Стига сме критикували младите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9162227 www.24chasa.bg

Изводът на учени от БАН, че младите от т. нар. поколение Z не са толкова неграмотни, както масово се смята, може би отваря очите на обществото, което е спряло в някакви банални предразсъдъци. Може би тези най-младите не са с грамотността на своите баби и дядовци, които са изучавали краснопис, но със сигурност са по-грамотни от поколенията на прехода.

Причината за това е една- единствена - задължителните матури по български език, в които има граматическа част. Спомняте ли си какви късания на ризи имаше, когато се въвеждаха, и как това не спира и до днес с критики към университети, които приемат само по матура. Разбира се, стигаме и до функционалната грамотност, която доказано е ниска - вижда се от резултатите на PISA и безкрайните тъпотии, с които се срещаме във всекидневния си живот, като почнем от вярата в конспиративни теории и антимаскения патос.

Може би решението е усъвършенстване на матурите именно в тази посока, за да могат още по-младите да разбират смисъла на нещата от живота. Абе време е дъртите да спрат да критикуват младите, защото в тях е общата надежда за спасението ни.

  • Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.) По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо