Юлиана Методиева: Майките от "Системата ни убива" са употребени политически

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9169549 www.24chasa.bg
Юлиана Методиева СНИМКА: МАРГИНАЛИЯ

Данни от преди 10 години не помагат, както и факелни шествия

Юлиана Методиева, журналист и правозащитник, написа във фейсбук коментар, в който се казва: “Що за човеци са жените от “Системата ни убива”, не разбирам. Доста дълго се занимавам с проблемите на хора с увреждания, но такъв дяволски нагон за политика и публичност на всяка цена не съм виждала!

На факелното си шествие онзи ден дамата на протеста и лява ръка на Мая Манолова, Вера Иванова, заяви пред медиите: “Шествието е в памет на “децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализираните домове”.

(...) Да не повярваш как може така да се пускат фейкове!

(...) Май няма кой да каже на вдъхновителката им Мая Манолова, по-кротко с лъжите и с фалшивите новини! Децата, за които тъгувате кресливо от “Системата ни убива”, са изведени и настанени отдавна другаде, не казвам в по-добра или по-лоша среда. А за мъртвите дечица десет години по-късно да се вадят скелетчетата им от гардероба е направо цинично!”

- Г-жо Методиева, дръпнахте дявола за опашката, като написахте във фейсбук коментар за жените от “Системата ни убива”. Защо?

- Била съм достатъчно внимателна към тях да ги предупредя. Без политиканстване. Много години се занимавам с хората с увреждания. Пристрастна съм. В контекста на правата на човека. Това са хора, които нямат достъп до нищо. Какво написах? Това, че не бива да се злоупотребява с фактите, да не се преиначават и пренаписват. Каква е истината?

Според мен майките от “Системата ни убива” бяха политически употребени, позовавайки се на факти, които преди повече от 10 години бяха изнесени от Българския хелзински комитет.

За починали в домове за сираци деца, за злоупотреби. Това е неморално. Всички знаят, че такива домове вече няма. Защо се размаха този флаг, защо се залага на нещо, което вече е писано, преборено и преодоляно?

Не го разбирам и затова разчитам, че тези майки ще осъзнаят на какво да заложат - във всеки случай не на данни, извадени отпреди години. Моля, вижте докладите на комисиите. Това помага, не факелни шествия. Това е недопустимо и неетично.

- Какъв е изходът за децата, което е най-важното?

- Да се общува със съответните законотворчески комисии. Това не е лесно, защото касае много институции, но законодателството трябва да стане адекватно. Става дума за правни форми. Да имат референтни говорители, които да бъдат слушани с доверие. А те трябва да бъдат намерени. Всичко друго е смехотворно и неадекватно.

- Но става въпрос за деца, които страдат...

- Моля, наистина не е въпрос на патетика, а на реалност. Давате ли си сметка какво е в пандемията на коронавирус? Те са най-незащитените хора в пандемията. Къде да ходят? Никой не им помага за по-добра защита. Хората с увреждания имат огромни проблеми именно в коронаконтекста. Кой мисли за тях?

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията