Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9142262 www.24chasa.bg

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката

Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID

- Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно. Безотговорност ли е това, или активно мероприятие?

- Абсолютна безотговорност, така характерна за президента ни! Да скрие, че е контактен, да подпали улична война без съобразяване за бъдещето, да обяви, че Борисов плаши хората с вируса...

- Радев обаче показа отрицателния си PCR тест и заяви, че е набеден от “доброжелатели”. Дали?

- Отрицателният тест на Радев не означава нищо. PCR тестовете не се позитивират светкавично, ден-два след контакта. В първия ден след контакт със заразен вероятността за отрицателен резултат е 100%, на 4-ия - 67%, дори в деня на проява на симптомите PCR тестът може да е фалшиво отрицателен в около 38% от случаите, сочи научната експертиза. Три дни след появата на симптомите вероятността за фалшиво отрицателен резултат спада под 20%. Затова препоръките след контакт със заразен са хората да се карантинират. “Доброжелателите” нямат нищо общо.

- Ако домакините на форума “Три морета”, участието в който е предимно виртуално, са били предупредени от български “доброжелатели” за контактния ни държавен глава, това правилно ли е според вас?

- А правилно ли е да подложи на риск хората от екипа си, журналистите и всички, с които ще се срещне на този форум?! Не е нужно някой някого да предупреждава. Освен политическа амбиция на този свят има правила. Каракачанов се е карантинирал, това е вярното поведение. А Радев - не. Защо?! Защо не обясни на естонците, че няма вирус и че тук, в България, с този вирус плашим протестиращите? Нали така каза на тълпата, когато вдигна юмрук. “Сега ще ви плашат, ама вие не се отказвайте!” Като измрат тази зима хора, ще обвини кабинета, че не се е справил. А когато кабинетът се справяше, той риташе краката на масата, за да падне. В момента правителството почти няма полезен ход с въвеждането на мерки благодарение основно на Радев. Той създаде разлом в сигналите от политическия елит в тази критична ситуация.

- Защо не участва виртуално? Чух едното от обясненията - защото в Естония България получи знамето на инициативата, чийто председател ще е от 2021 г. Но пък Естония не се поколеба да изолира цялата българска делегация, нали?

- Много елегантно би било, ако беше решил да участва виртуално, още повече на фона на нарастващите случаи у нас. Това показва грижа към околните. Но егото на Радев винаги е високо над обществения интерес.

- Кой печели от случилото се?

- Както казваше Громико, дипломатът копае собствения си трап с лъжица, вилица и чаша. В случая Радев копае трапа с пресилената си активност. Драматичното, дори психотично ежедневно обръщение към нацията е формата на “политика”, която той си е избрал да прави. Във време на най-голямата опасност от Лукановата зима насам Радев грубо се посвети на разделението на нацията. Пречи на кабинета да се справи с опасността, саботира решенията му, насъсква тълпата. Но със сигурност той е губещият. Защото хората не приемат политиката на омраза. А естонският гаф е поредният виц за Румен Радев “международника”.

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията