Ути Бъчваров: Събрахме се на банкет и от 20 присъствали, 20 се разболяхме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9214592 www.24chasa.bg
Ути Бъчваров СНИМКА: Десислава Кулелиева

Не вземайте съвети от приятели, коронавирусът се лекува от лекари, казва тв готвачът

- Г-н Бъчваров, какви бяха първоначалните ви симптоми, когато се разболяхте?

- Аз бях щастлив, даже пожелах всеки да го кара така. Два-три дни имах леко неразположение, след това загубих обоняние.

- Как решихте да си направите тест?

- Знаех, че част от хората, с които се бях виждал, са дали положителни резултати. Самоограничих контактите си, затворих се вкъщи за няколко дни, преди да си направя изследване, за да съм сигурен, че PCR тестът ще е адекватен. През този период се изгуби обонянието, за щастие, нямах температура. Само в един от дните имах 37 градуса.

- Знаете ли откъде сте се заразили?

- Една група се бяхме събрали на банкет и от 20 присъстващи 20 се разболяхме.

- Как се лекувахте?

- Пих антибиотик под лекарско наблюдение. Също витамини, лимони, джинджифил, мед. Типичните неща, които всеки взема, без да е болен. Разбира се, ракия и вино.

Българинът смята, че пиенето

на дневната доза алкохол

е вид превенция

Според мен лекарите, без да го насърчават, подкрепят това.

- Кога се почувствахте отново добре?

- Седмица след заразяването бях добре, само нямах вкус и аромат. Те се появиха на 15-17-ия ден. Почти един месец бях абсолютно затворен и изолиран. Сега изолацията е 10 дни, а при мен беше 15. Беше доста по-сложно. Сега РЗИ не може да следи всички болни и тук се намесва личната отговорност. Трябва да сме отговорни за другите и семейството си и да не се мислим за свръхчовеци. Сега е важно да направим всичко възможно да се съхраним и

да не започваме деня си с колко

души са починали

- Какво правихте по време на изолацията?

- Бях изолиран с цялото си семейство, игрите и закачките с децата, гледането на филми накараха времето да мине почти неусетно. Изолацията ми премина в семеен уют.

- Какъв е вашият съвет за справяне с вируса?

- Човек не трябва да взема съвети от приятели. Коронавирусът трябва да се лекува от доктори, не от приятели. Самолечението е една от причините хората да завършват в спешни отделения. Това е най-искреният и най-приятелският ми съвет. Другото важно нещо е човек да не се паникьосва. Цялата информация за COVID-19 действа потискащо и демотивиращо. Трябва да търсим компетентно мнение. Ходенето на чист въздух също е доказано лечение. Препоръчвам на хората, когато имат възможност, да свалят маската си, да се разхождат, без да се целуват, прегръщат или да кашлят срещу другия.

- Коя е най-невярната информация, която срещате за коронавируса?

- Смятам, че той не е чак толкова смъртоносен, колкото го представят. Страхът от неговата смъртност е по-опасен. Появявали са се по-смъртоносни пандемии. COVID-19 е много масов, но не е чак толкова убийствен.