Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9154685 www.24chasa.bg

Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото.

Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват, че ще извлекат дългосрочни дивиденти в помощ на кампаниите им за лидерство - съответно в християнския и в ислямския свят. Макрон и Ердоган от доста дълго време си разменят язвителни реплики, граничещи с откровени обиди, като поводите за това са неизброими. От турското незачитане на интересите на Франция в Сирия през подкрепата за двата противоположни враждуващи лагера в Либия до френската намеса на страната на Гърция в спора за газовите находища в Източното Средиземноморие. С обявения мюсюлмански бойкот на френски стоки този сблъсък отива в още по-широки измерения.

Материал по темата четете тук.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар