Когато пресъхне поток от 1 милиард лева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9158705 www.24chasa.bg

Потокът на преводите на българи зад граница към семействата им у нас е намалял драстично - повече от наполовина. Причината - кризисните тенденции в чужбина. От началото на годината до август този поток е намалял с 545 млн. евро в сравнение с миналата година. 

Става дума за лош тренд с отражение на национално ниво и жалон за дълбочината на кризата, който не бива да се пренебрегва. “Изпарили” са се повече от 1 милиард лева, които допълват доходите и позволяват на много семейства да свързват двата края.

“Емигрантските пари” по същество са втори стълб на социалната система у нас. Когато отиват при възрастни роднини, са нещо като четвърти стълб на пенсионната система. Намаляването им е удар по доходите, сигнал за увеличаване на бедността и намаляване на потреблението.

Спадат на емигрантските пари има различни отражения, не задължително всички негативни. Това например е сигнал, че като резултат от свиващия се пазар на труда в чужбина все повече хора, които биха заминали, ще остават тук. За пазара на труда у нас това е добра новина.

  • Мерките да са гъвкави - идва Коледа все пак

    Мерките да са гъвкави - идва Коледа все пак

    Новите мерки срещу вируса, които Националният оперативен щаб предлага, без съмнение ще предизвикат противоречиви реакции. Затова е добре наистина да бъдат обсъдени в сряда от правителството една по една заедно с ефектите, които ще предизвикат - т.нар. оценка за въздействие. Когато всички деца останат вкъщи например до Коледа, ясно е