Стига сме критикували младите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9162227 www.24chasa.bg

Изводът на учени от БАН, че младите от т. нар. поколение Z не са толкова неграмотни, както масово се смята, може би отваря очите на обществото, което е спряло в някакви банални предразсъдъци. Може би тези най-младите не са с грамотността на своите баби и дядовци, които са изучавали краснопис, но със сигурност са по-грамотни от поколенията на прехода.

Причината за това е една- единствена - задължителните матури по български език, в които има граматическа част. Спомняте ли си какви късания на ризи имаше, когато се въвеждаха, и как това не спира и до днес с критики към университети, които приемат само по матура. Разбира се, стигаме и до функционалната грамотност, която доказано е ниска - вижда се от резултатите на PISA и безкрайните тъпотии, с които се срещаме във всекидневния си живот, като почнем от вярата в конспиративни теории и антимаскения патос.

Може би решението е усъвършенстване на матурите именно в тази посока, за да могат още по-младите да разбират смисъла на нещата от живота. Абе време е дъртите да спрат да критикуват младите, защото в тях е общата надежда за спасението ни.

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Частичен локдаун или пълен нокаут

    Частичен локдаун или пълен нокаут

    Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница