Ирина Папазова: Корекциите не са забранени в конкурсите за красота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9244010 www.24chasa.bg
СНИМКА: АТАКАН УЗУН

В Китай дори си удължават краката

Българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или харесват нещо. Този наш манталитет е описан още във файлетоните за Бай Ганьо

Ирина Папазова е собственик на конкурса “Мис България”. Победителката в него получава правото да представя страната ни на световния финал “Мис Планет”. Ирина Папазова държи лицензите също на конкурсите “Супермодел на България”, “Кралица на красотата”, “Менхънт България”, “Мис Тийн”, “Малка Мис и Малък Мистър България”. Самата тя е бивш модел и е печелила първо място в “Супермодел на България”, а преди няколко години взе приза “Мисис Туризъм Европа”.

-Г-жо Папазова, преди броени дни Венцислава Тафкова спечели титлата “Мис България”. Изборът отново предизвика много нападки в социалните мрежи, защо?

-Има поставен лек филър в устните, което повечето хора приемат за корекция. Другата причина е, че като цяло българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или да харесват нещо. Има широко разпространен негативизъм. Това е нашият манталитет, нещо, което носим открай време, има го описано още преди много години в “Криворазбраната цивилизация”, във файлетоните за Бай Ганьо и т.н.

-Случвало ли се е през последните години да има Мис България, която да не е критикувана?

-От последните шест години, през които правим конкурса, има само една, на която не намериха кусур, и това е Теодора Мудева. Но и за нея имаше много коментари, че е хубаво момиче, но не е нищо особено.

Винаги има недоволни

За Марина Войкова имаше нападки, че се е снимала гола, и дори призоваваха да ѝ бъде отнета короната. А всъщност ставаше въпрос за модна сесия, в която нищо не се виждаше, всичко беше прикрито. Освен това имаше много грозни нападки, че усмивката й била като на Жокера и не може да бъде Мис България.

-Тя наистина е много красива. Тогава я критикуваха и изсипаха срещу нея много обидни квалификации, а сега в нападките срещу новата призьорка обаче я дават като пример за една от достойните носителки на титлата.

-Точно така, но явно е въпрос на вкус, едни харесват едно, други - друго. Сега обясняват, че и Габриела Кирова е много красива, а тогава твърдяха, че организаторката на конкурса “Мис Варна” Мира Матеева ми е платила, за да стане първа. Така че всяка година има нещо. Наред с обидите.

-Всяка година ви обвиняват, че изборът е платен, това дразни ли ви?

-Не, нагласата на хората е такава, че всичко в България е платено, нагласено, това отново е част от народопсихологията, за която вече споменах.

-И все пак как ще отговорите на тези обвинения?

-Нищо не е нагласено и платено, не че това някого ще го интересува или ще го приеме.

-Две поредни години печелят момичета, които имат хиалурон в устните. Това тенденция ли е сред младите момичета и повечето кандидатки ли са с някакви корекции по себе си?

-Корекция е нещо, което е променено трайно, филърът не е корекция, защото след няколко месеца изчезва. Много хора изобщо не знаят, че се абсорбира и не остава следа от него.

Има абсурдни коментари,

че увеличаването на

устните е със силикон

Дали ще е сложен в устата, или в скулите, филърът изчезва след известно време и не е трайна промяна на външния вид. Смяната на зъбите обаче е корекция например.

Като цяло повечето участнички не са с някакви подобрения по себе си. Прави ми впечатление през годините, че момичетата, които изпъкват, са с някакви интервенции, да ги наречем. В миналогодишния конкурс три от четирите финалистки имаха интервенции. Бяха с хиалурон в устните, а едната беше и с коригиран бюст.

-Разрешени ли са корекциите в конкурсите за красота?

-От много години не са забранени, друг е въпросът как ги правят. Това са тенденции, които не тръгват от България. В Америка и особено в Латинска Америка тази практика съществува вече повече от 15 години. Ще дам за пример “Мис Венецуела”. Само за да се явят на този конкурс, момичетата

минават през

2-годишна подготовка,

в която влизат и множество корекции. Прави се всичко, което може да бъде променено - корекции на носове, бюстове, скули, устните се увеличават. Но всичко е естетично и умерено. Извън пределите на страната ни намесата във външния вид е премерена и трудно може да се разбере, че има такава. Разбира се, има момичета, които прекаляват, но те не се явяват на конкурси за красота. Някои моделки и миски в Китай например си правят много тежки и сложни операции за удължаване на краката. Разказвайки тези неща обаче, съвсем не означава, че ги толерирам.

Аз съм “за”

естествената красота

Но няма съвършени хора, затова се е появила и естетичната хирургия. Дори и при моделките, при които често не може да се променя дори цветът на косата или да се прави тен, има доста случаи, в които, ако е голям проблем, може да се коригира носът, да се сложи малко филър при съвсем тънките устни. Ако няма изобщо бюст, може да се сложи, но задължително умерен, който не си личи.

Не говорим за корекции, с които ще заприличат на плеймейтки, а за такива в границите на нормалното. Факт е, че нищо не може да се сравни с естествената красота, но живеем в други времена и естетичната хирургия се меси все повече.

-И все пак няма ли красиви момичета без интервенции, които са достойни за короната?

-Има много красиви българки. Но е трудно да се намери кандидатката с комплексни качества. Не става въпрос за критериите, които важат за моделите. Хубаво е, ако една мис има данните да може да работи и като модел, но при тях е важно да имат възможност

да се занимават с

кампании, представящи

страната ни и най-вече с

благотворителност

Мис България винаги се включва в различни каузи. Задължително е да владее и поне един чужд език.

-Как преценявате, че една кандидатка отговаря на критериите?

-Първо гледаме нагласата. Някои идват с идеята да вземат една корона и да станат популярни. Вече от много години се занимаваме с този конкурс и още при първия разговор можем да разберем дали едно момиче има желание да се развива, има идеи по отношение на благотворителността, какъв е интелектуалният ѝ капацитет, защото и това е важно. Разбира се, не подценяваме факта, че все пак става въпрос за момичета на възраст между 18 и 21 г. Има такива, които са по-развити, с по-широк мироглед, но има и такива, които са много красиви, но на тези години са все още деца. Не можем да поверим короната на момиче, което все още не е ориентирано в живота и изобщо не знае какво иска да прави. Нормално е младите хора да се лутат, но някои просто още не са достатъчно зрели.

-През каква подготовка минава една Мис България, за да отиде на световен конкурс?

-Когато стане Мис България, тя не отива на следващия ден на световен конкурс. Предстои ѝ около година, в която много се работи със съответното момиче. Ако има филър, той ще изчезне за този период, когато се налага, се променя цветът на косата или се свалят килограми. Правят се фотосесии, задължително тренира, подготвя се за кръга на талантите. През годините носителките на титлата са подкрепяли много каузи, помагали са на домове за деца, за възрастни хора, помагат на конкретни хора, които в даден момент имат нужда от помощ. Теодора Мудева например се включва в много инициативи, свързани със спорта.

-Как се организира конкурс в условията на пандемия?

-Много трудно. Залите са с намален капацитет, в този период първото нещо, което фирмите съкращават, е бюджетът за реклама, така че е проблемно и намирането на рекламодатели. Междуродните конкурси тази година се отмениха.

-Защо според вас толкова много момичета се подлагат на множество корекции и вече изглеждат еднакви?

-Тази тенденция започна от попфолка, но дори и там нещата не са толкова прекалени. Влиянието се прехвърли върху други конкурси като “Мис Плеймейт” например, който се наложи много през последните години. Това са жени, които са сериозно лансирани и от медии, и от фирми. Вижте например една Николета Лозанова колко е търсена и колко рекламни кампании прави, тя

има почти един милион

последователи в инстаграм

Със сигурност сред тях са и много от тези, които в момента нападат новата Мис България. И ако не следват Николета, то лайкват снимките на други момичета с множество корекции. Оказва се, че масата харесва именно това противно на нападките и твърденията на хейтърите, че важна била естествената красота. Много от плюещите всъщност също са с корекции.

-Обяснявате, че на Запад също се правят промени във външния вид, но не си личат. Защо у нас тази намеса е толкова очевидна?

-И тук има морални и честни лекари, които отказват да правят интервенции, когато не са необходими и не прекаляват с количеството. Държат промените да са естетични и да не се забелязват. Но има и такива, в това число и козметици, които само за да вземат парите, правят всичко, което е поискала пациентката, без да се съобразяват дали ще се превърне в гротеска. Обикновено жената си представя едно, но докторът е този, който е напълно наясно какъв ще е крайният резултат и е редно да ѝ го представи детайлно. Вече масово всякакви хора поставят хиалурон, което трябва да се забрани.

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо