Спокойно, Америка! Няма шанс да се окажеш България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9190265 www.24chasa.bg

Изборите в САЩ приключиха, започна кървава битка за процентите

В сряда така и не стана ясно кой спечели американските президентски избори. Сутринта наше време сякаш водеше Тръмп, но в 7-8 щата разликата е малка и може да се обърне 2-3 пъти, тъй като броенето заплашва да стане хроническо.

Едно е ясно – всички очаквания пак бяха измамени. Социологическите агенции се изложиха като за световно. Те предричаха Тръмп да бъде отнесен от демократически потоп, а той се оказа аха-аха с единия крак във втория мандат.

Вторият удар по очакванията на прогресивната общественост е, че Сенатът май остава в ръцете на републиканците. Това значи, че дори Байдън да е президент, демократите няма да могат да изпълнят заканата си да увеличат състава на Върховния съд с още 4 съдии. В момента републиканците имат предимство в тази институция с 6:3, а това означава, че всякакви леви реформи могат да бъдат отменени.

Нещо повече,

Върховният съд

може да

изтръгне

победата от

зъбите на Байдън

и да я даде на Тръмп. Това вече се случи през 2000 г. – тогава съдът прекрати повторните преброявания във Флорида и даде победата на Джордж Буш - младши. И до днес демократите са убедени, че тя принадлежеше на техния кандидат Ал Гор. Но лошо няма – Гор стана герой на зелените, а Буш заслужи паметник като автор на най-глупавата война в новата американска история.

Разбира се, за да се стигне до Върховния съд, резултатите трябва да бъдат много близки и много спорни. Тези условия сега са налице. Десетки милиони бюлетини бяха разпратени по пощата без никакъв контрол кой ги получава и кой ги попълва. Скандалът е до небесата. В речта си след затварянето на урните и спирането на преброяването Тръмп се закани, че

вече е хвърлил

армия адвокати

в битката:

“Милиони и милиони хора гласуваха за нас днес, но една много тъжна група хора се опитва да ограби другата група и ние няма да го търпим! Готвехме се за голямо празненство. Ние печелехме всичко и изведнъж всичко беше отменено!”

Тръмп има предвид оспорваните щати Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина, където той имаше предимство, преди да спре броенето. И четирите трябваше да бъдат спечелени от Байдън според агенциите, прогнозираха се разлики от по 5-10 пункта. Сега Тръмп се съмнява, че изборните администратори, които в тези щати са предимно от Демократическата партия, тайно добавят фалшиви бюлетини.

И това е напълно възможно, като се имат предвид борческите отношения между двете партии напоследък. На този фон човек може да се гордее, че е българин.

Онзи ден обаче

отворих “Форин

полиси” и си

изпуснах чашата

с кафето от смях

Какво се оказва? Видната писателка Ашира Морис публикувала в това мъдро списание статия със заглавие “Дали втори мандат за Тръмп ще превърне Съединените щати в България”? (https://foreignpolicy.com/

2020/11/03/

if-trump-wins-

america-could-look-a-

lot-like-bulgaria/)

Г-жа Морис минала през България, посетила текущите протести и там се вдъхновила да громи милата родна корупция, в частност премиера Бойко Борисов, който може и да е корумпиран, а може и да не е – засега няма доказателства и улики. И решила да предупреди своите сънародници, да не стане като у нас. Аз не отричам, че у нас по върховете сигурно има колкото щеш корупция. Но не е ли смешно да се плашат с нея американците? Тъкмо когато в Щатите гърми, че почти президентът и бивш вицепрезидент Джо Байдън доказано е търгувал с влияние чрез сина си Хънтър?

Става дума за десетки милиони долари от украинци, руснаци, китайци и дори казахски олигарси. Фактите са известни, има материални доказателства, има и свидетели. Има даже и публично признание от самия Джо Байдън в момент на логическо затъмнение.

Г-жа Морис направо развеселява. Защо не сравни нашите протести с техните? Ние трябва да се гордеем с културата на протестирането. Там имаше истинска война - стотици бити, десетки убити, опожарени сгради, разграбени магазини, отградени от градовете “републики на бунта”, имитиращи Парижката комуна. 

Грабежите в САЩ вече се включват метеорологичните прогнози. Например – “След изборите се очаква ниска облачност, преваляване и разбиване на магазини”. Най-големите и луксозни магазини в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго и т. н. си заковаха огромните витрини с шперплат, а на шперплата изписаха: “Ние обичаме BLM“ (BLM e съкратено “Животът на черните има значение“ – движението, което прави протести и разбива магазини.). Не ни грабете, ние сме от вашите! И ние сме против Тръмп!

Макар тайно сигурно са гласували за него, лисунгерите.

Г-жа Морис и уважаемото списание “Форин полиси” трябва да ни похвалят, защото

нашите избори са

като швейцарски

часовник в

сравнение с

американските

Вярно, тук-там се купуват гласове. Но пък резултатите обикновено съвпадат с анкетите и екзитполовете. Когато у нас има оплакване за нарушения, членовете на ЦИК културно се произнасят и никой не дебне да ги набие. А там?

Там изборите приключиха, но войната за преброяването тепърва започва. И какъвто и резултат да се обяви, половината народ никога няма да повярва.

Но г-жа Морис не е виновна, сигурно като дете е гледала много филми за ужасни дребни човечета. България е малка, грантоедна и от нея става чудесен Торбалан.

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо