Зорница Русинова: Пенсии, здравна и социална система трябва да се допълват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9190280 www.24chasa.bg
ЗОРНИЦА РУСИНОВА

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Време е да се отвори дебатът за новите форми на труд

Те обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии? - това също бяха теми на социалните министри. Основната тема бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече, отколкото на пенсионерите с по-високи доходи. Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. Започнахме с Емилия Масларова, представихме ви мнението на Минчо Коралски, Иван Нейков, Хасан Адемов , Лидия Шулева, Ивайло Калфин. Днес ви представяме позицията на Зорница Русинова.

Зорница Русинова бе социален министър от 18 май 2016 г. до 27 януари 2017 г. Тя сложи край на дългите уикенди от 4 дни и на отработването в събота. Насърчи работещите майки на деца до 1 г. - върнат ли се на работа, вземат 50% от обезщетението плюс заплатата. Това всъщност им носи по-висока пенсия, тъй като иначе втората година майчинство се смята с нулев доход.

Вдигна помощите за деца с над 90% увреждания до 930 лв. Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% е 450 лв., а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% - 350 лв. на месец.

През 2017 г . минималната работна заплата стана 460 лв. Пенсиите пък бяха вдигнати с 2,4%.

1. Ниските пенсии изкривяват системата

Заради ситуацията, в която е икономиката заради COVID-19, и заради динамиката на демографията може би е време да отворим малко по-сериозно дебата за пенсиите. Пенсионната система не трябва да се разглежда като една уникална и самостоятелна система, тя винаги е свързана с пазара на труда, защото в крайна сметка това е смисълът ѝ - да осигури достойни старини на хората.

Това, което се опитах да направя, довършвайки мандата на Ивайло Калфин, бе през 2016 г. да се затегне контролът върху пенсионните дружества - от гледна точка на изисквания към управителните съвети и малко по-голяма прозрачност. Когато говорим за предвидимост в системата и за съгласие, трябва да е ясно кой и какво контролира.

Трябва да има малко по-голяма връзка със социалната сфера. Един от непрекъснато повдиганите въпроси за ниските пенсии много често води до изкривяване на цялостния модел на пенсионната система. Трябва да има последователност на кабинетите, когато се прави реформа в пенсионната система. Много е трудно на един министър в рамките на един мандат да направи цялостна реформа.

Време е да помислим не само как да развържем нетипичните за осигурителната система социални плащания, но и как обвързваме двете системи, как ги допълваме.

От друга страна, да се помисли и как допълваме системата на здравно осигуряване с пенсионната система, защото моделите, които виждаме като много по-добре работещи за социална подкрепа, са връзката между т. нар. интегрирани здравно-социални дейности, които много често могат да бъдат и като отчисление на здравната осигуровка за един възрастен човек.

2. COVID-19 променя работното място, това има отношение към осигурителната система

В момента осигурителните и трудовите отношения са в голяма динамика. Много хора работят като самоосигуряващи се, почасово или без типичния трудов договор, който съществуваше допреди 10 г. Да не говорим, че концепцията за работно място също е променена заради COVID ситуацията. Това са теми, които трябва да бъдат сложени на масата, добре обсъдени и обмислени и не са решение само на едно правителство, а на малко по-широко съгласие в по-дълъг период.

Очаквайте в следващи броеве на "24 часа" и www.24chasa.bg отговорите на над 1000 въпроса бяха, които бяха зададени към министрите от читатели на "24 часа". На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо