Вирусът - оръжие за двойна употреба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9142424 www.24chasa.bg

Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката.

Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите, на фона на спада в други страни изглеждат като “можеше да е много по-лошо”. И да, наистина може да е по-лошо, ако не удържим баланса в двете кризи - здравната и икономическата.

Изглежда обаче различни партийни интереси и тънки сметки смятат да изцедят колкото може от темата със заразата. Ще използват колкото могат тревогите на хората.

Едни викат “не плашете излишно народа, реагирате прекалено”. Други - “какво е това спокойствие пред вируса, не реагирате достатъчно”.

И често и зад първите, и зад вторите са едни и същи кандидати за изборна слава.

Горят се маски, пускат се фейкове за фалшиво тестване, плашат се хората, че пак ще се затварят градове.

Къде е тук загрижеността за здравето на хората и бизнеса, за опазване на здравната система?

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията