Ако лекарите ни се откажат, ще останем изцяло в триажа на Мангъров

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9161231 www.24chasa.bg

"Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами". Това е ситуацията, която Валери Найденов разказва накратко. Разбира се, сега е ред на дървените философи - те ще ви обяснят как всичко това е манипулирано и пристрастно, че на страха очите са големи, че има заговор за предизвикване на "истерия" по повод на К19. Ако нищо от това не прозвучи убедително - все пак днес сме на кота 2243 случая за деня - мъдро ще заключат: "Ами тия на власт защо не оправиха здравната система, ами сега докторите плачат по ТВ, че им е трудно..." Вижте, за кривото колело прав път няма. Въпреки, че отговорността за състоянието на здравната система от десетилетия е напълно ясна - на кого е и защо е.

Днес властта е притисната в ъгъла и е недружелюбно подканвана да си ходи. Затова не проявява особена инициативност да върши каквото и да е - особено ако е непопулярно. Надявахме се, че това, което не може - или не иска - да направи правителството в София, могат да свършат кметовете по места: да наложат разумни мерки на ограничение и самоограничение, за да се контролира донякъде ръста на заразата. Това май също ще се окаже илюзия.

На прага на новата учебна година в Търговище организираха "празнична фиеста" с лунапарк, продължила цяла седмица. Няколко седмици по-късно - в локалния пик на заразата с К19 почина учителка... В цялата страна от месеци умират лекари - изпълняващи професионалния и човешкия си дълг. Вчера в Сливен организираха панаир - по случай деня на града, Димитровден. Вижте снимката по-долу. Мислех да питам кой е кмет на града, но се отказах. Който ще да е. Мога да си представя колко пари е взел за да бъде избран от местните мутри - и сега трябва да играе по тяхната свирка. Бизнесът трябва да върви...

Така ще бъде навсякъде. Ако на ББ му е "неудобно" да затвори спортни зали за публика, дискотеки и други масови струпвания на хора, представете си какво неудобство изпитва от местните мутри всеки редови кмет на по-голям или по-малък град в страната. Мутрите могат да бият. Трудещите се могат кротко да боледуват и - когато съдбата прецени - да умират. Затова и все по-настойчивите предупреждения на медицинската колегия висят във въздуха, окачени между моралния примитивизъм на мангъровци и стремежа към съхраняване на бизнеса в спорта, нощния живот и другаде, който е разбираем, но в условията на ескалиращата зараза - крайно опасен и неразумен.

Ама защо съм тръгнал аз да говоря за барове и мачове? Я вижте кой организира дружески банкет за над 100 души в резиденция "Лозенец" по повод празника на ВВС... Досега двама генерали са в болница, за по-ниските чинове нямам информация. Не, че подценявам ВВС - ама не беше ли по-разумно да поздравим пилотите и личния състав публично и с благодарност, а да отидем да се наядем и да се напием в по-скромна компания от 3-4, хайде десетина души... Хайде де! ВВС да не са по-назад от ВМС? На 23 септември във Варна се е провело крупно ешмедеме по повод пристигането на двата новозакупени кораба "Струма" и "Места". Злите езици говорят, че информация за четирима заразени е била достъпна преди началото на празненството. Голяма работа... Днес значителна част от екипажите на флота още са под карантина.

Ако нещата вървят в тази посока, никой няма да може да спре лавината, за която говори Валери Найденов. Оставете Италия и Франция. В тези страни обществените системи са ешелонирани и със значително по-голям потенциал и самоорганизация от нашите - включително и в здравеопазването. Ако българските лекари, които остават верни на клетвата си откажат да умират заради безразсъдните си съграждани и "вдигнат ръце" - ще останем изцяло в "триажа на Мангъров"... До пълен стаден имунитет и до превръщане на държава и общество в безумно стадо. Има такива примери - предимно в южното полукълбо...

Добре пише В. Найденов, убедително говорят водещите лекари и здравни експерти. "Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша..." Дами и господа, информацията за бедствието, каквото представлява епидемията от К19 е разумно да бъде приета през очите, ушите, разума и сърцето. Ако значими групи български граждани упорито отказват да я приемат, този информационен поток ще намери други отверстия за да стигне до местоназначението си... Май оттам по-лесно ще се окаже... От - мен - пазете се, бъдете здрави!

/От фейсбук/