Щастливо е ваксинираното бъдеще

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9225846 www.24chasa.bg

Дали пък няма да се появи сив пазар по битаци за руска и китайска ваксина

Мислехме си, че като ни обясняват как след пандемията нищо вече нямало да е същото, имат предвид новия световен ред и баланс. Като “Гатака” си го представяхме: Бил и Мелинда Гейтс, СЗО и приближените им фармацевтични компании с приходи колкото бюджета на цяла Африка, поемат управлението на планетата. Правителствата са назначени от тях, като губернатори на руския император, на всеки ъгъл отварят медицински лаборатории и диспансери, а гражданите стават чипирани крепостни, като със сложен софтуер корабът майка отчита всеки потекъл сопол. Но се оказва, че май гледаме прекалено много филми, бъдещето изобщо не е толкова мрачно и стерилно.

Не че ще избегнем новия феодализъм и тържеството на либералната мисъл, но веселбата ще си продължи постарому. Само трябва всички да се ваксинираме срещу коронавируса и тържествата започват!

“Тикетмастър” - най-голямата американска компания за продажба на билети за концерти, съобщи, че въвежда изискване клиентите да представят свидетелство за имунизация или отрицателен PCR, направен най-малко 72 часа преди събитието. Даже вече приложение правят.

Същото ще бъде като с винетките, нищо особено – всяка година ни ваксинират, може и по два пъти, ако антителата се окажат нетрайни, регистрираме се в нарочен сайт и си ходим където си искаме.

В по-далечно бъдеще ще инсталират сензори на входовете на барчетата, ресторантите и всякакви публични места, та когато преминава заразен, да вие сирена, все едно ни напада Ким Чен Ун.

Във Великобритания толкова са се вдъхновили от предстоящото масово инжектиране, че вече се подготвят стадиони, на които да се бодат едновременно хиляди хора. Малко напомня на корейските масови сватби, но ще бъде забавно.

Очаква се в началото, преди да усъвършенстват ваксините, имунизацията да е по-тегава – бият един шот и след двайсетина-трийсет дни втори. Джипитата, дето и без това им се е запалила главата, ще бъдат натоварени с отговорната задача да подсещат пациентите си за втория шот, иначе рискуват населението да се заплесне и да не го хване имунизацията.

Най-напредничавите производители на ваксини (“Пфайзер”, “АстраЗенека”, “Санофи” и пр.), предупреждават, че можело да има тук-таме някои леки странични ефекти, например зачервяване на мястото на убождането, температурка за един-два дни, мъничко втрисане, такива неща. После всичко отминавало и пак си ставало идеално.

Из медиите все още се въртят редица неизяснени въпроси, но скоро “генералният щаб” ще ни сведе съответните разумни отговори. Тревожни журналисти питат например: ще бъдат ли имунизирани и хората, които вече са прекарали COVID-19, ще се прави ли предварителен тест на всеки човек, за да е сигурно, че не е носител на вируса, как ще разберем дали ваксините не са опасни за онкоболни, страдащи от автоимунни заболявания… Друг основен проблем са серумите, които трябва да се съхраняват при минус 80 градуса, обаче никой не е казал, че баш в България ще се ползва продукта на “Пфайзер”. Другите кандидати за създаване на надеждна инжекция като “АстраЗенека” също са опция и изискват стайна температура.

Попитах елитен доктор, който по цял ден преглежда в кабинета си, дали би си сложил от новите ваксини и той каза: “Ако германците и израелците си сложат, защо да не си сложа и аз? Да не съм по-долу случайно!”

Има логика, освен, разбира се, за хората, които се имат за по-умни от германците и израелците.

Меркел започна подготовка, в момента Германският съвет по етика решава на кои групи от населението най-напред да се даде панацеята, а Бенямин Нетаняху съобщи, че след разговор с шефа на “Пфайзер” е убеден в ефикасността на първата одобрена ваксина и страната му започва преговори с компанията за купуване на милиони дози. Доктор Антъни Фаучи, бившият главен съветник на Тръмп за епидемията, увери американците, че е неистово щастлив от данните за първата западна ваксина, затова ще си я сложат и той, и жена му, и децата, и внуците. Така че вече поне в едно съм сигурна, моят доктор ще бъде прободен.

Бързо ще отпаднат и опасенията, че инжекциите няма да стигнат за всички - когато има дефицити, винаги може да се разчита на сивата икономика. Руската “Спутник V” ще се продава като останалите стоки, без бандерол. Намигваш леко в магазина за цигари и алкохол и ти я подават дискретно в черен непрозрачен плик. Тя и без това не изисква специална температура за съхранение, пък и Путин се кълне, че е с цели два процента по-сигурна от тая на “Пфайзер”. А китайската не е изключено да се предлага на изгодни цени по пазари и битаци.

Нищо досега не е успяло да опровергае догмата, че търсенето се определя от предлагането и обратното. Където е текло, пак ще тече!

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо