Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9218315 www.24chasa.bg

Бизнес комуникацията стана по-ефективна, преподаването онлайн получи решителен тласък

Докато обществото е заливано от информация за пандемията, се забравят някои ползи, които тя донесе. Да, парадоксално е, но е факт.

Даже ще подмина без коментар баналния факт, че през първите 6 месеца на годината общата смъртност в страната намаля с 5%. Но такива резултати зависят и от мерките срещу пандемията в даден период.

4 Да, туристическата индустрия бе силно ударена. Но от друга страна, според експертни оценки командировките (бизнес пътуванията) в световен мащаб са намалели с над 78%. Пак според експертни оценки бизнес комуникациите като цяло са станали по-бързи и по-ефективни.

А през 2019 г. са похарчени 1 трилион и 283 милиарда долара за бизнес пътувания. Тоест бизнесът е спестил над 1 трилион долара разходи. И което е по-важното – спестяват се около 80% от времето, разходвано за командировката. Просто защото само 20% от това време отиват за ефективна бизнес комуникация.

Причината за увеличаване на ефективността ѝ е проста – при съвременните възможности за интерактивни онлайн комуникации с видеовръзка и възможност за паралелно показване на екрана на всякакви таблици, графики и картини в бизнес общуването вече почти няма значение дали хората се виждат, или комуникират онлайн. Нещо повече –

развиха се много

по-ефективни

мрежи за бизнес

комуникация

Обикновените срещи в рамките на един град и един офис станаха онлайн, което пести много време.

Благодарение на модерните технологии все повече хора от офисите спокойно могат да работят от вкъщи, когато имат условия за това.

4 Пандемията даде решителен тласък на преподаването онлайн. Интерактивната видео комуникация прави преподаването по много предмети и специалности по-ефективно, като същевременно

се спестяват

много време

и разходи за

пътуване и

квартири

Децата вече от малки живеят в онлайн свят. За тях дигиталното обучение вече е по-естествено, отколкото присъственото. Разбира се, дисциплината и уменията за учене и задържането на вниманието идват с възрастта и поради това онлайн обучението може да се прилага от 5-и клас нагоре за относително дълги периоди от учебната година. А и законът забранява да се оставят сами вкъщи по-малките деца по разбираеми причини. Занапред вместо грипни ваканции и нарушаване ритъма на обучение ще има преподаване онлайн.

Дигиталното обучение в университетите отдавна се разраства. Естествено, че има специалности като

медицината,

където

упражненията

трябва

задължително да

са присъствени

Но далеч не при всички специалности е така.

В много университети се убедиха окончателно, че четенето на лекции и записването от студентите на отделни фрази е много по-неефективно, отколкото да прочетат цикъл от лекции или учебник в интернет. Развиха се успешни технологии за текущо изпитване на ученици и студенти, които да изключват външната помощ. Все още технологиите не дават достатъчно гаранции при важните изпити. Никой не казва, че студентите не трябва да се събират за определени упражнения – това е важно и за техните чисто човешки контакти.

- Децата се радват на значително повече внимание по време на пандемията. Най-малкото защото

родителите

прекарват повече

време вкъщи

А точно от родителите децата усвояват най-важните неща за живота.

- Много българи това лято откриха прелестите на нашата прекрасна страна. Особено на къщите за гости. Така на практика се реализира в много по-голяма степен иначе банално звучащата максима “Опознай родината си, за да я обикнеш”.

- В България дълги години не се обръщаше внимание на помощта от квалифицирани и особено от дипломирани в реномирани университети психотерапевти. А психичното здраве е не по-малко важно от физическото. Временните депресии и фобии от коронавируса накараха

мнозина да се

обърнат към

качествени

психотерапевти Така се решиха и редица други техни лични проблеми. Все повече гласове се чуват НЗОК да поема разходи за психотепрапия.

- Държавата осъзна наложителната нужда от ефективни масови електронни административни услуги и електронизация на съдебните дела. По закон електронните административни услуги са повсеместни, но на практика ги има само частично.

Най-после се задейства прилагането на съдебни видео заседания, което пести огромно време на хората. Най-после се внесе проектозакон, че електронните призовавания и съобщения на адвокати, ЧСИ, нотариуси, държавни органи и фирми ще стават електронно и няма да зависят от желанието на получателя да си изтегли съобщението. Това трябва да залегне във всички процесуални закони и

ще направи

делата много

по-бързи

- В страните от южното полукълбо през 2020 г. има драстично намаляване на случаите на грип по време на тяхната зима – от юни до септември. В Нова Зеландия няма установен нито един случай! В Австралия починалите от грип са 20 пъти по-малко в сравнение със същия период през 2019 г. Очаква се грипът в Европа и САЩ да порази минимум с 60% по-малко хора. Същото се случва с другите респираторни заболявания.

-  Преди пандемията немалко хора не обръщаха достатъчно внимание на личната си хигиена. Коронавирусът промени това. Вече всички си мият ръцете и общото равнище на личната хигиена се повиши – ползват се калцуни, вечер все повече правят елементарното – да си вземат душ - това несъмнено прави общуването на близки хора по-приятно.

Рязкото “намаляване” на тежки заболявания по време на пандемията показа за сетен път, че държавната НЗОК не е най-ефективният начин за финансиране на здравеопазването. Пандемията показа, че недофинансирането на много заболявания, загубата на време за много писмовна работа за получаване на финансиране, липсата на ефективен контрол от здравната каса и липсата на електронно здравеопазване ( здравно елдосие (карта), елрецепти) карат болници да правят трикове, за да получат необходимото финансиране, и губят много време за бюрокрация.

-  Пандемията показа, че инфекциозните болници не може да бъдат търговски дружества и трябва да се финансират от държавата. За да не се заразяват лекари, са необходими достатъчно единични стаи с отрицателно налягане, добра и индивидуална за всяка стая вентилация и дезинфекция на въздуха. Пандемията рязко открои десетилетния недостиг на медицински сестри и млади лекари. Чудесно е, че вече има разбиране по този въпрос в държавните институции и мерки за промяна на ситуацията.

При всичките злини на COVID-19 нека не забравяме неговата добре известна симпатична страна – не поразява или

много леко засяга

огромното мнозинство

от децата ни

В заключение: все повече се потвърждава, че до май ще има ефективни ваксини, които ще се прилагат и у нас. Освен това голяма част от хората ще са преболедували вируса. И пандемията ще свърши! Но хубавото е, че голямата част от ползите ще останат.