Петко Симеонов: Радев бетонира правителството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9214344 www.24chasa.bg

Той е несъстоялият се президент, казва социологът

Вървим към редовни избори, ако Борисов не реши друго

Социолози казват, че 60% подкрепяли протестите. Ами тогава защо правим избори. Да правим анкети, по-евтино е

Манолова полегна във фоайето на НС. Неловко е да видиш бившия омбъдсман, проснал се като пияна жена

Христо Иванов беше изявеният водач с конкретни искания и обявена визия, но не беше общопризнат

На протестите през 2013 г. Борисов подаде оставка, защото е знаел нещо, което е неизвестно за публиката. Както и сега знае

- Вие бяхте участник в протестите през 1989-1990 г. срещу Петър Младенов и Андрей Луканов. От публикациите ви виждам, че следяхте внимателно и сегашните протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Моля ви направете кратка сравнителна характеристика между двете събития, г-н Симеонов.

- През 1989-1990 г. протестите бяха част от общоевропейска вълна против тоталитарния комунизъм с ясна цел - изграждане на либерална демокрация.

У нас имаше специфичен акцент - защитата на човешките права на мюсюлманите. Това даде отражение върху формирането и израстването на демократичните сили у нас. Те не се самозатвориха в националистични рамки, каквото се случи в една съседна страна. В този смисъл тогавашните протести озвучиха естествения край на комунистическия тоталитаризъм в Европа. Компартиите сами се свалиха. Мирен край.

- А сегашните протести?

- Протестите от лято 2020 бяха реакция на конкретни вътрешнополитически събития - записи и снимки, свързани с Бойко Борисов,

задгранични

обвинения

във фейсбук

на Васил Божков

към правителството и главния прокурор, прокурорски обиск на помещения в офиса на президента. Почти едновременно последваха призиви от действащия президент Румен Радев и избягалия зад граница обвиняем Васил Божков за сваляне на правителството и оставка на главния прокурор.

Ще подчертая, че звукозаписите и снимките, свързани с ББ, бяха наистина скандални и срамни! Протестите приличаха на породилите ги причини. Това е неизбежно. Причините, довели до възникване на нещо, обясняват какво е то.

- Приключиха ли сегашните протести? “Новите форми” като изтърканите обувки и топките за тенис ще ги възродят отново?

- Протестът, подтикнат от Божков и Радев с искане за оставка на правителството и главния прокурор, приключи още през септември.

Ако някой повтаря тези мантри, то е по инерция и поражда досада. Вървим към редовни избори, освен ако Борисов не реши друго, което няма отношение към протестите, а е свързано с интересите на ГЕРБ. Протестите показаха, че формите им трябва да са съответни на исканията! Не може мирно да се протестира срещу беззаконието с нарушаване на закона, да се протестира срещу простащината с не по-малка простащина, да се развява байракът, че нямало перспектива, без да се сочи такава... Такъв протест отблъсква.

- Адекватно ли беше поведението на президента Румен Радев на протестите? Имаше ли печеливши ходове, които той не направи?

- За голямо съжаление, Румен Радев е несъстоялият се президент. Той е кадрови провал на Корнелия Нинова.

В последната година на своя мандат Радев е в конфликт с изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

В конфликт е с ГЕРБ и “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля” му искат оставката, в недобри отношения е и с БСП. От самото начало

зае презрителна

поза към

епидемията

от COVID-19...

Той имаше печеливш ход. Вън от протестите би влязъл в подхождащата му роля на национален арбитър. Всички щяха да го търсят и слушат. С размахания юмрук той напусна играта и бетонира правителството. Ще вика под прозорците на Министерския съвет “оставка” и Борисов ще я подаде? Това е абсурд. Президентът, повел “улицата”, губи властта си на държавен глава. Не само за нас, но и за чужбината. Той е излязъл от институционалната машина. Кой ще говори с него? Другите президенти?! За какво? Как вървят протестите?...

Той няма сетива за това, а вицепрезидентът не го спря. В момента на практика има лице в президентския офис, което е упълномощено да подписва указите за публикуване на законите.

- А поведението на Бойко Борисов? Защо по време на протестите избяга от София и потърси народната любов в провинцията?

- В месеците, когато държавата трябваше да се подготвя за втората вълна на коронавируса, протестите в София пречеха на пълноценната работа на изпълнителната власт. Това е факт.

Скандирането “оставка” кънтеше в “триъгълника на властта” и пред различни министерства и институции.

Пречеха на народните представители да влизат в парламента. Министърът на здравеопазването беше замерян с яйца в Пловдив. “Отровното трио” искаше да се обяви къде ще бъде Борисов, за да бъдат там. В “Панорама” спряха да ходят политици. “Протестиращи” блокираха БНТ. Трайно блокираха Орлов мост и “Цар Освободител”. Правиха опит да блокират “Ситняково”, “Дондуков”, “Тракия”...

Спомнете си случката, когато един от водачите на протеста блокира магистрала “Европа” с едва движеща се кола, по няколко души излизаха и блокираха магистрала “Струма”...

Казват, че 60 и няколко процента според социологическите изследвания подкрепяли протестите, защо правителството не подавало оставка. Ами защо правим избори? Да правим анкети, по-евтино е.

Народното събрание и оттам правителството имат мандат. Избираме ги за 4 г. Да мислим, когато гласуваме. Мандатът трябва да бъде ценен!

А на въпроса ви: Борисов не знаеше как да постъпи и направи онова, което му подсказа инстиктът. Обикаляше провинцията, за да се види каква е ситуацията в страната. За съжаление правителството не направи онова, което трябваше,

за да се посрещне

здравната криза

- Защо този протест нямаше лидер или лидери, които да овладеят енергията на улицата?

- Христо Иванов беше изявен водач, с конкретни искания в протеста и с обявена визия. Той се открояваше, но не беше общопризнат. “Отровното трио” нямаше визия и имаше грозни идеи - погребения, бесилки, прашки, яйца, вадене на павета... Нито веднъж не поеха отговорност за нещо. Дори се хвалеха, че не пишели до общината уведомителни писма за протестите. Да се хвалиш, че не спазваш закона?! Блокажът на Орлов мост и нелепицата “Орловград”. И смешката “Първо велико народно въстание”, второ, трето, седмо, осмо... Сега били наредили обувките си, без да имат идея къде на какво са символ по света наредените обувки.

Мая Манолова полегна във фоайето на Народното събрание. Неловко е да видиш бившия омбудсман, проснал се като пияна жена... Активен беше младежът от Варна, председател на партия.

Реалният лидер на протестите бяха медиите. Не зная дали БНР продължава да завършва програмни части с “Лет ит би”. Банализираха знаковата за българската аудитория песен... Беше комично как по БНТ изведнъж прекъснат новините и ни показват поредния протест от двайсетина души.

Би Ти Ви една вечер бяха върхът - говорителят казва: “Включваме на живо от мястото на протеста”, включват репортера - “то още няма никой на протеста, но ще дойдат”...

Почват новините по БНР сутринта и първата новина: довечера в 17 часа еди-какъв си протест... Както и да е. Карай да върви.

- Според вас Васил Божков и други олигарси или чужди сили финансираха ли тези протести?

- Не зная кой е финансирал протеста, но се виждаше, че той е финансово обезпечен. Толкова еднакви палатки с пълно оборудване да се живее в тях. Хиляди хвърлени яйца, дори пъдпъдъчи, може би един тон риба, факелно шествие със стотици еднотипни факли... Радиокола, наета за над сто вечери. Тъпанджия всяка вечер. Всичко това струва пари. От началото на промените това е най-скъпата серия от публични прояви. Все отнякъде тези пари са дошли.

- Защо в тези протести не участваха студентите, които бяха основната двигателна сила на шествията и блокирането на кръстовищата през 1990 г.? Вярно е, че по едно време те “заявиха” присъствие в подкрепа на протестиращите, но то беше вяло и неефективно.

- Студентската общност е барометър за обществените настроения. Няма ли ги студентите на един протест, значи той е неоснователен...

Виж подписка, митинг, шествие - да. Изявена е воля. Властта е длъжна да чуе. Но трайни протести без студентите не стават.

Формулировката на исканията беше нелепа: оставка на правителството и главния прокурор, предсрочни избори, Велико народно събрание и т.н.

По-изпълнимо би било, ако протестът имаше искане: “незабавно да станем Швейцария на Балканите”. Това е по-реалистично.

Правителството ясно отговори - чака ни есен с икономически и здравни проблеми. Сега виждаме за какво е ставало дума. А президентът е трябвало да знае! Не е време нито за служебно правителство, нито за предизборна кампания.

Сега е време

за карантина

- Защо през февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставка още на 11-ия ден на протестите, а сега не го направи, въпреки че те продължиха над 100 дни? Какво го накара да постъпи така?

- Изглежда, е знаел нещо, което е неизвестно на публиката. Както и сега знае.

- Какво щеше да е различното, ако България и светът не бяха в пандемия?

- Не мога да гадая. Светът и България трябва винаги да са готови за неочакваното. Това е важен въпрос. Има ли подготвени протоколи за действия при различни кризи - от вирусна през земетръсна до нападение от външна сила? Има ли подготвени хора, техника, материали?

- Как битката срещу коронавируса ще се отрази на изборната битка за власт догодина - на кого ще помогне, на кого ще попречи?

- Възможностите са две - БСП-ДПС-Слави Трифонов или ГЕРБ - градската десница. Но е възможно градската десница да бъде с БСП, сиреч “всички срещу ГЕРБ”. Но ако това стане, при изборна победа на ГЕРБ, ще бъде нетрайна власт.

- Има ли опасност загубилите избори да се вдигнат на нови протести, срещу спечелилите ги? С “вечния аргумент”, че вотът е фалшифициран с купени гласове и “мъртви души”.

- Да. Има такава опасност.

- Каква е вашата най -общата ви оценка за прехода?

- Преходът беше изпитание за националната воля за живот, изпитание за всеки човек... Оцеляваме. Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни.

CV

* Роден в гр. Монтана през 1942 г.

* Завършва философия в СУ

* Ст.н.с. в Института по социология на БАН от 1969 до 1991 и отново от 2001 г.

* Член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 г.

* Участник в Кръглата маса през 1990 г. Директор на в. “Демокрация”

* Член на КС на СДС (1990-1991), зам.-председател на СДС до юли 1991 г.

* Депутат във ВНС

* През 1996 г. се оттегля от активна политическа дейност

* Автор е на романи, новели и монографии

* През 1997 г. създава интернет сайта “Приказката България”

  • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство