За маските и въховенството на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9139034 www.24chasa.bg

От четвъртък у нас се връщат задължителните маски на открити публични пространства като мярка срещу втората вълна на заразата от COVID.

Това изглежда разумно решение на фона на ръста на новите диагностицирани случаи на заразени и на процента открити случаи спрямо броя тестове. Ясно е, че трябва да се вземат някакви мерки, които да спрат стръмно изкачващата се нагоре линия на графиките за разпространението на заразата. Защото трябва да опазим здравната система от прегряване. В същото време маските на открито не са мярка, която ще забави икономиката и ще създаде опасност за работни места. Изисква всеки да прави едно просто действие - поставяне на маската на лицето - на повече места.

Защо е толкова трудно на някои хора да го правят? Въпрос на манталитет - спазваш ли правилата, или смяташ, че те не важат за теб. Това е нещо, което впрочем има силна връзка с прословутото “върховенство на закона”. Как да стане това върховенство, ако има масово и демонстративно неуважение към правилата?

Добре е спазването на правилата да идва като вътрешно, съзнателно убеждение. Ако не става така, налага се да се увеличават глоби и да се засилва контролът.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар