Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9160600 www.24chasa.bg
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ)

- Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коранавирусa и то далеч преди бройката на новозаразените да започне да нараства. Очаквахте ли да има такива нови пикове на заразата?

- Аз не съм вирусолог, нито лекар, но се забелязваше, че мерките се спазваха по специфичен „нашенски“ начин - всъщност спряха да се спазват, особено след средата на май. Хората свикнаха с лошите новини и за повечето от тях сякаш вирусът изчезна. Първите сигнали, че нещо ще се случва, бяха в началото на юли, когато посред лято имаше пикове от по 300-350 заразени души на ден. С настъпването на по-студеното време и през зимата можеше да се предположи, че ни очаква втора вълнана вируса.

Достатъчно е да следят анализите и прогнозите на института „Робърт Кох“ и университетската клиника „Шарите" в Германия, които казаха, че втора вълна ще има. И не знам защо сега доста хора са изненадани. Поради тецзи причин още в началото на октомври асоциятата ни излезе с апел мерките да се спазват стриктно. Дали някой ни е чул или послушал, е друг въпрос.

- Какви са противоепидемичните мерки в работата на топлофикационните дружества?

- Топлофикационните дружества работят с много клиенти и ние като асоциация отдавна сме препоръчали на нашите членове най-стриктно спазване на мерките, както на работното място в самите централи, така и в офисите за работа с клиенти.

Смея да твърдя, че топлофикациите са едни от местата, където всички здравни изисквания се изпълняват. Това включва честа дизенфекция на помещенията, точното използване на предпазни средства, контрол на служители. Работата на централите, които осигуряват топлината и горещата вода през зимата, е толкова важна за нормалния живот на хората, че в тях противоепидемичните предписания на здравните власти винаги са се спазвали изключително точно.

В тецовете работят големи колективи и за нас е от особена важност да опазим здравето на работниците и да не допускаме клъстерно разпространение. Колегите полагат настина много големи усилия това да не случва. За съжаление COVID-19 вече като че ли се разпространява дифузно, носителите предполагам са стотици хиляди.

- Какво да очакваме от топлофикациите през зимния сезон и то в условията на пандемия?

- Искам да се обърна с призив към всички български енергетици за пълна мобилизация, за да осигурим на българите топло и светло през зимата, и гореща вода, за да могат да се спазват навсякъде хигиениите предписания на Националния оперативен щаб. Топлопреносната мрежа е много остаряла, искрено се надявам, че ремонтите, които направиха повечето топлофикации през лятото, ще допринесат за това посред зима да няма големи аварии. Ако такива, не дай Боже, възникнат, съм убеден, че ще се положат максимални усилия за бързото възстановяне на топлоподаването.

Миналия зимен сезон се справихме относително добре, но пандемията дойде в средата на март, а сега още преди започването на отоплителния сезон заразата се усилва. Не бива да се паникьосваме, но не бива и да продължаваме до стоим в летаргичното състояние, в което бяхме изпаднали като общество, сякаш нищо не се случва.

Надявам се държавата да намери баланса между строгите мерки и това икономиката да не претърпи нов локдаун. Знам, че това е много трудно, но е много важно. Нашата икономика няма да се съвземе от ново затваряне. По-добре да спрем болестта, като всеки носи отоворно маска, която струва 69 ст., и си мие ръцете със сапун от левче, отколкото да допуснем поради липсата на елементарна дисциплина да се затвори цялата икономиката.

Бих искал да благодаря за пореден път на медиците, които са на първа линия, за неимоверния труд, който полагат, за техния професионализъм. За съжаление вече никой не им ръкопляска, както правехме през март, въпреки че в момента те са нуждаят най-много от обществена подкрепа.

- Българските енергитици не са ли и те на първа линия?

- Така е. От АЕЦ "Козлудуй" до ТЕЦ "Бобов дол", от най-големите централи до топлофикацията в някой по-малък град, десетки хиляди български енергетици се трудят, за да има страната ни енергията да живее, да се развива и да пребори тази пандемия. Не искам да степенувам професиите. В дадения случай най-важни са медиците, но и всички други професии са важни - учителят, който учи децата ни, полицаят, който пази реда, енергетикът, който произвежда ток или парно.

  • Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.) По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо