За ползата от вредата и македонския въпрос

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9202853 www.24chasa.bg

Патриотични размисли за положението на Балканския полуостров

Хванали сме се с тоя македонски въпрос и си мислим, че като им се дървим на скопяните, сме голяма работа. Чувстваме се много важни за сметка на тези нещастници от Северна Македония.

Но ако погледнем чисто прагматично - от каква политика имаме полза, е очевидно, че тутакси трябва да направим всичко възможно Северна Македония да бъде приета в ЕС бързо, преди Сърбия да бъде поканена. Това е важно за самия съюз, но още повече е важно за нас. Защото колкото по-голям и силен е съюзът, толкова по- добре. И не бива да има някакви територии, които пречат на физическата ни свързаност с повечето страни.

Случаят с Република Северна Македония е точно такъв.

Около река Вардар и Охридското езеро от векове живеят българи, сърби и албанци.

Чрез Югославия сърбите успяха да присвоят цялата територия и това е факт. Хората в Скопие гледат хърватска, а не българска телевизия. Не бива да си заравяме главата в пясъка и да страдаме, че ни наричали татари и фашисти.

В

сичко това е резултат на наши собствени грешки. През Балканската война Македония е разделена на безспорна и спорна зона. Безспорната се придавала съответно към България, а спорната е трябвало да делим с посредничеството на руския цар.

Завладяваме големи територии, които даваме на сърбите, а се втурваме да превземаме Одрин и Цариград. Когато идва времето за арбитража, руският цар отива на море в Юрмала и сърбите просто не излизат от Македония до днес.

Сами сме си виновни, но живеем с убеждението, че правото е на наша страна и всички - македонци и евреи, трябва да са ни вечно благодарни. Не са ни, но няма защо да страдаме. Светът е такъв, какъвто е. Ако приемем Македония, ще имаме един по-силен съюз, в който всеки се чувства какъвто си иска. Ако не я приемем, ще остане утехата, че един ден може да ги принудим да запишат в читанките, че някой си Георги Делчев, живял преди повече от 100 години, е бил българин. Сигурно е така, но кого го интересува? Въпросният Делчев не е Александър Велики и стойки в гръцки стил са, меко казано, неуместни. Александър Велики е крайъгълен камък на елинизма, част от културната идентичност на цялата християнска култура. Опитът да бъде присвоен срещна отпор, докато този Делчев го знаят малцина. Той е историческа личност, а не само град в долината на Места (бивш Неврокоп). Наивно е да мислим, че може с някаква промяна в читанките да спрат да ни викат татари. А от друга страна, дали наистина трябва да се засягаме на татари? Това да си потомък на конни народи е повече основание за гордост, отколкото да си някакъв югославянин, чийто принос към човешката цивилизация се ограничава с Есма Реджепова (циганка, родена в България, според официалната ѝ биография). Но не знам защо не се караме толкова за нея, колкото за Георги Николов Делчев.

Като пречим на Северна Македония, пречим на България и помагаме на Сърбия. А чрез нея на Русия и Китай. Народната република има зъб на македонците, които навремето установиха отношения с Тайван и може би затова толкова обикна Белград.

Да живее Европейският съюз, реализатор на българския национален идеал!

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо