Хаос няма, липсва ред. Или защо яко се мре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9247355 www.24chasa.bg
Димитрана Александрова СНИМКА: АРХИВ

Йордан Недев е поредният пациент, починал след размотаване по болници. Твърди го синът му, тези дни очаквайте официално становище от здравните власти.

Но Калин Карапачов почина преди 3 дни в Бургас. Официално становище днес вече има. Как и защо почина 36-годишният мъж - ето факти, извадени само от обръщението на УМБАЛ Бургас към медиите:

- Пациентът пристига с направление да бъде лекуван от пневмония и с отрицателен тест за ковид в УМБАЛ Бургас. Там няма клинична пътека за лечение на пневмония без коронавирус. Препращат Калин в Белодробната болница.

- В Белодробната болница по принцип лекуват обикновена пневмония. Но сега места няма, защото и там голяма част от леглата са за пациенти с коронавирус. Отпращат Калин.

- Същата вечер Калин е закаран отново в УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. Правят му антигенен тест, той вече е положителен. Правят му и PCR тест, но резултатите от него ще са готови на другия ден. Калин има нужда да бъде настанен в реанимация. В УМБАЛ Бургас места в реанимация няма. Слава богу, не го отпращат. От болницата се обаждат в Районната здравна инспекция да му търси място в реанимация.

- РЗИ намира място в болницата в кв. "Меден рудник". Оттам отказват първоначално да го приемат, защото няма резултати от PCR тест. После склоняват да го приемат.

- Реанимационна линейка тръгва с Калин към "Меден рудник" в късните часове на нощта. Калин умира.

По аналогичен начин - кратко, само с факти от официални становища - може да се разкаже предисторията за смъртта на двамата пациенти в Пловдив миналата седмица. Или на, слава богу, живата бременна жена от Варна, размотавана, защото е с ковид. И още други, които всеки ден са в медиите.

Но не е нужно. За непредубедения читател изводът е ясен - хаос няма точно както казват управляващите. Просто липсва организация.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

  • Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония

    Село Вевчани, където на кукерски панаир онзи ден изгориха българското знаме, се намира в югозападната част на Република Северна Македония (РСМ). Името и историята на това село са тясно свързани с българщината. В хрониките на селото се споменава за първо българско мъжко училище “Свети Спас”, а през 1890 г. за девическо училище “Надежда”
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност