Как се пази в криза двигателят на икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9222085 www.24chasa.bg

Редица критики отнесе предлаганият бюджет за догодина, но основната бе, че се слага край на финансовата дисциплина в държавата. Защото се залагало на по-големи разходи, които не се знаело дали ще могат да бъдат изпълнени от идващите приходи.

Безспорно строгата финансовата дисциплина винаги е за препоръчване. Във всеки икономически учебник ще прочетете, че трябва да се харчи толкова, колкото се получава. Но при държавните бюджети не е съвсем така. Там трябва да се харчи навреме и на място. И когато има богати години, да се трупат запаси, които след това да бъдат похарчени. А в извънредни ситуации като сегашната може да се отпускат и повече от изкараните пари.

Последните данни на Евростат и на НСИ показват, че мерките за подкрепа на бизнеса и хората в пандемия у нас са дали ефект. И че финансовата (не)дисциплина с похарчени повече пари е послужила добре. Промишленото производство върви близо половин година нагоре, наваксана е половината от изоставането на икономиката заради затварянето през пролетта, а темпът на възстановяване е 10 пъти по-бърз от прогнозирания. 

Разбира се, харченето на пари трябва да бъде максимално ефективно и да се насочва към мерки, които истински да помагат на хората и бизнеса. И тогава всичко си е на мястото. Защото запазването на икономиката дава възможност за съхраняване на работни места. А те носят заплати, които след това се харчат.

И надали някой не е разбрал, че през последните близо две години потреблението движи икономиката, а не толкова износът. За да се запази този двигател, му трябва гориво. А то идва от доходите. И когато хората и бизнесът са сигурни, че няма да има сътресения, съответно харчат повече. Едните за инвестиции, другите за пазаруване.

И ако темпът на възстановяване бъде задържан и подкрепен с нови мерки, то би могло да се очаква, че догодина по това време коронакризата ще е само лош спомен.

  • Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов