Славчо не е Сергей Брин, а заплата от 80 000 лв. си е чисто пране на пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9197474 www.24chasa.bg

България бе превъзбудена от журналистическото разследване на Мария Цънцарова, от което става видно, че едни хора са получавали по 80 хиляди лева заплата, за да работят за благотворителната платформа “ХелпКарма”.

Трябва да кажем 2 неща: “ХелпКарма” е чудесно измислен бизнес - платформа за микроразплащания, благодарение на която събирането на средства за разни каузи стана бързо и лесно. Щом продължават да я използват хората, значи цената от 10%, която взема, не е висока, защото иначе нямаше да има клиенти.

Смущаващо е, че тези тарикати не казват, че това е бизнесът им, а се правят на някакви благотворители - регистрирана е фондация в обществена полза и изобщо някакво отвратително лицемерие. Със заплати по 80 хиляди лева, ако се дават, се реализира хипотезата на престъплението “пране на пари”.

Най-вероятно тази заплата е била плащана на един от “програмистите”, за да не му се плащат осигуровки, а той е раздавал т.нар. заплата на другите участници в схемата на ръка.

Добри програмисти работят в България за между 3 и 5 хил. лв. на месец. Въпросният Славчо не е Сергей Брин и тази “заплата” прикрива престъпления срещу данъчната система и вероятно е честа практика в многобройните неправителствени организации у нас.

Очевидно в обществото ни има прекалено голяма търпимост към всякакви схеми, щом едно толкова добро бизнес начинание се прикрива с фиктивна благотворителност. Болно ни е обществото, болно и без COVID-19. Само преди 6 месеца всички бяхме възхитени как чрез тази платформа бяха събрани в рекордно кратки срокове парите за два респиратора за Александровска болница, след като Ивайло Пенчев беше ги дарил, но под условие - неговите хора да ги ползват с предимство, ако им се наложи. А днес сме готови да ги удавим с плюнка.

  • Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов