Спокойно, Америка! Няма шанс да се окажеш България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9190265 www.24chasa.bg

Изборите в САЩ приключиха, започна кървава битка за процентите

В сряда така и не стана ясно кой спечели американските президентски избори. Сутринта наше време сякаш водеше Тръмп, но в 7-8 щата разликата е малка и може да се обърне 2-3 пъти, тъй като броенето заплашва да стане хроническо.

Едно е ясно – всички очаквания пак бяха измамени. Социологическите агенции се изложиха като за световно. Те предричаха Тръмп да бъде отнесен от демократически потоп, а той се оказа аха-аха с единия крак във втория мандат.

Вторият удар по очакванията на прогресивната общественост е, че Сенатът май остава в ръцете на републиканците. Това значи, че дори Байдън да е президент, демократите няма да могат да изпълнят заканата си да увеличат състава на Върховния съд с още 4 съдии. В момента републиканците имат предимство в тази институция с 6:3, а това означава, че всякакви леви реформи могат да бъдат отменени.

Нещо повече,

Върховният съд

може да

изтръгне

победата от

зъбите на Байдън

и да я даде на Тръмп. Това вече се случи през 2000 г. – тогава съдът прекрати повторните преброявания във Флорида и даде победата на Джордж Буш - младши. И до днес демократите са убедени, че тя принадлежеше на техния кандидат Ал Гор. Но лошо няма – Гор стана герой на зелените, а Буш заслужи паметник като автор на най-глупавата война в новата американска история.

Разбира се, за да се стигне до Върховния съд, резултатите трябва да бъдат много близки и много спорни. Тези условия сега са налице. Десетки милиони бюлетини бяха разпратени по пощата без никакъв контрол кой ги получава и кой ги попълва. Скандалът е до небесата. В речта си след затварянето на урните и спирането на преброяването Тръмп се закани, че

вече е хвърлил

армия адвокати

в битката:

“Милиони и милиони хора гласуваха за нас днес, но една много тъжна група хора се опитва да ограби другата група и ние няма да го търпим! Готвехме се за голямо празненство. Ние печелехме всичко и изведнъж всичко беше отменено!”

Тръмп има предвид оспорваните щати Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина, където той имаше предимство, преди да спре броенето. И четирите трябваше да бъдат спечелени от Байдън според агенциите, прогнозираха се разлики от по 5-10 пункта. Сега Тръмп се съмнява, че изборните администратори, които в тези щати са предимно от Демократическата партия, тайно добавят фалшиви бюлетини.

И това е напълно възможно, като се имат предвид борческите отношения между двете партии напоследък. На този фон човек може да се гордее, че е българин.

Онзи ден обаче

отворих “Форин

полиси” и си

изпуснах чашата

с кафето от смях

Какво се оказва? Видната писателка Ашира Морис публикувала в това мъдро списание статия със заглавие “Дали втори мандат за Тръмп ще превърне Съединените щати в България”? (https://foreignpolicy.com/

2020/11/03/

if-trump-wins-

america-could-look-a-

lot-like-bulgaria/)

Г-жа Морис минала през България, посетила текущите протести и там се вдъхновила да громи милата родна корупция, в частност премиера Бойко Борисов, който може и да е корумпиран, а може и да не е – засега няма доказателства и улики. И решила да предупреди своите сънародници, да не стане като у нас. Аз не отричам, че у нас по върховете сигурно има колкото щеш корупция. Но не е ли смешно да се плашат с нея американците? Тъкмо когато в Щатите гърми, че почти президентът и бивш вицепрезидент Джо Байдън доказано е търгувал с влияние чрез сина си Хънтър?

Става дума за десетки милиони долари от украинци, руснаци, китайци и дори казахски олигарси. Фактите са известни, има материални доказателства, има и свидетели. Има даже и публично признание от самия Джо Байдън в момент на логическо затъмнение.

Г-жа Морис направо развеселява. Защо не сравни нашите протести с техните? Ние трябва да се гордеем с културата на протестирането. Там имаше истинска война - стотици бити, десетки убити, опожарени сгради, разграбени магазини, отградени от градовете “републики на бунта”, имитиращи Парижката комуна. 

Грабежите в САЩ вече се включват метеорологичните прогнози. Например – “След изборите се очаква ниска облачност, преваляване и разбиване на магазини”. Най-големите и луксозни магазини в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго и т. н. си заковаха огромните витрини с шперплат, а на шперплата изписаха: “Ние обичаме BLM“ (BLM e съкратено “Животът на черните има значение“ – движението, което прави протести и разбива магазини.). Не ни грабете, ние сме от вашите! И ние сме против Тръмп!

Макар тайно сигурно са гласували за него, лисунгерите.

Г-жа Морис и уважаемото списание “Форин полиси” трябва да ни похвалят, защото

нашите избори са

като швейцарски

часовник в

сравнение с

американските

Вярно, тук-там се купуват гласове. Но пък резултатите обикновено съвпадат с анкетите и екзитполовете. Когато у нас има оплакване за нарушения, членовете на ЦИК културно се произнасят и никой не дебне да ги набие. А там?

Там изборите приключиха, но войната за преброяването тепърва започва. И какъвто и резултат да се обяви, половината народ никога няма да повярва.

Но г-жа Морис не е виновна, сигурно като дете е гледала много филми за ужасни дребни човечета. България е малка, грантоедна и от нея става чудесен Торбалан.

  • Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Пандемията ни нареди на 45-о място по щедрост - ето защо

    Една приятна изненада - пандемията от коронавируса нареди българите на 45-о място по щедрост от 114 изследвани страни в света. За първи път България е сред водещите в международната класация, а само допреди 2-3 години е била на 126-о - 127-о място. В която - пак изненадващо, изпадат от челото страни като САЩ, Канада и Великобритания
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление