Не е разумно да се пипа плоският данък. Особено в криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9242654 www.24chasa.bg

Ритуалните политически танци около плоския данък се вихрят още от 2008 г., когато бе въведен у нас. Периодично се подновяват атаките по плоската 10-процентна скала върху доходите.

Защото това е лесен начин да се представиш за борец за социална справедливост. Винаги прави впечатление на електората, като кажеш как ще вземаш повече от богатите.

Но няма реална полза за икономиката, бюджета и устойчивото развитие на обществото да се връща прогресивната скала.

Плоският данък се доказа вече 12 г. като добър работещ модел.

Той е добър за средната класа.

Плоският данък е ефикасен инструмент - с него се събират повече приходи в хазната, защото иначе започва укриване на доходи. Колкото по-високи са, толкова повече минават в сивия сектор.

Плоският данък изисква и по-малко разходи за администриране от сложна система с увеличение на процентите облагане.

Ето защо е добре, че парламентът каза “не” на предложението на БСП срещу 10-процентната скала за облагане.

Точно в криза ли да връщаме данъчен модел, който би затруднил събираемостта на приходите в бюджета, би притиснал средната класа и в крайна сметка би работил срещу икономическия растеж.

  • Честността е най-добрата политика

    Честността е най-добрата политика

    Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар. комисия за ревизия на управлението му с т.нар „изслушване” на агробизнесмен.  Доброволецът щеше да прави потресаващи разкрития