Вирусът стана тиранозавър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9165708 www.24chasa.bg

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече

Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има.

Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина.

През 2006 г. списание “Сайънс” публикува изследване на американски учени, които доказали чрез анализ на тъкани, че кокошката (колкото и клета да е, горката) е наследник на праисторическото чудовище, живяло преди 68 милиона години. Казват, че с малко генетичен материал на теория

“Джурасик парк”

бил възможен,

но нормален учен нямало да тръгне да се занимава с подобна грамадна тъпотия. Естествено, интернет веднага се напълва с невероятни сюжети как всеки момент чакаме да се излюпи t-rex. В един български сайт през 2016-а е разработена бравурната версия, че Бойко Борисов се е съгласил тиранозавърът да се роди и израсне в България, понеже ще бъде атракция, макар и с кокоши мозък.

В светлината на коронапандемията анонсът на моя приятел към тая новина е: “Що'т всичката Мара втасала…” Освен че е смешно обаче, пак може да се извади зрънце рационалност. Ако ей сега отворите западните медии, които неуморно информират за напредъка в изследването на тоя загадъчен вирус, ще откриете нова тенденция – до съвсем скоро се коментираха “мутации”, но днес вече се говори за “еволюиране”. Шиповете му се изменяли, протеините правели не знам си какво и финално всичко можело да излезе. SARS-CoV-2 се описва вече като организъм, който живее собствен живот, расте, хубавее, като нищо накрая може и в тиранозавър да се превърне.

Следвайки здравия разум обаче, най-добре да систематизираме информацията, така поне ще знаем, че сме на верен логически път. Досега знаем следното от официалните източници:

Какво казва СЗО

От началото на пандемията основната роля на Световната здравна организация е да плаши населението, да поддържа брояча и да вдига напрежението. Твърденията и заключенията ѝ не отговарят на нито един от съществените въпроси, не допринасят с нищо в борбата със заразата, но пък ръководителите ѝ излъчват загриженост. Само през последните дни четем следните бодри заглавия: “СЗО с нови кошмарни данни за К-19”, “2,8 млн. ръст на COVID случаите в света за седмица”, “Има рязък скок на смъртните случаи в Европа”…

Доц. Михаил Околийски, българският представител на тази полезна и човеколюбива организация, съобщи по БНТ в сряда нечуваната вест, че подценяваме психичното здраве. Вместо да се радват, българите все по-често посягат към алкохол и наркотици, а на психично болните им се обострят състоянията. Доцентът цитира епидемиологично изследване на СЗО, което показва, че поне на лекарите все още вярваме, но сме на едно от първите места в Европа по доверие в конспиративните теории за коронавируса.

Няма обяснение защо на 19 октомври по германска инициатива ЕС изготви проект с предложения за реформиране на СЗО, с който се иска повече прозрачност. Накъде повече? Изготвят “план за отстраняване на недостатъците на организацията във финансирането, управлението и законовите пълномощия.”

Друга загадка е от какъв зор здравните власти в Щатите и в Европа отказват да се съобразят с мнението на СЗО, че едно от най-хвалените от нея лекарства вече не е ефективно срещу COVID-19. Не вярват и продължават да го прилагат в болниците, а на всичкото отгоре в Щатите официално го признаха за най-доброто досега. Ей така, за да правят на пук и да късат нервите на Тедрос Адханом Гебрейсус. Много злоба и завист!

Вирусът

Ако не броим мненията на Доналд Тръмп, една избягала от Ухан в Америка жена учен и още неколцина песимисти, световната академична общност е категорична, че новият коронавирус не е създаден в лаборатория, а се е пръкнал в китайска пещера. Той е напълно естествен и устойчив, не прилича на нищо, което познаваме до момента, не се държи като типичен респираторен вирус, продължава да се изменя, не отслабва, напротив, по-заразен става и няма изгледи да изчезне някога. Хлебарката как оцелява след ядрена гъба, защо не! СЗО отдавна съобщи, че очакванията са да живеем вечно с него. Не уточни дали ще прекараме оставащите ни години в пандемично състояние, но то се подразбира, въпросите са излишни.

Да, учените са разработили надеждни тестове, изследват го с най-съвременни технологии, раздробяват го на молекули и атоми, но нямат представа как да лекуват. Вярно, че тази година излекуваха за първи път болен от СПИН, но той пък умря от рак, то не е една беля. Засега казват, че аспиринът много помага, но трябват още изследвания, търпение само да имаме.

Защото, за разлика от испанския грип, едрата шарка и всички зарази, които човечеството е срещало, тоя COVID-19 ни се води, ни се кара и тва е!

Ваксините


По тази тема е малко трудно да се ориентираме, защото всеки ден излизат взаимно изключващи се данни, но може да опитаме. Значи, най-малко три компании са във финалните фази на тестовете, а най-напредналата очаква до края на ноември да получи одобрение за производство. Създателите твърдят, че е безопасна и безвредна, осигурява имунитет дори при възрастни пациенти.


От радост в Щатите започнаха кампания “Да ваксинираме Дядо Коледа”. Преди президентските избори не се очаква да започне ваксинацията (за да не се бие Тръмп в гърдите, че е излекувал населението на планетата), но за края на годината можело да прободат поне хората, които работят на първа линия – лекари, полицаи, Дядо Коледа, елфи и джуджета в моловете.


В същото време науката е силно скептична. Първото поколение ваксини, казват експерти, няма да е ефективно, щяло да осигурява защита едва за няколко месеца. Най-престижни издания излизат със заглавия: “Дори с ваксина няма да си върнем нормалния живот”, за да не се отпусне някой и да седне да си планира златната сватба. Доц. Андрей Чорбанов от БАН обясни, че повечето преболедували изобщо нямат антитела, той лично няма вяра във вносната ваксина. В академията обаче скоро щели да имат прототип на българска инжекция и ако държавата финансира създаването , нещата може и да потръгнат. Но за тая работа трябва време, много пари и стискане на палци.


Лекарствата
Нищо не работи срещу тоя вирус. В началото на пандемията френският здравен министър предупреди да не се пие ибупрофен, защото ставало още по-лошо. Британски учени се опитаха да го опровергаят, че напротив, ибупрофенът действа много добре на заразените, но повече не се обадиха. Лекарството на хининова основа, с което се излекуваха Домусчиеви, а Доналд Тръмп размахваше като панацея, беше отречено и потъпкано от СЗО. Всички плахи надежди, че ветеринарен медикамент за краста, хапче за киселини или аспирин могат да се преборят с болестта, са попарени. Коктейлът от антитела, с който излекуваха американския президент, също е отречен, водещи фармацевтични компании дори прекратиха тестовете в тази насока, за да не се охарчват излишно.


Няма нищо, няма и да има. Това е посланието. Само не се напрягайте!
Направо е невероятно, необяснимо, та чак цинично, че хората са изпълнени с недоверие. Съпротивляват се срещу носенето на маски, социалната дистанция и ограниченията в пътуванията, на протести се вдигат и все повече вярват в конспиративни теории. На какво отгоре, бе? СЗО и учените се скъсват да се тревожат, по цял ден следят брояча и предупреждават, че всеки момент ще измрем до крак. А правителствата послушно следват предписанията на “кораба майка”, без да задават излишни въпроси. Неблагодарно племе сме, само това е 100 процента сигурно!

  • Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Милиарди левове чакат икономиката да тръгне

    Едни поне 30 млрд. лв. май чакат икономиката да тръгне нагоре, за да бъдат похарчени. Поне така може да бъдат разчетени последните данни на БНБ, които показват, че сумата на депозитите е с толкова по-голяма от тази на кредитите. (Виж 8-а стр.) По принцип привличането на влогове се смята за най-стабилния източник за финансиране на заеми
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо