Олга Минева: Затварянето вкъщи доведе до тиха пандемия и огромен скок на насилие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9169306 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Недоволството е нещо много здравословно - то провокира промените, казва Олга Минева - организационен психолог и основател на фондация Emprove, която помага на жени, жертви на домашно насилие. Тази година тя стартира и кампанията #РаноБудна и инициира създаването на общността #ЖенитеSurvivors ( www.facebook.com/emproveproject)

Тя разговаря с Албена Арабаджиева в новото видео от поредицата на "24 часа" - "Включване Z", в която се търсят отговори на въпроси, засягащи новите поколения Y и Z.

Още акценти:

Върнах се в България, защото тук с всеки, до когото се докоснеш, покълват дългосрочни ползотворни отношения

Грижата за душата е толкова важна, колкото и за тялото - това би намалило агресията в обществото

Първите знаци за токсична връзка са ограничаването на личната свобода и психологическо контролиране

Има скок и на доброволчеството, защото една от 4-те вериги за щастие в мозъка е за помощ на другите

В момента преминаваме през един нужен етап - израстване на гражданското общество, на критичната гражданска мисъл

Гледайте целия разговор във видеото:

Национална Гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие: http://animusassociation.org/programi-uslugi/goreshta-linia/

Родени след 1994 г. в нов проект на “24 часа”

По площадите излязоха най-вече поколенията, които социолозите наричат Y (родените от средата на 1980 до 1996 г.) и Z (родените след 1996 г.). Особено Z са тези, които търсят своето социално включване, тревожни са, искат да планират бъдещето си в подреден свят. Искат промяна в общата публична среда.

Енергията на младите, доверието между поколенията има голямо значение.

Как да стане? Като получат равен шанс, перспектива за развитие в България. Каква промяна, какви реформи, какви политики, каква стратегическа инвестиция за бъдещето трябват в България, за да я усетят като “своето място”?

Новият проект на “24 часа” е “Включване Z”. Правим виртуална кръгла маса с поредица от интервюта с умни млади професионалисти, хора с опит в планирането на политики, успели българи, вдъхновителки. Ще можете да ги видите на видео в сайта на “24 часа”.

В новото от поредицата интервюта 26-годишната Албена Арабаджиева задава въпроси на вдъхновителката Олга Минева.

Албена Арабаджиева е една от младите репортери на “24 часа”, но е в екипа вече 4 години. Тя е родена през 1994 г. - част от поколението Y и Z. Завършва бакалавър “Публицистика и комуникации” във Виена, Австрия, но решава да се върне в България и да търси реализация в родината. Завършва магистър “Икономика и финанси” в СУ. Сега е репортер в бизнес отдела на вестника.

Разговори в рубриката води и Митьо Маринов. Той е на 24 години.

Новият дебат на “24 часа” ще събере идеи за решения и политики. Как да подредим държавата, като чуем визията на поколението. В рамките на проекта “Новите 30 години” “24 часа” търси каузи, които могат да обединят енергията на хората. Вярваме, че тази кауза си заслужава.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар