., а минималната пенсия - 250 лв., като съотношението вече е 40%. Още по-притеснително била разликата в средните нива. При средна заплата от 1350 лв. средната пенсия е 400 лв., или съотношението вече е около 30%.

“Каква сигурност

даваме на

хората?

Напротив, ние

им казваме:

осигурявайте се

на минимална

заплата,

защото ние така или иначе ще ви дадем минимална пенсия”, категорична бе Шулева.

За преизчисляване на пенсиите се обяви и Емилия Масларова. Тя е била социален министър в правителството на Димитър Попов, а след това и в това на Сергей Станишев. “През 2008 г. за първи път направихме преизчисление на пенсиите с нов осигурителен доход, което увеличи пенсиите в пъти, обясни Масларова. От това преизчисление на пенсиите следващо не е имало”. В последните месеци се обсъждаше дали да не бъде направено преизчисление с осигурителния доход от 2015 г., но то би увеличило пенсиите само на около 1,5 млн. пенсионери. Увеличение с дохода от 2019 г., което реално да обхване всички възрастни, ще струва 3,8 млрд. лв., обясни на дискусията Деница Сачева.

Преизчисляването на пенсиите е много сериозен инструмент, но

прекалено скъп и

с много ниска

ефективност,

застана на нейна страна Хасан Адемов, който в момента е председател на социалната комисия на Народното събрание. Адемов бе начело на министерството при правителството на Пламен Орешарски.

Справедливост 100% трудно би се намерила, но е важно да има много по-малко несправедливост и да не се нарушава структурата на пенсионната реформа, обясни още Хасан Адемов.

Не може пенсионната система да се превръща в социална, категорична бе и Емилия Масларова. Тя обясни, че при социалните помощи има критерии, докато сега 50 лв. бонуси получават всички.

“Когато започнах работа като инженер, получавах 100 лв. заплата и 10 лв. от Тодор Живков, сега получавам пенсия и 50 лв. от Бойко Борисов”, критикува практиката на бонусите за всички пенсионери и Лидия Шулева. Реално парите, давани за тези бонуси, могат да се ползват за увеличение на пенсиите, каза още тя.

Обсъждат 3 варианта за втора пенсия и по-малко намаление на първата

Първите 200 хил. жени, на които трябва да плащат фондовете, ще получат 6 месеца да се прехвърлят към НОИ

Три варианта за изплащане на вторите пенсии и ново по-малко намаление на първата, така че в крайна сметка две пенсии да не се окажат по-малко от една. Това предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване ще публикува следващия месец социалното министерство.

Стъпваме на предложенията, изготвени от Бисер Петков през 2019 г., разясни министърката Деница Сачева. Предложенията на Петков предвиждат хората, които имат натрупани в личните си партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, да получават пожизнено плащане. Ако парите в партидата не стигат, но са повече от 3 минимални пенсии, щеше да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период. А хората с най-малки спестявания могат да изтеглят парите си наведнъж.

За втора пенсия внасят пари в частните пенсионни фондове всички, родени след 1 януари 1960 г.

В новото предложение обаче намалението на пенсията от НОИ ще е по-малко от 20%, колкото се предвиждаше досега. Така реално за много повече хора две пенсии биха били повече, отколкото само държавната.

Намалението на пенсията от НОИ трябва да бъде индивидуално, да отчита кога работодателят е плащал вноски и кога не, да включва и държавната субсидия, давана на НОИ, и само тогава може да е справедливо, препоръча Лидия Шулева, социален министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

При коректно пресмятане на намалението на пенсията от НОИ то не трябва да е по-голямо от 7-8%, каза и Иван Нейков.

Първите 200 хил. жени, които трябва да започнат да получават пенсии от частните фондове в следващите 4 години, ще получат втори шанс да се прехвърлят към НОИ, гарантира Сачева. Според останалите министри обаче това право на избор трябва да е до последния ден преди пенсиониране.

 

Деница Сачева: Рискуваме да национализираме загубите и да приватизираме печалбите

Спрехвърлянето на пенсиите до последния момент в Националния осигурителен институт рискуваме да национализираме загубите и да приватизираме печалбите, обясни социалната министърка Деница Сачева. За нея е важно да се намери необходимият баланс и да се минимизират рисковете.

Тя се зае да направи промени и даде прозорец между 3 и 6 месеца за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове в НОИ. Това ще важи за всички, изпуснали 5-годишния срок, в който имаха право да го направят. Освен това държавата е склонна да промени и процента на редукция на пенсиите, който сега е около 20%. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване предстои да обсъдят експерти на социалното министерство, КФН, частните фондове, бизнесът и синдикатите. До края на годината пък правителството има амбицията да ги представи, а до края на мандата и да ги приеме.

Сачева обясни, че финансовата грамотност на хората все още е изключително ниска и е трудно те да вземат решения. Категорична е, че усилията трябва да бъдат насочени към изсветляването на сектора и осигуряването на реалните доходи. Според нея, ако не се решат тези два проблема, и в следващите 20 г. ще продължим да говорим за ниски пенсии.

Лидия Шулева: Мултифондове могат да увеличат доходите от второто осигуряване

Мултифондовете могат да увеличат доходите от втората пенсия. Това предложение отправи Лидия Шулева, която бе социален министър от 24 юли 2001 г. до 17 юли 2003 г. Тя припомни, че факторите, които влияят на парите във втория пенсионен стълб, са много. От една страна, капиталовите схеми се правят за дълъг период от време - 40 години, колкото е трудовият стаж, а не за 20 години, след колкото ще се пенсионират първите жени, припомни Шулева.

Според нея решението пенсията да бъде намалена с 20% е несправедливо, защото засяга целия период на осигурителния стаж. Повдигна и друг проблем - пенсията, която хората получават от НОИ, се формира на базата дотиране от държавата с около 33% и така държавата участва като осигурител. Тогава при намалението на пенсията от НОИ тази държавна помощ също трябва да влезе при изчисляване на съотношението колко осигуровки са отишли в държавното осигуряване и колко в частното.

“Трябва да помислите и какво правите с хората, които са се осигурявали на най-ниски нива, защото в един момент те ще получат втора мизерна пенсия накуп, а основната им ще се намали с 20% до края на живота им. В един момент те ще дойдат и ще почукат на вашата врата и ще питат как да живеят”, каза още Шулева.

Ивайло Калфин: Две неща са важни – стажът и осигуровките

Две неща са важни, за да има справедливи пенсии - стажът и внесените осигуровки. Това каза Ивайло Калфин, който бе социален министър от ноември 2014 г. до май 2016 г.

Не може през няколко години да се сменя пенсионната система и логиката, защото накрая ще стане миш-маш и тя тотално ще се обезсмисли, категоричен бе Калфин. Когато той започва реформата през 2015 г., въведе плавното увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране. Опитахме се да вкараме и важен параметър - заместващия доход, когато човек се пенсионира, да знае, че ще вземе някакъв процент от тогавашната си заплата. Целта бе той да е около 60-65%, а сега е 40%”, обясни Калфин. Идеята бе да се върне доверието и хората да знаят, че ще получат доход, върху който са се осигурявали. Категоричен е, че не може да има таван на пенсиите, нито максимален осигурителен доход. Според него това е временно решение, но то вече е факт повече от 20 години.

При втория стълб успяхме да дадем 5-годишен период за прехвърляне на партидите в НОИ, защото това отпуши един клапан, който щеше да създаде много голямо напрежение, припомни Калфин. Призна, че тогава се е търсело общо съгласие и реакцията на пенсионните фондове е спряла предложението парите да се прехвърлят до последния момент. По негово време се спря и предвиденото увеличение на вноската за втора пенсия на 5%, която трябваше да се качи на 7%.

Иван Нейков: Възможно най-бързо прокарайте закона за плащане на вторите пенсии

Възможно най-бързо прокарайте промените в Кодекса за социално осигуряване и регламентирайте фазата на плащане на вторите пенсии. Този призив отправи Иван Нейков, който бе социален министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски от февруари до юни 1997 г. Остана на поста и в правителството на Иван Костов от май 1997 г. до юли 2001 г.

Според него редукцията на втората пенсия може да се сведе до 7-8%. Дайте на хората правото да прехвърлят партидите си до последния ден, призова още Нейков.

Когато той започва реформата, е имало над 700 хил. работни места с право на ранно пенсиониране. Тогава се приема и Законът за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, който регламентира дейността на частните пенсионни фондове, и се изгражда третият стълб на пенсионната система.

“20 г. се опитваме да разрушим системата, а тя продължава да се държи. Няма политическа сила, която да не се е опитвала да я промени, щом седне в стола на управлението”, каза още Нейков. Обясни, че тогава не му е стигнало времето да уреди и фазата на изплащането. Освен това трябвало да запазят доверието на хората в пенсионната реформа. Но минал дълъг хоризонт от 20 г., в който е имало време то да се приеме. “Вече няма къде да мърдаме”, категоричен е Нейков.

 

Емилия Масларова: Не може пенсиите да плащат цената за всеки икономически проблем

Не може пенсиите да плащат всеки икономически проблем. Като сме в период на криза, има социално подпомагане и други лостове”, категорична бе първата министърка след “възкръсването” на министерството през 1990 г., която поема поста и при кабинета “Станишев”.

Масларова открои и друг проблем - хората, които получават над 3000 лв., но не се осигуряват на реалните си заплати и плащат по-малко от средностатистическия българин. И припомни, че тези със заплати над 6000 лв. са 120 хил. души. Попита и какво се прави със “Сребърния фонд” в тази ситуация на коронакризата.

“Не може да нарушават основни принципи на системата. Системата е моят личен осигурителен принос, моята осигурителна вноска, моят стаж, всичко друго трябва да се изчисти от пенсионната система, ако искаме да бъдем справедливи”, обясни Масларова.

Тя добави, че трябва да се прави разлика в очакванията, когото едни хора са се осигурявали 20 години във втория стълб, а други 40 години. Нека да не забравяме, че в първия стълб имаме индексиране всяка година по швейцарското правило, а при втория стълб има други важни критерии”, каза още тя. Подкрепи идеята хората да могат да прехвърлят вторите си пенсии до последния момент.

Зорница Русинова: Осигурителната система и тази за помощи трябва да се допълват

Пенсионната система и тази за помощите трябва да се допълват. Това каза Зорница Русинова, която заемеше поста на социален министър от май 2016 г. до януари 2017 г.

Тя бе категорична, че смисълът на пенсионната система е да осигури достойни старини на хората, които са изработили парите. През 2016 г. Русинова се опита да затегне контрола върху пенсионните дружества с допълнителни изисквания към управителните съвети и по-голяма прозрачност. Когато говорим за доверие и предвидимост в системата, трябва да е ясно кой и какво контролира, каза тя.

Един от непрекъснато повдиганите въпроси е този за ниските пенсии, а това често води до изкривяване на пенсионната система, смята Русинова. Според нея трябва да има последователност на политиките в социалната сфера, защото е много трудно в един мандат да се постигат реформи. Време е да помислим как да развържем социалните плащания от осигурителната система, каза Русинова. И допълни, че трябва да се помисли и как по-добре да се обвърже здравното осигуряване с пенсионната система.

Категорична бе, че на масата на преговорите трябва да се сложат и въпросите около самоосигуряващите се, хората, които работят без типичния трудов договор, и промененото работно място заради пандемията.

Бисер Петков: Останаха два проблема – парите на инвалидите и изплащането на частните

След реформата “Калфин” останаха два проблема - инвалидните пенсии и регламентирането на фазата на изплащането на втората пенсия. Това коментира Бисер Петков, който бе социален министър от май 2017 г. до декември 2019 г.

В края на 2017 г. той предложи реформа на експертизата на работоспособността, но тя не получи политическа подкрепа. Тогава започнаха протестите на хората с увреждания и много от тях се опасяваха, че ще им спрат пенсиите. Петков успя да създаде нов вид финансова помощ за хората с увреждания.

Голяма част от усилията ни бяха насочени към регламентация на фазата на изплащане на втория стълб. Това е нехарактерно за социалното министерство, защото регулаторът е Комисията за финансов надзор, но ние приехме предизвикателството, обясни Петков.

Той предложи 3 варианта за изплащането им. Хората, чиято втора пенсия би била поне 15% от минималната, да имат пожизнено плащане от частните фондове. Ако парите в личната партида не стигат за пожизнена пенсия, но са повече от 3 минимални пенсии, да се дава разсрочена пенсия. За най-бедните, в чиито партиди са натрупани по-малко от 3 минимални пенсии, бе предвидено еднократно получаване на парите. Времето обаче не стигна, обясни Петков.

Хасан Адемов: Преизчислението ще е скъпо, а с ниска ефективност

“В момента законът предвижда 3 инструмента за вдигането на пенсиите - осъвременяване, индексиране и преизчисление. Преизчислението на пенсиите е много сериозен инструмент, много скъп и с ниска ефективност”. Това каза Хасан Адемов, който бе министър от май 2013 г. до август 2014 г.

Според него справедливост на 100% трудно би се намерила, но е важно да има много по-малко несправедливости и да не се нарушава структурата на пенсионната реформа.

По негово време се спря вдигането на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия. Причината бе политическата ситуация и липсата на солидно мнозинство, припомни той.

Минчо Коралски: Частните фондове са златно кошче за отпадъци

Ако искате да си хвърляте парите в позлатени кошчета за боклук, направете капиталови пенсионни фондове!” Този съвет получава Минчо Коралски, докато е социален министър, от Луи Синов - 2 мандата шеф на социалното осигуряване в САЩ. Съветът идва в момент, когато държавата отделя парите в НОИ и прави тристълбовия модел у нас. Тогава нашата пенсионна система става в една от най-добрите в Европа.

Сега осигурителната система се е превърнала в разходна каса и в агенция “гише за получаване на пенсии”, обясни Коларски. Причината е, че години наред има политическа намеса в системата, вместо да се остави да бъде управлявана според актюерските разчети и експертите.

Очаквайте в следващите дни визията на 9 министри. Как да има справедливост за пенсиите? И отговори на конкретни казуси, поставени от читатели вестник "24 часа" и на сайта 24chasa.bg

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо