За маските и въховенството на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9139034 www.24chasa.bg

От четвъртък у нас се връщат задължителните маски на открити публични пространства като мярка срещу втората вълна на заразата от COVID.

Това изглежда разумно решение на фона на ръста на новите диагностицирани случаи на заразени и на процента открити случаи спрямо броя тестове. Ясно е, че трябва да се вземат някакви мерки, които да спрат стръмно изкачващата се нагоре линия на графиките за разпространението на заразата. Защото трябва да опазим здравната система от прегряване. В същото време маските на открито не са мярка, която ще забави икономиката и ще създаде опасност за работни места. Изисква всеки да прави едно просто действие - поставяне на маската на лицето - на повече места.

Защо е толкова трудно на някои хора да го правят? Въпрос на манталитет - спазваш ли правилата, или смяташ, че те не важат за теб. Това е нещо, което впрочем има силна връзка с прословутото “върховенство на закона”. Как да стане това върховенство, ако има масово и демонстративно неуважение към правилата?

Добре е спазването на правилата да идва като вътрешно, съзнателно убеждение. Ако не става така, налага се да се увеличават глоби и да се засилва контролът.

  • Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Добър момент избраха такситата да искат вдигане на цената, няма що! В криза и пандемия. Националният таксиметров синдикат настоява началната тарифа да стане 3 пъти минималната за километър. Това е сериозно увеличение спрямо сегашното правило, че първоначалната тарифа може да е с 50% по-висока от цената на километър
  • Частичен локдаун или пълен нокаут

    Частичен локдаун или пълен нокаут

    Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница