Д-р Румен Хичев: Ако хората пренебрегват мерките, ще загинат още милиони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229527 www.24chasa.bg

Пандемията на сегашния етап е резултат от мутация на вируса, казва българинът, който е ръководител на един от американските щабове за бързо реагиране срещу коронавируса

- Преди 6 месеца вие, д-р Хичев, похвалихте пред "24 часа" мерките, които се вземат в България срещу разпространението на коронавируса. Как ви изглеждат нещата по света и у нас сега?

- Да, тогава мерките бяха адекватни, но за съжаление последващите месеци не бяха използвани за подобряване на болничната и противоепидемичната инфраструктура и подготовка за втората вълна, която всички математически модели прогнозираха.

Летните ваканционни месеци притъпиха усета на хората за необходимостта от социално дистанциране, масово се пренебрегваха елементарните противоепидемични правила, постепенно се отвориха всички места, където вирусът намира възможно най-благоприятни условия за своето разпространение, включително нощни заведения, дискотеки, барове, стадиони, закрити ресторанти, кина и театри.

Много хора злоупотребиха с правото си на изразяване на граждански протест като протестираха без маски, без да пазят себе си и тези около тях.

Предпоставките за перфектната буря на разпространение на заразата се допълниха през есента с пълното отваряне на училищата за присъствено обучение. Изброените фактори са основните двигатели на епидемията. Това бе доказано чрез научни методи още през пролетта. В резултат на това в началото на седмицата отбелязахме нов мрачен рекорд в САЩ: повече от 100 000 нови случая на коронавирусна инфекция само за едно денонощие, а в края на седмицата само за няколко дни броят на новите случаи достигна 125 000.

При това цитираният брой отразява действително болните с клинични симптоми и потвърдена инфекция, а не безсимптомни носители. Ако се добавят и безсимптомните носители, цифрата ще стане многократно по-голяма.

- На този фон как ви се струва ситуацията в България?

- Виждам, че в България приблизително всеки трети от изследваните е инфектиран, но вероятно реално инфектираните поради неспазване на мерките и безсимптомните носители са много повече. За разлика от началото на пандемията, сега при всяко излизане от дома се срещаме поне с няколко безсимптомни или предсимптомни носители на инфекцията, а всеки от тях предава вируса на други двама.

Това прави овладяването на пандемията изключително трудно и дори невъзможно без императивното налагане на драстични мерки.

- Кои са цифрите, фактите и тенденциите по света и у нас, които ви дават повод за безпокойство и тези, които ви вдъхват оптимизъм?

- Ако погледнем хода на разпространение на новия коронавирус в глобален мащаб, през първия месец на пандемията, на 21март, общият брой потвърдени случаи на инфекция с клинична симптоматика е бил 305 000 с 13 000 починали – това прави 4,28 % починали от всички диагностицирани.

Само месец по-късно, на 22 април, потвърдените случаи вече са 2 640 000 със 184 268 починали – 6,98 % починали от диагностицираните - т.е. 9 пъти увеличение на новозаболелите и 14 пъти увеличение на смъртните случаи. Осем месеца по-късно общият брой случаи е над 50 милиона (т.е. 160 пъти увеличение) а починалите са 1 260 000 (т.е. почти 100 пъти увеличчение).

Въпреки че темповете на нарастване на смъртността изостават в сравнение с нарастването на общия брой случаи, общата тенденция е изключително тревожна. В същото време медицинската наука натрупа огромен обем опит и информация и успя да значително да
оптимизира клиничните протоколи за COVID-19.

Бяха разработени фундаментално нови имунизационни платформи, някои от които представляват революция в имунизационните биотехнологии. Новите биотехнологии за разработване на ваксини на основата на информационна РНК капсулирана в нано-липиди (т.н. mRNA ваксини), чрез които бяха произведени ваксините на Pfizer и Moderna, значително намаляват риска от нежелани ефекти, тъй като mRNA-ваксините, за разлика от останалите ваксини базирани на ДНК, не ангажират ядрото на човешките клетки, където са структурите на човешкия геном.

Освен това тези технологии ускоряват процеса на разработка на нови ваксини срещу други инфекциозни агенти в случай на нужда.

Окончателните резултати от клиничните изпитания на mRNA-ваксина, произведена от Pfizer, показаха над 90% ефикасност, което би могло да се окаже решаващо за преодоляване на пандемията. Не бива да се забравя обаче, че за да се преодолее пандемията, би трябвало
да се ваксинира по-голямата част от човечеството с всички произтичащи от това организационни, политически, логистични, технологични и финансови предизвикателства – процес, който най-вероятно ще отнеме поне 2 години, през които ако хората пренебрегнат противоепидемичните мерки, ще загинат още милиони.

- Вие сте член на един от многото щабове в САЩ, които работят по темата за коронавируса. Какво обсъждате? Какви са последните новини?

- Освен Щаба за бързо реагиране, ръководя Лекарския съвет, Комитета по стандартите, както и Комитета по наука и технологии към американската асоциация по тъканно-клетъчна трансплантология. Тези институции планират, рецензират и одобряват както технологичните, така и финансовите параметри на различни процеси и широк спектър от научни проучвания, но в момента вниманието е насочено към механизмите на инфекция и увреждане на различните клетки, тъкани и органи от новия коронавирус.

Две от научните ни проучвания имат за цел да валидират някои научни хипотези, вкл. тази, че след 8-мия ден от първите симптоми на КОВИД-19, вирусът не може повече да бъде изолиран във форма способна да се реплицира и да инфектира други клетки въпреки че PCR тестовете продължават да са позитивни, а вирусният РНК товар е все още висок. Практическият смисъл на тези заключения е, че те дадоха научно основание задължителният период на изолация на болните с КОВИД-19 да бъде намален от 14 на 10 дни.

Този времеви период се отнася към понятието „изолация“, т.е. към хора, които са доказано болни и подлежат на изолация, за да не се допусне вирусът да инфектира други хора. Терминът „изолация“ не бива да се бърка с понятието „карантина“, което се отнася към хора, които са имали близък контакт с доказано болен, но все още не е ясно дали са се заразили и нямат потвърдена диагноза.

По медицинските стандарти периодът на задължителна карантина си остава 14 дни, а не 10 дни както погрешно се цитира в България. Европейският център за превенция и контрол над заболяванията (ECDC) също подчертава, че задължителният период на „карантина“ е 14 дни, а не 10 дни.

Объркването на тези понятия в България може да доведе до ненужно разпространение на вируса защото е доказано, че най-заразни са хората, които са инфектирани, но все още нямат симптоми и именно затова е важно задължителният период на карантина да се спазва в продължения поне на 14 дни. В противен случай има риск от карантина да излизат инфектирани хора около 4 дни преди появата на симптоми, когато те са най-заразни и не подозират това.

- Следите ли процеса на разработка на ваксини срещу коронавируса? Кое е по-важно - да се появи бързо ваксина, или да е качествена?

- Прибързаното издаване на разрешително за приложение на ваксина, която не е преминала през всички необходими фази на клинични изпитания носи много повече рискове, отколкото забавянето й с цел да бъдат завършени изпитанията и да се анализират получените данни.

Все пак не трябва да се забравя, че ваксината се създава за здрави хора, за да ги предпази от заболяване. Би било недопустимо, ако крайният резултат е увреждане на здравето, вместо предпазване.
При разработката на ваксините срещу КОВИД-19 се обособиха две основни биотехнологии.

Първата, която се прилага при ваксините на Oxford, Astra Zeneka, CanSino Biologics, Johnson & Johnson, и тези на Русия и Китай, използва генома на един сравнително безобиден вирус от семейството на аденовирусите в групата на ДНК-вирусите, който циркулира в популацията на шимпанзетата. В генома на този аденовирус се имплантира сегмент от генома на коронавируса. При поставянето на ваксината, в организма на човека се вкарва аденовируса, който служи за носител (т.нар. вектор) на имплантирната част от генома на коронавируса, доставяйки го до ядрото на човешката клетка където се стартира процес имитиращ репликацията (размножаването) на истинския коронавирус и последващо активиране на имунната система.

Втората технология, която се прилага при ваксините на Pfizer и Moderna, вместо да използва аденовирус като вектор, използва коронавирусна информационна РНК, обвита в нано-липидна капсула, която се доставя директно в рибозомния апарат на клетката, без да е необходимо да преминава през клетъчното ядро съдържащо човешкия геном. По този начин се заобиколя ядрото и се намалява риска от странични ефекти.

И при двете технологии ваксината възпроизвежда спайк-протеина на вируса, който играе основна роля при инфектирането на клетките от истинския вирус, но сам по себе си не може да предизвика инфекция.

В резултат се стимулира имунната система срещу този ключов вирусен протеин и при среща с истинския вирус, имунната система бързо го неутрализира и така лишава вируса от способността му да инфектира клетките.

- Несъмнено много фармацевтични компании работят по въпроса и са в състезание кой ще успее пръв. Това няма ли да се отрази на качеството на ваксините?

- Напротив, колкото повече научни екипи работят върху тази изключително сложна задача, толкова по-вероятно е да се намери най-доброто решение. Човешката имунна система е съставена от множество компоненти, които работят в невероятен синхрон чрез активиране, координация и контролирано изключване на различни процеси.

Всяка намеса в тези процеси изисква внимателен анализ на огромен брой променливи величини. Ангажирането на всички водещи биотехнологични и фармацевтични компании в разработката на ваксини срещу КОВИД-19 намалява възможността да се пропусне нещо и допринася за напредъка на науката и технологиите в тази стратегическа сфера.

- Когато се появят много ваксини по какви критерии правителствата и всеки човек трябва да преценяват коя ще е най-надеждна за тях?

- Най-важният критерий е дали предложената ваксина е преминала през всичките 6 задължителни стадия на научно-развойния процес, а това са: 1. Аналитично-изследователски стадий; 2. Предклиничен стадий; 3. Стадий на клинична разработка с поне 3 фази на клинични изпитания; 4. Стадий на регулаторен преглед и лицензиране от компетентните власти на страната производител; 5. Производствен стадий; и 6. Стадий на качествен контрол. Ако някой от тези стадии е бил „претупан“ поради финансови, корпоративни, политически, или пропагандни съображения, ваксината носи повече рискове отколкото ползи.

Особено внимание трябва да се обръща на стадия на клинична разработка, който по необявени причини бе съкратен в Русия и Китай
Този стадий трябва да включи минимум 3 задължителни фази на клинични изпитания, а именно: Фаза 1, при която малка група доброволци (обикновено около 20) получават изпитателна доза от ваксината; Фаза 2, при която ваксината се прилага на няколко стотин доброволци (обикновено около 200) отговарящи на определени възрастови и клинични критерии; и Фаза 3, при която ваксината се прилага поне върху няколко хиляди доброволци и се анализират нейната ефикасност и безопасност.

Всяка от осемте ваксини, които преди дни успешно приключиха клиничните изпитания на Фаза 3 в САЩ, бяха приложени на приблизително 40 до 60 хиляди доброволци при всяка отделна ваксина, докато ваксините, които получиха разрешение за клинично приложение в Русия и Китай, прескочиха клиничните изпитания на Фаза 3 и получиха разрешение за клинична употреба на основание на резултатите получени от изпитания върху много малка група доброволци във втората фаза – 75 при руската, и около стотина при китайската.

Данните, получени от толкова ограничени изпитания, са недостатъчни за да се гарантира безопасността на тези ваксини, което означава, че потребителите в Русия и Китай по същество изпълняват ролята на опитни субекти за изпитанията във Фаза 3, които би трябвало да се извършат преди разрешението за клинична употреба.

- Трябва ли хората да имат право на избор?

- При такива обстоятелства на съкратени клинични изпитания, правото на избор е задължително и такава ваксина би трябвало да се прилага само при информирано съгласие от страна на индивида. По принцип задължително приложение на ваксини се налага само при ваксини, които са преминали през всичките 6 задължителни стадия на научноразвойния процес, издържали са успешно и 3-те минимално задължителни фази на клинични проучвания, и са предназначени за предотвратяване на заразни болести, които без задължителната ваксинация биха създали реална опасност за общественото здраве и биха поставили живота на много хора под предотвратим риск.

Задължителният характер на такива ваксини обикновено е обусловен от императивни обществени правила, които отчитат конфликта между 2 регулаторни опции (напр. индивидуалния избор дали да се ваксинирам или не) и императивно налагат едната от тях, която защитава обществения интерес и го поставя над индивидуалното право на избор, ако индивидуалното право на избор би могло да застраши живота и здравето на трети лица.

Подробен научен анализ на тези проблеми бе публикуван от Университета Кембридж през 2006 г.

- При положение, че вирусът се видоизменя толкова бързо - появиха се съобщения за близо 1500 мутации - как може да се гарантира ефективността на ваксините?

- Наистина вирусите с РНК геном, каквито са вирусите на грипа, HIV, както и коронавирусите, вкл. вирусът SARS-CoV-2 причиняващ болестта КОВИД-19, имат склонност да мутират бързо. Не всички мутации обаче са в полза на вируса. Например една от мутациите в ранната фаза на пандемията доведе до временно забавяне на разпространението.

Все пак коронавирусите мутират по-бавно в сравнение с останалите РНК вируси. Темпът на мутиране на коронавируса е два пъти по-бавен от този на грипа, и четири пъти по-бавен от този на HIV, но въпреки това от началото на пандемията вече сме идентифицирали повече от 12 хиляди мутации, повечето от които нямат ясен ефект върху вирусната вирулентност.

Една от значимите мутации на вируса обаче повиши способността му да "отключва" рецептори, разположени на повърхността на клетките, през които той прониква във вътрешността на клетките и ги инфектира. Тази мутация бързо стана доминираща поради ключовото предимство, което дава на вируса, и само за няколко месеца се разпространи в Европа, САЩ, Канада и Австралия, и днес представлява основната линия на пандемията в целия свят.

От друга страна обаче, тази мутационна вариация би могла да направи ваксините по-ефективни. Три други мутации бяха открити в същия вариационен щам, една от които засяга вирусния ензим атакуван от антивирусния медикамент "Ремдесивир".

Друг вид мутация доведе до "изтриване" на 382 нуклеотида от вирусния геном. Вирусите от тази мутационна линия причиняват по-лека клинична картина на болестта и безсимптомно носителство. За сега основната мутационна линия, която преобладава глобално, не е в състояние да намали ефекта на неутрализиращите антитела. Няма гаранции, че това ще продължи да е така и през следващите месеци.

Поради това е напълно възможно вирусът да успее да неутрализира отговора на имунната система и ефекта на ваксините. Това наложи сформирането на екипи, които активно следят и анализират вирусните мутации с цел да прогнозират кои от тях биха имали такъв ефект и да подготвят съответните промени във ваксините.

Новите методи на лечение, ако се прилагат безразборно, биха могли да доведат до разпространение на нежелана вирусна мутационна линия ако болен с КОВИД-19 бъде лекуван с единичен клон антитела, към които има резистентност. Това може да се избегне чрез приложение на "коктейли" от антитела, които са специализирани в разпознаването на различни зони от вирусния спайк-протеин.

Такъв тип лечение бе приложено на Доналд Тръмп във военната болница в Бетезда, Мериленд.

- Появиха се доста мнения, че вирусът е изкуствено създаден. Но едно сякаш по-настойчиво обиколи света - на китайска лекарка, живееща в САЩ, която твърди, че вирусът е пуснат от лаборатория в Ухан. Как се коментират изявленията й в САЩ? Има ли спор в научната общност по този въпрос?

- За сега твърденията, че SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причинява болестта КОВИД-19) има изкуствен произход и е "изпуснат" от лаборатория, си остават само твърдения, мнения и спекулации без доказателства.

От началото на пандемията няколко научни екипа от водещите в света научни и академични центрове, включително Департамента за епидемиологично разузнаване към Центровете за контрол и превенция на инфекциозните болести на САЩ, Департамента по имунология и микробиология към Университета ЛаЙола в Калифорния, Института по еволюционна биология към Единбургския университет във Великобритания, Центъра по имунология и инфекциозни болести към Колумбийския университет, Института по инфекциозни болести и биологична безопасност към Университета Сидни в Австралия, Департамента по микробиология и имунология към Университета Тюлейн в Ню Орлеанз и др., проведоха задълбочени изследвания с фокус именно върху произхода на новия коронавирус и с цел да отговорят на въпроса дали вирусът е изкуствено създаден в лабораторни условия.

След анализа на геномните характеристики на вируса на базата на структурни проучвания и биохимични експерименти, достигнатото заключение е, че няма данни за лабораторна манипулация, тъй като генетичните параметри безусловно показват, че нито една от няколкото известни системи за реверсивен гентичен инженеринг на бета-коронавируси не е била ангажирана във вирусния геном.

Ако беше извършена генетична манипулация, щяха да бъдат намерени следи от ангажирането на поне една от тези системи. На теория е възможно да се получат мутации в зоната за свързване с клетъчните рецептори в процеса на многократно култивиране на множествени поколения коронавируси от предходните щамове (SARS-CoV), обаче наличието на коронавируси с почти идентични свързващи зони в популацията на панголините показва, че много по-вероятно е тези геномни характеристики да са придобити по пътя на спонтанни рекомбинации и мутации на вирусния геном.

Тези и много други факти показват, че инвазията на новия коронавирус в човешката популация най-вероятно е преминала през 2 фази - първа фаза - на естествен подбор при спонтанни рекомбинации и мутации в животински гостоприемник до достигане на състояние на готовност за „прескачане“ върху хора, т.нар. зоонотичен трансфер; и втора фаза - на естествен подбор в човешки гостоприемник след реализирането на зоонотичния трансфер.

Този механизъм се доказа и при наскоро установените 12 случая на мутация на новия коронавирус в Дания, която се пренася от норки върху хора и е резистентна на разработваните ваксини. Същата мутация на вируса при популацията от норки отглеждани във ферми в Нидерландия, Испания и Швеция инфектира няколко десетки от гледачите на животните и предизвика унищожаването на милиони животни в тези страни.

В България също се отглеждат норки в с. Маджерито до Стара Загора, но от публичната реакция на отговорните органи поне към този момент става ясно, че те отказват да видят опасността.

- Как така се получава, че в Китай има толкова малко случаи? Само мерки достатъчни ли са? И как там се постига балансът "мерки - работеща икономика"?

- В Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Тайван взеха необходимите мерки, които Америка и Европа все още не могат или не искат да приложат. В тези страни носенето на маска, социалното дистанциране и затварянето на всички места, където вирусът се разпространява, е извън всякакъв дебат и съмнение.

Тези страни доказаха, че макар стриктните мерки да причиняват временни трудности в някои не-критични сектори, в дългосрочен план те спасяват стратегическите сектори и икономиката като цяло. Там просто проумяха, че не мерките са причина за икономическата криза,
а безконтролното разпространение на вируса.

Мерките са просто следствие на вирусното разпространение и единственият начин то да бъде подтиснато преди масовите ваксинации до които има още много време. Надявам се политици и икономисти да разберат, че докато има безконтролно вирусно разпространение, ще има икономическа криза.

Цифрите на статистиката са неумолимо красноречиви: жертвите на КОВИД-19 в страните от Азиатско-тихоокеанския регион с население по-голямо от това на САЩ и Европа са десетки пъти по-малко от тези в САЩ и Европа. Що се отнася до Европа, прословутият „Шведски модел“
показва, че при сравнение на броя на жертвите в Швеция, където не се приложиха мерки, с други скандинавски страни със същия общ брой население, където се приложиха, напр. Норвегия и Финландия, жертвите на КОВИД-19 в Швеция са с около 5400 повече при равни други условия и население, т.е. само за 9 месеца цената, която Швеция плати за липсата на мерки, се равнява на жертвите на 4 катастрофи като тази на "Титаник".

Поуката, която трябва да се извлече от статистическите данни е, че всяко действие, което ограничава разпространението, спасява хората и икономиката, и обратно: всяко действие, което премахва пречките пред разпространението, задълбочава икономическата криза, отдалечава нейния край, и се заплаща с човешки живот.

За съжаление, много държавни лидери в Америка и Европа решиха, че икономическите проблеми ще се решат като се отворят стадиони, барове, дискотеки, ресторанти, киносалони, училища – все места на доказано вирусно разпространение при положение, че с разумни усилия те биха могли да се адаптират за виртуално функциониране за времето докато пандемията бъде овладяна.

Пренебрегвайки корена на проблема, много лидери насочиха и без това недостигащи ресурси вместо за надграждане на болничната инфраструктура и критичните сектори, за подпомагане на не-критични сектори на икономиката които и без това нямат особен принос нито по отношение на данъци, нито по отношение на социалната инфраструктура.

В същото време бяха релаксирани и дори отменени единствените мерки, които доказано намаляват вирусното разпространение. По този начин освен че се пропусна ценно време за подсилване на предния фронт, се помогна на вируса да достигне такива нива на разпространение, които вече заплашват да доведат до рухване на болничната инфраструктура и глобална икономическа катастрофа. Поради това късогледство, балансът вече не може да се търси във формулата „мерки – работеща икономика“, защото драстичните мерки вече са неизбежни, както е неизбежно и задълбочаването на икономическата криза.

На този късен етап вече единствено може да се търси баланс в това колко брутални да са мерките за да се поддържат стратегическите сектори на икономиката, без които би настъпил социален и икономически разпад. Ако не се осъзнае, че коренът на проблема не са мерките, а безконтролното разпространение, и не се намери начин да се спре или забави прогресията на пандемията макар и с жертване на не-критични сектори, ще се стигне именно до такъв тотален социално-икономически разпад, който ще засегне най-вече Европа и Америка.

- Чувате ли се с колегите ви в България, каква информция обменяте за коронавируса?

- Да, периодично участвам с презентации на различни теми в семинари организирани от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор”. Това е добър начин за двупосочен обмен на информация и опит.

- През април ми казахте, че епидемиологичното разузнаване на САЩ е предупредило доста по-рано за този вирус, но не е било чуто. Продължават ли дискусиите по този въпрос? Как се отрази темата за вируса на изборите в САЩ?

- За съжаление, Доналд Тръмп игнорира информацията за риска от пандемия причинена от нов коронавирус, която му беше подадена от американското епидемиологично разузнаване още през октомври-ноември на 2019 г.

Той не успя да оцени важността на тази информация защото само 2 г. преди това закри координационния отдел за епидемиологична безопасност в Белия дом. Поради това администрацията не можа да се ориентира в обстановката и прахоса безценно време, в резултат на което в Америка само за 9 месеца починаха почти 250 000 души – многократно повече от загиналите във всички войни, в които САЩ са участвали от Втората световна война до наши дни. Това е
основната причина Доналд Тръмп да загуби изборите на 3 ноември

- Как ви се струва поведението на отделните правителства и на СЗО? Появиха се публикации, че има и много корупция и финансови интереси покрай коронавируса и това трябва да се разследва. Моля да коментирате.

- За съжаление, както вече споменах, повечето правителства в Европа и Америка реагираха неадекватно и допуснаха да бъдат изненадани от пандемията при положение, че от 2015 г. експертите предупреждаваха за риска от нови вирусни щамове с потенциал да причинят тежки епидемии и пандемии.

Нещо повече, прогнозите включваха конкретния риск от нов коронавирус предвид специфичните характеристики на този вирус, опита от предходни пандемии и данните от математическите прогностични модели. Време е правителствата, и особено правителствата на водещите в икономическо и военно отношение държави да осъзнаят, че в исторически план човечеството е дало несравнимо повече жертви в резултат на болести и пандемии, отколкото на войни.

Поради това най-голямата опасност пред техните страни и пред човечеството като цяло не произтича от военна, а от биологична заплаха.

- През април вие говорихте и за баланс в мерките, за да не колабира икономиката. Това изглежда все по-малко вероятно. Каква е Вашата прогноза за развитието в близките 6 месеца - 1 година? Вижда ли му се краят?

- Както вече споменах, поради насочването на вниманието към следствието вместо към причината на проблема, се стигна до там да се обвиняват противоепидемичните мерки за икономическата криза, вместо да се осъзнае че причината за икономическата криза е безконтролното разпространение на вируса.

Мерките (единственият доказан начин за подтискане на разпространението) бяха редуцирани и в резултат разпространението вече е във фаза, където е късно да се говори за баланс между мерки и икономика, а може да се говори единствено за баланс между брутални мерки и икономика на изкуствено дишане. Според мен поради собственото си късогледство и прахосаното време, за съжаление вече сме в положението на героя от мъдрата народна приказка за онзи, на когото му досвидяло за жълтиците и избрал вместо да ги даде в началото, да изяде цяла делва сол, но преди да стигне дъното, разбирайки че ще се отрови, избрал 100 тояги на голо, а на 99-та тояга, полужив избрал все пак да даде жълтиците, защото най-после осъзнал че нищо не струва повече от живота.

Държавите с мъдри и отговорни граждани и лидери още в самото начало на пандемията наложиха безкомпромисни мерки и инвестираха жълтиците в критичните сектори. Така избегнаха „солта и тоягите“ и сега икономиките на тези държави се възстановяват много по-добре от останалите. Страхувам се, че Америка и Европа започнаха със солта и тоягите, но накрая пак ще платят жълтиците.

- В началото на епидемията се говореше за масови скринингови тестове, които да покажат докъде е стигнало разпространението на болестта. Може ли сега да се предприеме тази стъпка?

- Скрининговите тестове имат смисъл в ранната епидемична фаза, когато разпространението е предимно клъстерно, тоест огнищно с цел да се идентифицират, изолират и санират огнищата. Страхувам се, че в Европа и Америка разпространението вече е дифузно, а не клъстерно, със значителен процент от населението в категорията асимптомни или предсимптомни носители, и е много по-важно извършваните диагностични тестове да дават резултатите колкото се може по-бързо, по възможност на мястото на изследването, за да се стартира лечение и изолация и да се предотврати трансмисия на инфекцията.

- Вие и семейството ви добре ли сте? Срещнахте ли се вече с коронавируса?

- За сега аз самият се срещам с коронавируса единствено в лабораториите и научните доклади, но мои близки вече преболедуваха, за щастие без усложнения. Спазвам стриктно мерките за социално дистанциране и нося маска на обществени места, защото знам, че по този начин предпазвам околните, ако случайно се окажа в категорията на безсимптомните носители или в предсимптомно състояние в случай на инфекция. Вярвам, че можем да победим пандемията само заедно.

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо