Дремещите пари на ЕС трябва да се събудят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9214695 www.24chasa.bg

Данните, които съобщава статистиката за рекордно нарастване на спестяванията на хората в целия Европейски съюз и в частност в България, са всъщност притеснителни.

Не се ли събудят тези пари, излизането от кризата ще е дълго и мъчително. Защото нарастване на спестяванията при практически отрицателни лихви означава, че населението не харчи и не инвестира, а това допълнително забавя икономиката. То е видно и от самата статистика, защото средните разходи на домакинствата в целия съюз са паднали с над 17%.

Може би умните глави от Комисията трябва да помислят за някакъв общоевропейски облигационен заем, който да раздвижи тези пари, като в същото време се пази много внимателно стабилността на банковата система. Защото на тоя хал само банкова криза ни липсва.

Здравната криза е ужасна, но е редно да се мисли и за икономиката.

Умните глави затова са умни и затова сме ги изучили и пратили по Европа да мислят и за всички аспекти на кризата.

  • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство