Иван Нейков: Бързо решете за плащането на вторите пенсии!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9146149 www.24chasa.bg

20 години бяха достатъчно да се преосмисли тази стъпка

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии? - това също бяха теми на социалните министри. Основната тема бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече, отколкото на пенсионерите с по-високи доходи. Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. Започнахме с Емилия Масларова, представихме ви Минчо Коралски.

Днес ви представяме мнението на Иван Нейков. Той стана социален министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски от февруари до юни 1997. Остана и в правителство на Иван Костов от май 1997 г . до юли 2001 г. Иван Нейков При него в края на 1999 г. бе приет Кодексът за задължително обществено осигуряване, който включва държавното обществено осигуряване при старост, общо заболяване, трудова злополука, професионална болест, майчинство, смърт, както и допълнително задължително пенсионно осигуряване. А през 2000 г. мина през тежката задача да убеди хората, че пенсионна реформа е наложителна, и увеличи възрастта за жените с 5 г., а за мъжете - с 3 г. Тогава се преизчисляват всички пенсии. С приемането на Закона за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване се регламентира дейността на частните пенсионни фондове и се изгражда третият стълб на пенсионната система. Създаде и Държавна агенция за осигурителен надзор.

1. 1997-а: 800 000 работници с ранно пенсиониране бе язвата на системата

Новият модел на пенсионната реформа, който стартира през 2000 г., бе изключително радикална промяна. Ние заварихме 800 хил. работни места с право на ранно пенсиониране. През 2000 г. работните места, които даваха ранно пенсиониране, бяха 180 хил. Това бе една от най-големите язви в осигурителната система, защото тя носеше на гърба си лошите условия на труд в хиляди предприятия. Като не могат да ти оправят условията на труд, ти обещават ранно пенсиониране. Направихме промяната през 2000 г. с подкрепата на всички заинтересовани страни, с огромно доверие. Без него тази радикална реформа нямаше да се случи.

2. Няма друг модел за пенсиите

Доколко е било устойчиво това, което сме направили, показва фактът, че 20 г. се опитваме да го разрушим, а то се държи. Няма политическа сила, която да не се е упражнявала върху гърба на пенсионния модел и да не е обещавала да го премахне - до момента, в който седне в стола на управляващите, и тогава спира, защото трябва да измисли нещо друго.

3. Хората трябва да знаят - 14 млрд. лв. за втора пенсия са техни

Защо тогава не предложихме и фазата на изплащане на вторите пенсии? Имаше много варианти и много колебания. В един момент радикалността на реформата стигна дотам, че този “прозорец” на възприемането от обществото започна да се затваря. Ако бяхме продължили да радикализираме още повече нещата, може би в един момент щяхме да загубим доверието на хората. Това бе причината да спрем. Още повече че хоризонтът, който поставихме от 20 г., бе достатъчен, за да може разумно да се осмислят онези стъпки, които трябва да бъдат направени, за да започне фазата на изплащането. Сега вече няма време да мърдаме. За да не ви питат след 20 г. защо се получи така, час по-скоро пускайте промените в Кодекса за социално осигуряване.

Частните пенсионни фондове не могат да кихнат без регулация от държавата. Всеки ден се изчислява тяхната доходност. Най-важното е хората да знаят, че парите за втора пенсия са техните пари. И това са 14 млрд. лв.

Очаквайте в следващи броеве на "24 часа" и www.24chasa.bg вижданията на  Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русинова, Бисер Петков и настоящата министърка Деница Сачева. Над 1000 въпроса бяха зададени към министрите от читатели на $24 часа". На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

  • И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    И все пак, политици, дневният ред на хората е по-важен

    За последно тази година откриваме парламент - трети нов поред. Хубави приказки се казаха, както му е редът, чудесни пожелания и обещания се чуха, както сме свикнали. Въпросът е с какво ще се захванат депутатите и каква ще я свършат. Разбира се, тяхна е задачата да гледат отвисоко народните работи, да кроят стратегии и перспективи за светлото
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо