Вирусът - оръжие за двойна употреба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9142424 www.24chasa.bg

Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката.

Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите, на фона на спада в други страни изглеждат като “можеше да е много по-лошо”. И да, наистина може да е по-лошо, ако не удържим баланса в двете кризи - здравната и икономическата.

Изглежда обаче различни партийни интереси и тънки сметки смятат да изцедят колкото може от темата със заразата. Ще използват колкото могат тревогите на хората.

Едни викат “не плашете излишно народа, реагирате прекалено”. Други - “какво е това спокойствие пред вируса, не реагирате достатъчно”.

И често и зад първите, и зад вторите са едни и същи кандидати за изборна слава.

Горят се маски, пускат се фейкове за фалшиво тестване, плашат се хората, че пак ще се затварят градове.

Къде е тук загрижеността за здравето на хората и бизнеса, за опазване на здравната система?

  • Не гласуване по пощата, а по телефона

    Не гласуване по пощата, а по телефона

    Очевидно служебният министър на външните работи е видял зор с организирането на избори с машини в чужбина и сега отново лансира идеята за гласуване по пощата. Дистанционното гласуване е добра идея по принцип и чрез нея ще се актуализират избирателните списъци и ще се спестят разходи. Но гласуването по пощата или онлайн крие рискове от оспорване
  • Диляна Ценова

    В парламента гномове избиват комплекси

    Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът, ще възникнат съмнения относно новоизбрания парламент, “всеки недоволен ще жали”

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо