Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9157950 www.24chasa.bg
Тихомир Безлов

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много

За българите доходът е по-важен от сигурността

- Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват. От 81 града по-ниско е чувството за сигурност само в Рим (40%) и в Атина (38%). Как може да се обясни това?

- Това е въпрос от изследванията на жертвите или виктимизационните проучвания, както са известни в криминологията. При този тип национални представителни проучвания обикновено се пита дали хората са ставали жертва на някакво престъпление през годината. Един от стандартните въпроси е примерно “Страхувате ли се да се разхождате нощем?”. Използва се за нагласите на хората към престъпността. Според мен това силно усещане на безпокойство от престъпността в София е резултат от травма на прехода от едно време с много ниска престъпност към тези години, в които почти всяко семейство има опит с криминални инциденти, помни

времето на силовите

групировки от 90-те

със стикерите на силовите застрахователи по прозорците на колите, после поръчковите убийства и т.н. София беше безспорно центърът на този криминален свят. Съответно има инерция сред хората в града. Те се чувстват несигурни в средата си. И нашите изследвания, които провеждаме от 2002 г., показват подобни данни. София е градът, при който се наблюдава най-голям страх от криминални престъпления. Понеже другият изследван град е Бургас, трябва да кажем, че има много градове в страната с по-ниски данни на безпокойство.

Същевременно си има и обективна причина полицейската статистика и изследванията на жертвите показва, че София е градът с много висока концентрация на престъпления, към които хората са чувствителни – например 56% от кражбите на коли в страната се извършват в София, почти половината от грабежите и взломните кражби по домовете - също.

- Другият изследван град в доклада на ЕК е Бургас. Там хората се чувстват много по-сигурни при разходка нощем.

- Това ме изненадва, донякъде, защото Бургаска област имат също много висок коефициент на извършени престъпления, а виктимизационните престъпления също показват подобни нива. Самото изследване дава някои интересни данни. Доверието между хората в София е много ниско - 36 % от столичани вярват на другите, докато в Бургас са 60%. Това показва

отчуждението на

хората един от друг

в столицата. Да, в София има повече престъпност, отколкото в Бургас, но не е 4 пъти повече, както е в усещането за несигурност.

Една от причините за разликата във възприятието на хората е, че София се превърна в огромен резервоар на хора, които идват, за да работят, за по-добър доход, по-добро образование, повече забавления и т.н. Едно от нещата, които правят впечатление при изследванията на престъпността, е, че тези хора, които не са живели достатъчно дълго в съответния град, се чувстват по-несигурни, смятат престъпността за значително по-голяма от останалите. А те като брой и процент са значителна част от населението на столицата.

В един среден

софийски квартал

има от 20 до 40%

хора, които

живеят под наем

При това тези хора периодично сменят квартирите си в София. Това не е характерно за градове като Бургас.

- Кое още ви изненада в доклада?

- Има доста изследвани градове в Западна и Източна Европа, където според изследването има повече престъпления. Въпреки това хората казват, че се чувстват по-сигурни, т.е. нагласата им е друга. Като цяло българите са с много ниско доверие към другия. Питали са ги за доверие в другите хора, не към институциите. Но това е свързано с цялостната среда. Тази ценностна нагласа за недоверие към другия води до много последици. За щастието например - България е свързана с много по-негативни възприятия от гражданите си, отколкото в много по-бедни страни, включително и такива във война.

- Колко важна е сигурността за качеството на живот в града в сравнение с други показатели като доходи, градски транспорт, инфраструктура, чист въздух?

- Прави впечатление, че фактор номер едно, който мотивира избора на град, е доходите. В София той очаквано е по-висок от Бургас. Да, хората оценяват Бургас като по-чист град, с по-малка престъпност, по-лесен за отглеждане на деца, но те предпочитат да сменят своите по-спокойни градове заради по-лесното намиране на работа и по-висок доход.

- Данните от доклада на ЕК са за 2019 г., когато нямаше пандемия от коронавирус. Как ще повлияе новата ситуация?

- Трудно е да се прецени от моментната ситуация какви ще са промените. В София вирусът е по-разпространен, щетите ще са повече. Един от големите фактори е плътността на населението. В момента имаме само усещане. Как стоят нещата със смъртността не е ясно, защото софийските болници приемат хора от цялата страна, колко са засегнати доходите в столицата спрямо страната, също не е ясно.

- Ще измести ли страхът от COVID-19 този от евентуално посегателство върху личността и имота на хората?

- Ясно е, че страхът от коронавируса е много по-голям от темата за сигурността в момента, в пъти по-голям. Не се знае кога ситуацията ще се нормализира.

- Работите по проект за противодействие на битовата престъпност чрез мониторинг и повишаване на гражданската осведоменост. Каква е целта?

- Това е опит за оценка на битовата престъпност в България през последните години. Фокусът е върху малките населени места и проблемът с това, че хората не съобщават за престъпления, на които са станали свидетели или са жертви, т.е. проблемът с доверието. Освен това продължава да има проблем, че не се регистрират всички престъпления.

Тихомир Безлов е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

  • Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Диво, диво, но трябва да има и нещо питомно в палатката на плажа

    Идеята, че човек може да отиде на плажа и да бодне там палатката си, без да плаща за каквото и да е, скоро ще бъде пенсионирана. Защото дори и най-яростните екоактивисти ще се съгласят, че някой трябва да събира сметта след дивите къмпингари, а никак не е екологично морето да поема част от боклуците, които неизбежно остават на плажа
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо