Бисер Петков: Два проблема - парите за инвалидите и вторите пенсии (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9190302 www.24chasa.bg
БИСЕР ПЕТКОВ

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Те обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии? - това също бяха теми на социалните министри. Основната тема бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече, отколкото на пенсионерите с по-високи доходи. Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. Започнахме с Емилия Масларова, представихме ви мнението на Минчо Коралски, Иван Нейков, Хасан Адемов, Лидия Шулева и Зорница Русинова. Днес ви представяме позицията на Бисер Петков.

С две реформи свихме наполовина дефицита на фонд “Пенсии”

Бисер Петков бе министър от май 2017 до декември 2019 г. Той бе първият и единствен министър, който изработи законови текстове за изплащане на вторите пенсии, но те не бяха придвижени. Те предвиждаха три варианта. Хората, чиято втора пенсия би била поне 15% от минималната, да имат пожизнено плащане от частните фондове. Тази втора пенсия трябваше да се актуализира веднъж годишно. Ако парите в личната партида не стигат за пожизнена пенсия, но са повече от 3 минимални пенсии, да се дава разсрочена пенсия. Тя да се плаща спрямо средната продължителност на живота. За най-бедните, в чиито партиди са натрупани по-малко от 3 минимални пенсии, бе предвидено еднократно получаване на парите.

1. Социалните плащания тежат на осигурителната система

След реформата на Ивайло Калфин проблемите, които останаха нерешени, бяха свързани с инвалидните пенсии и с регламентирането на фазата на изплащане. Тези теми бяха поставени в управленската програма.

През есента на 2017 г. предложих концепция за реформиране на системата на експертизата на работоспособността. Тя влезе за разглеждане в Народното събрание. Концепцията предвиждаше второ ниво на оценка и стъпваше на презумпция, че човек с увреждания не е равно на човек със загубена работоспособност. Тази концепция не получи политическа подкрепа. Започнаха протестите на хората с увреждания - първо на майките, а после и на организациите, които видяха в тези промени опасност от спиране на инвалидни пенсии.

Успяхме да прехвърлим част от неприсъщите плащания на осигурителната система към тази за социално подпомагане. Законът за хората с увреждания даде възможност да се консолидират във финансова подкрепа част от плащанията, които вървяха в осигурителната система - социалните пенсии за инвалидност, вторите пенсии, които се плащаха в в непълен размер - четвъртинките.

Регламентирахме и новата помощ за децата, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител. Преди това те получаваха персонални пенсии. Тези две реформи свиха наполовина разходите във фонд “Пенсии”, които не бяха свързани с трудова дейност. Преди това той бе набъбнал на около 300 млн. лв.

2. Сегашните правила за втората пенсия крият много рискове

Голяма част от усилията ни бяха насочени към подготовка на регламентация на фазата на изплащане на втория стълб. Нещо нехарактерно и неприсъщо за социалното министерство. Знаете, че има регулатор - Комисията за финансов надзор, който подготвя промените в КСО, а той е подопечен на Министерството на финансите. Но ние приехме това предизвикателство. С усилията на много хора се създаде една концепция, която бе дълго обсъждана.

След това разработихме законопроект, който бе представен миналия ноември. Беше декларирано, че този законопроект има висока степен на съгласие по отношение на предложените решения за фазата на изплащане. Времето не стигна той да бъде придвижен по-напред и да тръгне по пътя на общественото съгласуване за приемането му.

Сега сме в ситуация, в която остава по-малко от една година до началото на фазата на изплащане. Необходими са според мен законови промени, не че не е възможно да се плаща и при сега действащите норми в КСО, но това крие много рискове.

Очаквайте в следващи броеве на "24 часа" и www.24chasa.bg отговорите на над 1000 въпроса бяха, които бяха зададени към министрите от читатели на "24 часа". На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо