Костадин Ангелов: Маските паднаха и видяхме на кого можем да разчитаме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9237082 www.24chasa.bg

България следва ясен план на поведение с постъпателно увеличаване на мерките в зависимост от числата

Нашата отговорност е да направим системата толкова привлекателна, че младите да искат да са лекари и сестри тук

Позицията на здравния министър на дискусията "След утрешния ден", организирана от "24 часа"

Много е рано още да говорим за поуки от пандемията, защото те се вадят, когато гледаме назад. Тогава е много по-лесно да осъзнаеш грешките си и да анализираш успехите си.

В момента все още сме в окото на бурята и не бих казал, че науката дава всички отговори на конкретните въпроси, които си поставяме.

Но няма да се уморя да повтарям, че

българските лекари, сестри

и санитари са истинските

бойци в тази пандемия

Бих казал, че те са рицарите на днешното време. Изправени сме може би пред най-голямото предизвикателство за здравната система - в нашата страна и в целия свят. За българските пациенти се грижат прекрасни професионалисти, които всяка секунда доказват, че няма битка, която не могат да водят и няма да спечелят.

Знам, че колегите са навсякъде, знам, че са вече изтощени, някои от тях са обезкуражени, но въпреки това всички са на работните си места и правят и невъзможното в този момент. От първия ден, в който станах министър в тази сложна ситуация, разбрах, че когато гледаш нещата от едната страна, изглеждат по един начин, като ги погледнеш от другата, въпреки че гледаме едно и също нещо, то изглежда различно.

Благодарение на тази епидемия ние видяхме истинското лице на всички хора и на цялата система. Маските паднаха и открихме истинската същност на всеки човек, видяхме кои са хората, на които можем да разчитаме, които не се страхуват, които влязоха в тази битка, които загубиха живота си в нея. Видяхме и проблемите пред българската здравна система.

В хода на събитията България следва ясен план на поведение и на организация на здравната система с постъпателно увеличаване на мерките в зависимост от числата. Нашият план е ясен от самото начало и стъпва на добрите европейски практики. В изпълнение на този план приехме различни мерки - част от тях бяха да се укрепи достатъчно добре здравната система, като се финансират различни проекти и като се повиши заплащането на българските лекари. Мерките в тази посока са две. Едната - всеки лекар, сестра или санитар на първа линия по време на пандемията да получи допълнително по 1000 лв. на месец. А

от 1 януари 2021 г. ще бъдат

повишени заплатите на

медицинските кадри,

като ще бъдат надминати нивата на браншовите договорености. Непрекъснато се закупуват и държавата разполага с допълнителни запаси от лични предпазни средства, дезинфектанти и всички медицински изделия и консумативи, необходими за тази битка.

Днес отпуснахме допълнителни средства за ремдесивир и в крайна сметка цялото говорене дотук е свързано с вещи и предмети.

Основният проблем са хората, които са все по-малко, които са изключително уморени, които вече са и обезверени заради това, което виждат в една голяма част от българското общество. Хубавото, което наблюдаваме е, че има трайна тенденция към увеличаване на студентите по медицина. На едно от последните правителствени заседания взехме решение,

професията на медсестрите

да стане приоритетна

специалност

Това означава, че висшите училища, ако разкрият допълнителни бройки, ще получат допълнително финансиране, а самите студенти - двойни стипендии. Да, това е политика, за да можем да накараме повече млади хора да станат лекари и професионалисти по здравни грижи, за да можем да подпомогнем здравната система. Дали това е достатъчно, ще покаже времето. Нашата отговорност е да направим системата толкова привлекателна, че младите да искат да станат лекари и сестри в българските лечебни заведения.

Планът за устойчивост и развитие е насочен към укрепване капацитета на здравната система за всички участници в нея - лечебните заведения, които са структурирани в 3 големи групи, мине се по различни профили на специалност, като се започне от гарантиране на държавната политика в областта на психичното здраве, инфекциозните заболявания, специфичните белодробни заболявания и т.н. Тук влизат

модернизация на лечебните

заведения, профилактика на

всички енергийни системи

в тях, енергийна ефективност, проекти за дооборудване с техника, закупуване на медицински хеликоптер.

Намираме се в безпрецедентна ситуация. Тя налага разбирането на всички участници в нея такова, каквото е нормално да бъде. В хода на епидемията много ми харесаха едни думи на канцлера Меркел. Тя каза: “Сега е моментът да се лишим от някои неща, било то от права или от свободи, защото всички страдат най-много в тази посока, за да може максимално бързо да ги имаме в пълнота отново.”

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо