Дефицитът на лекарства е национална простотия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9214649 www.24chasa.bg

Защо самолекуването е опасна работа

Дефицитът на лекарства e израз на същата простотия, каквато е даряването за “ХелпКарма” - недоверие на авторитетите.

Свършиха важни животоспасяващи лекарства, защото населението е обзето от панически страх, че няма да останат за тях, като ги хване короната и купуват все едно са тоалетна хартия.

Да, наистина коронавирусът е много опасно нещо, но никой няма да ви остави да падате по улиците. Българските лекари доказаха, че са хора, на които може да се вярва, и си

вършат работата

при наистина

тежки условия

Не мога да разбера защо фармабизнесът не отговаря на търсенето и пропуска печалби. Май пак става дума за простотия.

Относно дефицита на лекарства. Първо за антибиотиците - вирусите не са живи същества, затова антибиотиците не им действат. Съществува хипотеза, че коронавирусът прави симбиоза с някакъв първак, който се оказва главен причинител на пневмониите от коронавирус. Затова е прието на болни от COVID-19 със средни симптоми, потвърдено с изследване за вирус, рентгенова снимка и ПКК, да се дава антибиотик с генерично наименование азитромицин. Но това става по предписание на лекар.

Другите препарати, които изчезнаха, са от класа директни вазодилататори, които разширяват малките съдове, с което се преодолява васкулитът, причинен от коронавируса.

Те са ключови за терапията, но приемането им трябва да е съгласувано с лекар, защото всички тези българи, които пият лекарства за високо кръвно налягане или против еректилна дисфункция,

рискуват

да се предобрят

фатално

Същото се отнася и за фракционираните хепарини (популярния фраксипарин), които се изписват при проблемна бременност и изобщо при всички лежащо болни.

И те не са майтап работа, защото действат директно на работата на сърцето, потока на кръвта и кръвосъсирването. Прилагането им на доказано болни е задължително, но не може ей така всеки да си слага тези инжекции.

Другите препарати, които взеха да изчезват, са кортикостероиди. С тях лекарите преодоляват белодробния оток, ако се е стигнало до него.

Това е

важно

реанимационно

мероприятие,

но самолекуването с тях е много опасно.

Изводът, до който се стига, е, че за така наречената профилактика и домашно самолечение са допустими само аспирин и витамин Д. Но даже и те трябва да се приемат с повишено внимание и повече вода - поне 12 чаши дневно. Всъщност това е ключово - добрата хидратация е наистина важна за т. нар. неспецифичен имунитет. А именно имунната система да може сама да се справя с всякакви нашественици, без да има антитела срещу конкретни вируси или бактерии. Ако имате излишни пари, пийте и всякакви добавки, насочени именно към неспецифичния имунитет, каквито има на пазара. Най-вероятно няма да ви навредят. Но най-важно е да сте в добра физическа форма - ако имате някакво хронично заболяване, да го контролирате максимално добре, да сте достатъчно активен физически, но и да избягвате физически контакт с други хора и разбира се, да носите маски. И да не се депресирате въпреки мрачните новини напоследък. Психическата стабилност е важна и за имунитета.

Относно здравната система - общопрактикуващите лекари се оказаха на висота и не дезертираха, но може би е редно да бъдат освободени от малко бумащина, с която са затрупани. Например

рецептите за

хронично болните

да бъдат

удължени

автоматично

с една година,

за да се избегнат струпванията на възрастни хора пред кабинетите. Така, от една страна, ще се намали смесването на заразени и здрави, от друга, ще се освободят общопрактикуващите от тъпи занимания, за да могат да лекуват.

Това не е сложна и тежка мярка, не е локдаун, нито софтуер за милиони. Натискът върху системата не идва само от паникьосани хора, които искат да влязат в болници, преди да са свършили леглата, а и от тъпите разпоредби на здравната каса.

  • Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Агресия вместо аргументи: крясъци заглушават гласа на разума

    Отдавна е известно, че когато в един спор вместо битка на аргументи се премине на лични нападки, това вече не е конструктивен разговор, а безсмислена размяна на думи. А когато личните нападки не са само вербални, а по-груби, нещата вече намирисват на вандалщина. Точно такъв е случаят с агресията на протестиращи заради новите мерки за ограничаване
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо